Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A Vinkler-osztály

„Vinkler-osztály 1956–1959" címmel rendeznek festménykiállítást Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Rajz- és Művészettörténeti Tanszékén. A tegnap megnyílt tárlaton Szuromi Pál művészeti író mondta el gondolatait.
A kiállítás ötlete az ebben az osztályban végzett Munkácsy-díjas, érdemes művésztől, Lóránt Jánostól származik. A kezdeményezés teljesen újszerű, a szegedi iskolateremtő mester tanítványainak még nem volt közös kiállítása.

– Szeretnénk ezzel hagyományt teremteni, hiszen nagyon sokat köszönhetünk mesterünknek. Vinkler László ekletikus festő volt, de nem erőltetett ránk egyetlen irányzatot sem – mondta Lóránt.

A tizennégy fős osztályból a művészek négy-hat alkotással szerepelnek a tárlaton. – Hárman már nem lehetnek közöttünk, de az ő munkáikat az örökösök, illetve a múzeumok rendelkezésünkre bocsátották – mondta Lóránt János. A kiállításon megtekinthető művek témavilágát a festőkre bízták, csak az volt a kérés, hogy legyen közöttük egy-egy olyan alkotás, amit még főiskolai tanulmányaik alatt készítettek. A többiek között és Lóránt János alkotásai mellett kiállítják a már elhunyt szegedi művész, Dér István képeit, a fiatalon elhunyt, és akkoriban nem értékelt Veres Mihály munkáit, a leginkább aktképeiről híres, Szegedért Emlékéremmel is kitüntetett Novák András festményeit. A tárlat október 18-áig tart nyitva a tanszéki galéria földszinti termében, ahol erre az alkalomra egy Vinkler-önarcképet is elhelyeznek, amit a szegedi Móra Ferenc Múzeum kölcsönzött.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálosi a legnagyobb esélyes

A Délmagyarország értesülése szerint a négy jelöltből Tálosi László pályázik a legnagyobb eséllyel a… Tovább olvasom