Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A velencei kalmár a kisszínházban

Szeged - Barnák László a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium 12 hallgatójával állította színpadra A velencei kalmárt. A Shakespeare-drámát hétfőn 19 órától játsszák a kisszínházban.
– A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium roma és nem roma hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozásával foglalkozik. Az ott mentorként is dolgozó Szombathelyi Nóra a 12 dühös ember bemutatója után – látva, hogy amatőr szereplőkkel is milyen jól lehet színházi produkciót létrehozni – megkeresett, hogy az ő fiataljaikkal is csinálhatnánk egy programot kormányzati támogatással, pályázati pénzből. Februárban kezdtem el dolgozni a szakkollégium hallgatóival, akik egyetemre járnak, többségük a hittudományi főiskolára. Színházi és drámapedagógiai módszerek segítségével csapatépítésbe fogtam.

Próbálják a hallgatók A velencei kalmárt a kisszínházban. Fotó: Kuklis István
Próbálják a hallgatók A velencei kalmárt a kisszínházban. Fotó: Kuklis István

Igyekeztem megmutatni, hogy a színházi eszközrendszeren keresztül hogyan ismerhetik meg jobban önmagukat, hogyan tudják fejleszteni azokat a készségeket, amikre a civil életben is szükségük lehet. Például kiállni mások elé, bátrabban megnyilatkozni. A velencei kalmárral nem egy produkció létrehozása volt az elsődleges célom, hanem a készségfejlesztés, tehetséggondozás, a közösség összekovácsolása.

 Shylock szerepében: Kolompár Gábor

– Nem vártam sokat ettől a produkciótól, mert mindannyian amatőrök vagyunk, de a próbaidőszak végére magam is meglepődtem rajta, mennyire élvezem a munkát. A keresztény–zsidó problematikát igazán mélyen nem ismerem, mert nem vagyok benne, de a szerepeimet, Shylockot és Bassaniót szeretem, Barnák Lászlóval pedig nagyon jó dolgozni – mondja a produkció egyik szereplője, Kolompár Gábor. A szegedi informatikushallgató szerint számára a szakkollégium sokat jelent a közösségépítés miatt. – Színészként még sohasem léptem fel, de zongorán, gitáron játszom és énekelek is, így az előadó-művészet nem áll távol tőlem, közönség előtt is szerepeltem már. A szöveget könnyen megtanultam, a játék sem jelentett különösebb gondot, mert segítettek Laci instrukciói. Sajátos ez az előadás, érdekes számomra a darab azért is, mert a zsidó–keresztény konfliktus mindvégig benne van, és érdekes megélni ezt a feszültséget Shylock szerepében a színpadon.

Több hónapon át heti rendszerességgel dolgoztunk; kellett egy olyan cél is, ami motiválhatja őket. A szakkollégium számára az is fontos: a produkcióval magát az intézményt is népszerűsíthetjük, megmutathatjuk, hogy érdemes oda jelentkezni. Ez a kezdeményezés a társadalom számára is üzenet a kirekesztés, a szegregáció ellen – mondja Barnák László színművész, az előadás rendezője.

– A velencei kalmárban a zsidó–keresztény ellentét, az idegen népek megjelenése Velencében azt mutatja meg: hogyan ítélnek meg valakit az alapján, hogy más a származása, más az identitása. Nem a teljes Shakespeare-darabot adjuk elő, csak a keresztmetszetét. Eredetileg vígjátékként játszották, ehhez nyúltunk vissza, és azokat a mai szituációkat, humorforrásokat kerestük meg benne, amelyekkel a hallgatókhoz is közel tudott kerülni Shakespeare különleges nyelvezete. Teljesen amatőr szereplőkkel a nézők számára is élvezhető produkciót szerettünk volna létrehozni. A jelmezekben a Romani Design is segített, amely a cigány folklór elemeit használja fel 21. századi divatirányzatokhoz. A stúdió vezetője, Varga Erika adott ruhákat, kiegészítőket, hogy a kereszténység mellett a roma kultúra is megjelenjen a színpadon. Lovári nyelven néhány vers is elhangzik a darabban, hogy ízelítőt kapjunk abból a nyelvből, ami számunkra ugyanolyan idegenül hathat, mintha egy Malajziából érkezett ember szólítana meg bennünket az utcán. Szeretnénk mindannak a kulturális ötvözetét adni, amit a szakkollégium képvisel. Nem állandó szereposztással dolgozunk, hanem a szereplők váltják egymást jelenetről jelenetre. Ez is azt erősíti, hogy a szerepek, amiket magunkra húzunk, változnak. Mindenki lehet Shylock vagy Antonio is. Nem azonosítható mindenki egyetlen szereppel, amit első ránézésre ráhúzunk. Mindenkinek ezer arca van – hangsúlyozza Barnák László.

Kolompár Gábor. Fotó: Kuklis István
Kolompár Gábor. Fotó: Kuklis István

A szakkollégium 25 hallgatójából tizenketten szerepelnek a produkcióban: Bagi Zsolt, Berta Arnold, Iovanovici Afrodita, Kolompár Gábor, Kovács Adrienn, Nagy Martin, Mezei Tímea, Sinkó Attila, Terhes István, Váli Krisztina, Vidó Roland, valamint a zenét biztosító Kelemen Tamás „Vupszi".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibrid sportautó volt a születésnap sztárja

Vannak autók, amelyek után még a nagymamák és a kislányok is megfordulnak. Lehet, hogy nem tudják, milyen gépkocsival állnak szemben, de azt érzik, nem mindennapi járműről van szó. Tovább olvasom