Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A végzett szakmunkások fele marad a kaptafánál

Leendő víz- és gázvezeték-szerelők vetélkedtek három napon keresztül a szegedi Móra Ferenc Szakközépiskolában és Szakiskolában. Az országos verseny legjobbjai szakmunkás-bizonyítványt kapnak. Mindkét szakmában szegediek szerezték meg az első helyet.
A szegedi Lehoczki Péter Pál diák a keményforrasztást jól megtanulta. Fotó: Gyenes Kálmán
Az ország legjobb vízvezeték-, központifűtés-, gázvezeték- és gázkészülék-szerelő tanulói versenyeztek három napon át Dél-Magyarország egyik legnagyobb szakképző intézetében, a szegedi Móra Ferenc Szakközépiskolában és Szakiskolában. A legjobbak azonnal megkapják a szakmunkás-bizonyítványt. Az intézmény az elmúlt nyolc év alatt hetedik alkalommal kapott lehetőséget a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjének megrendezésére.
– Hatalmas vállalás és nagy kihívás egy ilyen verseny szervezése. A Nemzeti Szakképzési Intézet a legjobb pályázónak adja meg a lehetőséget a rendezésre – mondja Miklós Mátyásné igazgató.

Az épületgépészeti tanműhelyben a szegedi Lehoczki Péter Pál keményforrasztással foglalatoskodik. – Mindenképpen a gázvezeték és -készülék szerelői szakmában szeretnék elhelyezkedni – jelenti ki a fiatalember, aki azt sem titkolja: amint lehet Londonba megy dolgozni, mert míg itthon minimálbért kapna, külföldön a kezdő fizetés ennek legalább a háromszorosa.

Az épületgépészet hazánkban is feltörekvő piac – magyarázza Bényi László, a zsűri egyik tagja. Az épületgépész-mérnök úgy látja: a végzős fiatalokat a kereskedelemben és a tervezőmérnök csapatokban is jól lehet alkalmazni, mert tudnak rajzot olvasni, ismerik az anyagokat és képesek költségvetést készíteni.

Hiányszakmák

Az iskolában huszonegy szakmát oktatnak: az építőiparisoknál, az elektrotechnikusoknál és a gépészeknél kétszeres volt a túljelentkezés, míg a rendész osztályba nyolcszor annyian jelentkeztek, mint amennyi diákot felvehettek. Általában 120 szakmunkás kap bizonyítványt, akiknek a fele helyezkedik el a szakmájában – tudjuk meg Vilonya Sándor igazgatóhelyettestől. Évek óta hiányszakmának számít Dél-Magyarországon a szerkezetlakatos, a bádogos, az öntő és mintakészítő, a tetőfedő, a hegesztő és a fémforgácsoló. Egy felmérés szerint az európai országok jelentős részében a szakmunkások többet keresnek, mint a mérnökök. Magyarországon ez nem jellemző.

A budapesti Puskás Anita – az egyetlen lány a mezőnyben – a technikusi oklevél megszerzése után azért tanulja a szakmát, hogy a gyakorlatban is megismerkedjen a fogásokkal. Műszaki ellenőr szeretne lenni. Dicséri a szegedi iskola felszereltségét: az ország szakiskolái közül nagyon kevés helyen büszkélkedhetnek azzal, hogy a tanulók a legmodernebb technikai berendezéseken, anyagokon gyakorolhatnak.

Nem véletlen tehát, hogy a szegedi diákok arattak a versenyen: Lehoczki Péter Pál a gázosoknál, míg Ván Lajos a vizeseknél lett első. Az utóbbi szakmában Kiss Roland a második helyen végzett. Zatykó István, a verseny főszervezője, gyakorlati oktatásvezető szerint a jó eredmény annak is köszönhető, hogy az iskola vezetése állandóan keresi a kapcsolatot a cégekkel. Az idei megmérettetést – ami négymillió forintba került – hetven gyártó és forgalmazó vállalat, magánvállalkozó támogatja. A cégek egyre inkább rájönnek, hogy berendezéseiknek a legjobb reklám, ha a leendő szakemberekkel megismertetik azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom