Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A viharkárok megelőzésén dolgoznak

Szeged, Újvidék - A Szegedi Tudományegyetem csapata is munkálkodik azon, hogy minél pontosabban előre jelezze a térségünkben egyre gyakrabban előforduló zivatarokat. A projektet Szeged és a szerbiai Újvidék egy közös pályázat kapcsán valósítja meg.
A klímaváltozás miatt térségünkben, így Szegeden is a csapadék egyre kevesebb, ugyanakkor egyben egyre intenzívebb formában koncentrálódik. Ez főleg városokban okozhat jelentős károkat. Ezek enyhítésének egyik útja az extrém csapadékok rövid távú előrejelzése, amely lehetővé teszi a hatékony kárelhárításra való felkészülést. Ezt szolgálja az a pályázat, amelyet Szeged és a szerbiai Újvidék közösen valósít meg.

– Egyre többet tapasztalhatjuk mi is, hogy Szeged egyik részén átmegy egy nagyobb zivatar, amely a városból kiérve átvált jégesőre – magyarázta Gál Tamás, az SZTE éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének egyetemi docense. Hozzátette, az általuk kifejlesztett prognózis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének kiegészítése lesz majd. Úgy tervezik, hozzáigazítják a dél-alföldi és vajdasági körülményeket, így ez a magyar és szerb városra specializált, két napot előrevetítő jelzés lesz. Mindezt kiegészítik egy figyelmeztető rendszerrel, e-maillel vagy mobilapplikációval. Így például a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kaphat értesítést arról, hogy extrém csapadék várható, és felkészülhet rá.

A projekt hétfői szegedi workshopján Nagy Sándor alpolgármester kifejtette: a lehullott csapadék kezelése szintén egy hangsúlyos probléma, mivel ez csak igen költséges építészeti megoldásokkal kezelhető. A közös szerb–magyar pályázat a lehulló csapadék hasznosítására is nyújthat megoldást egy megfelelő cselekvési terv kidolgozásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan vegyük rá meccsnézésre a nőket?

Hogyan vegyük rá meccsnézésre a nőket?
Örök, nőkkel kapcsolatos férfikérdésekre keressük a választ sorozatunkban. Tápai Szabina kézilabdázót (képünkön) arról kérdeztük, hogy milyen trükkökkel lehetne a hölgyeket a képernyő elé csábítani a vébé idején. Tovább olvasom