Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A világ nem lett jobb, csak a divat változott

Szeged - Ma is naponta halnak meg fiatalok háborúban értelmetlenül – figyelmeztet Bagó Bertalan, aki rendezőként a péntektől látható Hairrel debütál a Dóm téren. A mára klasszikussá lett musical először szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán.
- Öröm és kihívás, hogy a Dóm téren rendezhetek, hiszen ez Közép-Európa legnagyobb szabadtéri színpada. Gyönyörű helyen található, hatalmas hagyományai vannak; a dóm belőlem olyan hatást vált ki, hogy mértéktartással kell itt dolgozni. Méltónak kell lenni a genius locihoz, de nem rendezek másképp, mint máshol, mert az, hogy mit gondolok a darabról, mit szeretnék vele elmondani, helytől független – mondja a Hair próbáján Bagó Bertalan. A szabadtérin rendezőként most debütáló alkotó számára nem ismeretlen a Dóm tér: színészként már játszott itt – 1988 nyarán a Csíksomlyói passióban. Később pedig sok előadást látott; a tavalyi Turandotot és a Cigányszerelmet kitűnő produkciónak találta.

Bagó Bertalan: A Dóm téren méltónak kell lenni a genius locihoz, de amit a darabbal el szeretnék mondani, helytől független. Fotó: Karnok Csaba
Bagó Bertalan: A Dóm téren méltónak kell lenni a genius locihoz, de amit a darabbal el szeretnék mondani, helytől független. Fotó: Karnok Csaba

– Azért érdemes klasszikus darabokat játszani – és úgy gondolom, mára a Hair is klasszikussá lett –, mert örök érvényűek. A hatvanas–hetvenes évek fiataljai a Hair dalait énekelve azt várták, hogy megváltozik a világ, jobb lesz és szabadabb, béke jön és boldogság. Ha ma visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, elkeseredhetünk: semmi nem változott, legfeljebb a divat. Mások a ruhák, rövidebb a hajunk, de ma is naponta halnak meg fiatalok Afganisztánban és Irakban, idegen földön értelmetlenül. Különböző emberek különböző ideológiák nevében ma is rá akarnak kényszeríteni másokat, hogy úgy éljenek, ahogyan nem szeretnének. Csak a honvédő háborút tudom elfogadni, amikor megtámadnak valakit, és védekeznie kell. A többi háború – bárhogy kommunikálják is – mind igazságtalan. A Hair nem egy tinglitangli musical, hanem fontos dolgokról szól, és drámai erővel bír. Meg tudja azokat is szólítani, akik egy prózai előadásra nem biztos, hogy bemennének; zenébe csomagolva hozzájuk is eljuthatnak olyan gondolatok, amelyek másképpen nem – hangsúlyozza a rendező, akire harminc évvel ezelőtt nagy hatást gyakorolt Milos Forman Hair-filmje.

Szegedi emlékek

– Pályám egyik legszebb élménye volt az a néhány hónap, amit 1989–90-ben Ruszt József irányításával a Rómeó és Júliára készülve Szegeden töltöttem. Utána jött a Független Színpad, majd Zalaegerszeg. Sok mindent rendeztem – Amerikában is dolgoztam. A tavalyi Mezzo-operafesztiválon a szegediek is láthatták azt a két egyfelvonásos darabot, Bohuslav Martinu Alexandre bis című operáját és Ravel Pásztoróráját, amit a svájci Theater Biel Solothurn társulatával állítottam színpadra – emlékeztet Bagó Bertalan, aki 12 évig vezette a zalaegerszegi társulatot. – Most eljöttem; megcélzom Budapestet, és majd meglátjuk, mi lesz.

– Egy színházi produkció egészen más, mint a film: itt a néző szeme láttára, élő szereplőkkel, élő zenekarral születik meg az előadás; ennek a közösségi élménynek a varázsa semmivel nem hasonlítható össze. A főszereplőket tanítottam a Színház- és Filmművészeti Egyetemen; szeretem őket, jó újra dolgozni velük. A Claude Bukowskit alakító Szemenyei Jánost – aki prózai színész, de nagyon jól énekel – többször rendeztem; a többiekkel, Peller Annával, Dolhai Attilával sem ez az első közös produkciónk. A Hair egy generációs történet: jó, hogy közösek a gondolataik, érzéseik, értik egymás reakcióit. Vetítésekkel színes, mozgalmas produkciót szeretnénk létrehozni úgy, hogy ne a látványvilág legyen hangsúlyos, hanem a tartalom. Az előadás dramaturgjával, Bereményi Gézával szerettünk volna teljesen új szövegkönyvet írni, de a jogtulajdonosok nem egyeztek bele. Vannak azért változások; keretjátékba tettük a történetet: megjelenik az öreg Bukowski, és vele tekintünk vissza a múltra. Így megengedhettünk magunknak egy olyan látványvilágot, ami nem kötődik a realizmushoz; mint egy emlékkép, kicsit szürreális.

Bagó Bertalan régi barátjával, Román Sándorral – akit az egyik legjobb magyar koreográfusnak tart – dolgozik a Dóm téren. Nem ez az első közös produkciójuk; 17 éve a Hairt is közösen vitték sikerre Szolnokon. Román számára a garancia, hogy ötven táncossal erős látványvilágot teremtenek. – Nemigen fordul elő, hogy egy darabot kétszer is megrendezek; most úgy éreztem: a Hairhez van még mit hozzátennem.

Olvasóink írták

  • 1. Laura82 2010. augusztus 14. 10:41
    „Reméljük, még sok jó előadást hoz a Dóm térre Bagó Bertalan, mert a Hair fantasztikus volt! Gratuláció!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazók a Kárász utcán

Szeged - Kedvesem, lenne szíves megmondani, mi az a Spri-te? – szótagolta lassan az itallapról… Tovább olvasom