Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A vidék óriása, Vásárhely tovább nő

Birodalom nagyságú Hódmezővásárhely közigazgatási területe a nagy kiterjedésű tanyavilág miatt, vetekszik Budapest alapterületével. Csongrád megyei összehasonlításban Szegednek a harmadik hellyel kell megelégednie.
Csaknem két Szeged vagy három Csongrád elférne Hódmezővásárhely határain belül – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott országos helységnévtár legutóbbi, 2005-ös kötetéből. A 483 négyzetkilométeres közigazgatási területtel rendelkező Vásárhely mérete Budapestével vetekszik: kiterjedését tekintve alig tíz százalékkal marad el a fővárostól. Míg Budapest alapterülete 525, addig Vásárhelyé 483 négyzetkilométer. Az alföldi város tovább gyarapodhat, mivel a korábban Mártélyhoz tartozó Barattyos nevű külterület lakói tavaly népszavazáson döntöttek arról, hogy Vásárhelyhez szeretnének tartozni – mondta Végh Ibolya aljegyző. Jelenleg zajlanak a földhivatali „átjegyzések". A birodalom így újabb 9 négyzetkilométerrel gyarapszik – számolta ki Mucsi László, a műszaki iroda vezetője.

Országos összehasonlításban Hódmezővásárhely után Debrecen áll a harmadik helyen, Szeged pedig csak a tizediken (megyeszékhelyünket csupa alföldi, tanyáktól övezett város előzi meg, mint például Szentes, Hajdúböszörmény, Karcag, Kecskemét). Ennek megfelelően Szeged a megyében is csak a harmadik helyre tudta magát felküzdeni méretét tekintve, hiszen a második helyen befutó Szentes területének nagysága 353, a megyeszékhelyé eddig csak 281 négyzetkilométer.

A megyei rangsor negyedik helyén Makó áll, az ötödiken Csongrád, majd nagyságrendekkel csökkenni kezd a négyzetkilométerek száma: a sor végén lakosaik számával szinte egyenes arányban kisebb a közigazgatási terület nagysága is. Csongrád megye legapróbb városa a 2005-ben városi rangra emelkedett Sándorfalva (ezért a KSH kiadványa sem jegyzi). Kérdéseinkre válaszolva Török Éva igazgatási osztályvezető elmondta: 56 négyzetkilométernyi területen 8170-en laknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt

Az elmúlt hét végén is irtották Szegeden a szúnyogokat. Házi gyérítéshez ingyentablettát ad a… Tovább olvasom