Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A végső érv: ANYÁD!

Szeged - De van, akinek az első. A legtöbben nem érteni, hanem érezni akarják a vitát. Lehet ezen változtatni?
Szinte naponta találkozunk a jelenséggel: a konfliktushelyzetet nem érvekkel, hanem erővel akarja megnyerni vitapartnerünk. Végig se hallgatja, mit mond a másik, vagy ha igen, nem figyel. Vagy nem is érti. Teljesen irracionális riposztokkal próbálja az egyetlen igazságot bebizonyítani: az övét. Nem tudja, hogyan győzik meg, hibás érvekkel próbál mások fölé kerekedni. Személyeskedés, óvodás szint veszi át a terepet, aztán ha a zagyvaságok is elfogytak, jöhet a buzizás, anyázás. Az okos meg inkább enged, a megoldás elsikkad.

A 90-es években általános iskolákban, középiskolákban angolszász mintára elterjedt a disputakörök alakítása, amelyeken a tanárok logikus érvelésre, a látókör szélesítésére tanították a diákokat. Szerepük azonban mára jelentősen csökkent. Ezeken a foglalkozásokon irányított viták zajlanak, ahol a fiataloknak egy adott téma melletti és elleni érvekből kell felkészülniük, ami alapot ad a mindennapi életben történő konfliktuskezelésre is. Lényege az egymással versengő eszmék összecsapása, amelyben az egyetlen elfogadható fegyver a jó érv, ezért nem az érvet kifejtő személy megtámadása cáfolja az érvet, hanem a jó ellenérv.

Ebből se lesz megoldás...
Ebből se lesz megoldás...

Számos szegedi általános iskolát és gimnáziumot megkérdezve kiderült: szinte teljesen eltűnt a vitakör, ennek egyik oka a leterhelt oktatók időhiánya. A Ságvári-gimnáziumban működik az Európai Parlamenti Modell szakkör, ahol parlamenti vitákat játszanak le, de azért ez egy elég speciális formája a vitatechnika fejlesztésének.

Pedig rengeteg munkakör és a hétköznapi kommunikáció velejárója is, hogy folyton meg akarnak győzni minket valamiről úgy, hogy észre sem vesszük. És még ellenkezni sem tudunk hatékonyan. Illetve előfordul, hogy nem tudjuk érveinket a megfelelő keretek között előadni.

– Óriási a hallgatói igény a kommunikáció gyakorlati oktatására – számol be tapasztalatairól Kónya Lászlóné, aki meghívott előadóként Meggyőzési stratégiák és technikák címen tart előadást a szegedi gazdaságtudományi karon. Úgy veszi észre, az emberek nem igazán tudnak konkrét szituációkat kezelni. Mint elmondja, sokan túlmisztifikálják a meggyőzés apró trükkjeit, pedig tanulhatók. Bár ő közgazdászjelölteket oktat, úgy gondolja, az élet minden területén használhatják azokat a praktikákat, amelyekre az előadáson rácsodálkoznak: „Nahát, így győztek meg engem is!"

Az ordibálás megnyugtathat. De azért meg kell beszélni a dolgokat.
Az ordibálás megnyugtathat. De azért meg kell beszélni a dolgokat.

Karsai Krisztina docens a jogi karon honosította meg a disputázást. Fontosnak tartja, hogy a hallgatók megtanulják végighallgatni a másikat, lássák, mit gondol az ellenfél. Hogy fejlődjön a gondolkodásuk, előadói képességük. Az ilyen viták alkalmával nem lehet mellébeszélni, mismásolni, gyorsan kell reagálni és logikusan érvelni. Elsajátítják azoknak a hibás érvelési formáknak a kivédését, amelyek elsőre helytállónak látszanak. A fiatalok élvezik ezeket a foglalkozásokat, amelyeken nagyon felkészültnek kell lenniük, hiszen nem tudhatják, melyik álláspontot kell majd képviselniük a vitában.

Jelenleg szinte csak a felsőoktatásban szerepel a vitakör mint a tudatos és logikus kommunikációra nevelés. Pedig ha újra széles körben tanítanák kulturált vitára már a nagyon fiatal diákokat is, toleránsabb felnőttként többen lennének képesek észérvekkel és nem indulattal meggyőzni az ellentétesen gondolkodókat.

Olvasóink írták

 • 17. flexsnake 2009. december 17. 16:40
  „A vita nyugtatja az embert. Minél hevesebben tudnak vitázni annál nyugodtabbak lesznek. Nálunk grönlandon a fókapiacon állandóan üvöltöznek egymással, így vezetik le a feszültséget ami egy igluban való életben felhalmozódik, majd leülnek és fagyott bálnazsírt szopogatnak :)”
 • 16. amata 2009. december 17. 15:39
  „Kulturált vita?
  Sokan azt hiszik, valamilyen új betegség...
  Ordít otthon a férj a feleségével, anya a gyerekével, főnök a beosztottjával és így tovább. A hatalmi pozíció és nem az érvek helyessége vagy helytelensége dönti el, kinek van igaza.
  Egy darabig biztos így marad a béka feneke alatt kulturáltságunk.
  Mert ugye türelmünk az nincs, meg nem is kell, az erősebb lenyomja a gyengét és ezzel pont kerül a vita végére.”
 • 15. E! 2009. december 17. 12:21
  „7. franzvon 2009.12.16. 12:12
  "Ha elfogynak az érveim FEJELEK!!!"

  :)
  - Használd a fejed!
  - Lefejeljem?”
 • 14. bo 2009. december 17. 10:15
  „13- :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 13. katarakta 2009. december 17. 02:06
  „http://www.youtube.com/watch?v=Mq1oGb8mbsU&feature=player_embedded
  SZDSZ-es barátaink meg tudják oldani a konfliktust!”
 • 12. tron 2009. december 16. 16:34
  „kuss legyen.... mindenki mondja a magáét Én meg az igazat...”
 • 11. Hmmm... 2009. december 16. 15:59
  „A 7-es hozzaszolas pontositasara kerdeznek ra. Fafej vagy betonfej?”
 • 10. rolee 2009. december 16. 15:09
  „Ez a kép ... :D”
 • 9. franzvon 2009. december 16. 14:33
  „:)”
 • 8. achilleus 2009. december 16. 12:55
  „7. hozzászólás franzvon 2009.12.16. 12:12
  Így? http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=925
  ;-)”
 • 7. franzvon 2009. december 16. 12:12
  „Ha elfogynak az érveim FEJELEK!!!”
 • 6. gitron 2009. december 16. 09:03
  „Még azt hozzá lehetne fűzni, hogy: Van akinek az utolsó érve, van akinek az első, s van - sajnos - akinek az egyetlen.”
 • 5. Norman_Bates 2009. december 16. 08:19
  „1. hozzászólás rozator 2009.12.16. 05:48
  Ugye rosszul emlékszek és nem te szoktad 2 szóba, .... módon összefoglalni az ellenérvedet?”
 • 4. bo 2009. december 16. 08:05
  „Melyik az a 3 szó, amely elhangzik egy kocsmai verekedés előtt?

  - Mivan, mivan, mivan?!”
 • 3. demeterkornel 2009. december 16. 06:44
  „Nagyon jó cikk, gratulálok!
  Sajnos ma már a parlamentbe is beszivárgott az óvodás stílus, egy ülésnek legalább a fele arra megy el, hogy személyeskedő üzengetés történik a pártok között, és nem koncentrálnak a valós problémára.
  Azt gondolom, hogy ha az iskolában nincs ilyen program, akkor a szülők is tehetnek azért, hogy a gyerekek részt vegyenek értelmes vitában. A legjobb játék (én az iskolában tanultam), amikor az a feladat, hogy érvelj saját magad ellen. Két más véleményen lévő embernek a másik igazát kell bebizonyítania a saját igazával szemben. Furcsa, de minél többet agyalsz a másik szempontján, annál jobban megérted, miért képviseli azt. Így empatikusabb leszel.”
 • 2. flexsnake 2009. december 16. 06:38
  „Ugye?!”
 • 1. rozator 2009. december 16. 05:48
  „Apád!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymacskák a hóesésben

Úgy örültek az első hóesésnek a Szegedi Vadaspark lakói, mint a kisgyerekek. Az itt élő állatok egy része éppen a hidegben lesz aktív. Tovább olvasom