Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A vevők elkerülik a Szent István teret

A bioélelmiszer-bolt ajtaja elől a járda tűnt el, a könyvesbolt forgalma az akciók ellenére felére csökkent. A kávézó napi egy-két ezer forintos bevételt produkál, és a fodrászatot is kevesebben látogatják. A Szent István tér boltosai már nagyon várják az építkezés befejezését.
Fotó: Schmidt Andrea
Négy-öt kapucsínó, két ásványvíz és annyi – ecsetelte Szellő Mónika, a Szent István téri Torony kávézó bérlője napi forgalmukat. A március óta tartó átépítés nem csupán az ő életüket keseríti meg. Az üzletek bejáratát hosszú ideje betonkeverők, markolók és munkások állják el.

– Decemberben adtuk be kérelmünket egy kávézó megnyitására, amire februárban kaptunk engedélyt. A helyiségben előtte is kávézó üzemelt, de a néhány hónapos zárvatartás miatt teljesen elfeledkeztek róla az emberek. Márciusra sikerült kialakítanunk a vendégkörünket. Ez egybeesett a ház bejárata előtti munkák elkezdésével. Senki sem értesített minket a várható felfordulásról: egyik napról a másikra tűnt el a járda az épület elől – mesélte Szellő Mónika.

A vendégek nem is mennek az amúgy hangulatos, teraszos vendéglátóhely felé: a mindennap kilenckor nyitó kávézóban tegnap délután fél kettőkor mi voltunk az első vendégek. – Nem gondoltuk volna, hogy ennyi ideig elhúzódik és ilyen felfordulással jár majd az átépítés. Ha ezzel tisztában vagyunk, dehogy béreltük volna ki a helyiséget! Bérleti díjat persze ugyanúgy kell fizetnünk. A tulajdonos kérdezte is, mennyivel esett vissza a forgalmunk, amire azt válaszoltam: „ Pista bácsi, nemhogy visszaesett, a nullával egyenlő" – magyarázta Mónika, aki férjével együtt kárenyhítési kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Két hónapja adták be igényüket, de eddig nem kaptak választ.

– Aki átvágja magát az építkezésen, kedvezményt kap, ez a minimum – magyarázta a tízszázalékos akció okát Tariné Süli Zsófia, a Forrásvíz könyvesbolt eladója. Forgalmuk az akció ellenére ötven-hatvan százalékkal esett vissza.

– Törzsvendégeink tartanak el minket az átépítés alatt. Tegnap délután ráadásul be is kellett zárnunk, mert a munkások friss betont öntöttek a bejárat elé. Erről elfelejtettek előtte szólni nekünk – mondta Piros Magdolna, a Biocsemege vezetője. A Vidra utcai üzletet tegnap is csak akrobatikus képességekkel rendelkező vásárlók tudták megközelíteni – egy keskeny, negyvenöt fokos szögben a feljáróra támasztott deszkán. A bioboltot egyéb kellemetlenség is érte. Egyik ajtaja az átépítés áldozata lett. – Az áruszállítás miatt direkt két bejáratúra alakítottuk ki az üzletet, de a felüljárót minden megkérdezés nélkül lerövidítették – mutatott a másik ajtó előtt eltűnt járda helyére Piros Magdolna.

A porból a Szent István tér sarkán levő Sztár fodrászszalonnak is kijutott. Bár a Sóhordó utcában megállhatnak kocsival a vendégek, nem öröm ha egy frissen elkészített frizurába egyből homokot fúj a szél. Noémit ennek ellenére nem hagyták el törzsvendégei, de azoknak a száma, akik csak az utcáról mentek be hozzájuk, látványosan csökkent. – A kolléganőm nincs ennyire szerencsés helyzetben. Több vendége pártolt el tőle az építkezés miatt – mondta a fodrászlány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékon a szegedi kórház

Lapunk információja szerint hatvan-hetven embert küldtek el tegnap a nemrégiben két és fél milliárd… Tovább olvasom