Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

A világjáró Anger Velencéből érkezett

Negyedik diplomájának megszerzésére készül a velencei egyetemen Anger Ferenc, aki zenés színházi rendező szeretne lenni. A földrajztanárként indult szegedi fiatalember szerint Velence valójában a világ legelhagyatottabb városa, melyben érdemes letérni a szokásos turistautakról.
Anger Ferenc Velencéből jött haza, hogy a jubileumra megrendezze a Mozart-operát. DM/DV-fotó
Kalandos életút áll a szegedi Anger Ferenc mögött: először földrajz szakon végzett a JATE-n, mellette a Vaszy Viktor Kórusban és a színházi karban énekelt, a konzervatóriumban pedig Busa Tamástól tanult. Földrajzot csak két hónapig tanított egy budai középiskolában, de abbahagyta, amikor sikerült bekerülnie az Operaház kórusába. Onnan vették fel a színművészeti egyetemre, ahol tavaly diplomázott színháztudományi szakon.

Zenés színházi rendező szeretne lenni, ezért jelentkezett a velencei egyetemre, ahol Walter Lemoli, a parmai színház igazgatója, a torinói teátrum művészeti vezetője lett az osztályfőnöke, akit elsősorban zenés műfajok specialistájának tartanak. Míg a budapesti képzésből hiányzott a gyakorlat, Velencében az elméleti tárgyakat délelőtt együtt tanulják a díszlet- és jelmeztervezőkkel, délután pedig rendezési gyakorlaton vehetnek részt. Félévi vizsgájukhoz például Parmából és a milánói Teatro Piccolóból kaptak színészeket. – Lokálpatriótaként Balázs Béla művét, A kékszakállú herceg várát választottam, ami a Bartók-muzsika nélkül is izgalmas. Magam készítettem el a fordítását, nagy sikert aratott a produkció – meséli Anger Ferenc, aki szerint az emberek nem is gondolnák, hogy Velence valójában a világ legelhagyatottabb, legmagányosabb, legkényelmetlenebb, ugyanakkor legcsaládiasabb városa.

Mivel nagyon drága a szállás, a reggelente beözönlő turistasereg 95 százaléka estig elhagyja a várost, amely szinte elnéptelenedik. A mindent túlélő velenceiek ügyesen alkalmazkodtak a rohamhoz, három párhuzamos utcába terelték a turistákat. Azon túl egy egészen más világ tárul fel, ahol a velenceiek élik a hétköznapi életüket. Annak, aki elvetődik a lagúnák városába, érdemes letérnie a turistautakról, ajánlja Anger Ferenc, mert fantasztikus dolgokra lehet bukkanni.


Az álruhás kertészlány

Mozart a bajor udvar felkérésére írta Az álruhás kertészlány című operáját, amit 1775. január 13-án mutattak be Münchenben a 19 éves szerző vezényletével. Mozart születésének 250. évfordulóján ma este 6 órától a zeneművészeti kar koncerttermében először hallhatja a szegedi közönség a darabot, amelynek főbb szerepeit Rácz Rita, Bende Zsuzsanna, Piskolti László, Szabó Olga és Ducza Nóra énekli zongorakísérettel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a reptéri ingatlanokról

A Szegedi Repülő Egyesület 100 milliós vagyona átadásáért cserébe azt kéri a várostól, hogy 99 évig… Tovább olvasom