Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A víz megfojtotta a gyümölcsfákat

Ezer hektáron vágják ki a gazdák az elpusztult barackfákat Csongrád megyében. A bel- és talajvíz megfojtotta az ültetvényeket. A kár – becslések szerint – legalább másfél milliárd forint. Gyuris Mihályéknak háromezer fát kell megsemmisíteniük, de a baracktermesztő nem adja fel. Sajátos hidrológiai helyzet alakult ki a homokhátságon, ami az elmúlt több mint száz évben olykor már tapasztalható volt.
Gyuris Mihály háromezer darab barackfát vág ki, mert a nagy belvíz miatt azok kiszáradtak. Fotó: Frank Yvette
Azt mondja Gyuris Mihály, hogy a hét végén nem lehetett hozzá szólni, mert annyira ideges volt. A 43 éves sándorfalvi gazda elkezdte a Zsombó és Forráskút határában a talaj- és belvíztől kipusztult őszibarackfái kivágását. Az ültetvény nyolcvan százaléka odaveszett, háromezer fát kell megsemmisítenie. A terület olyan, mint egy holdbeli táj: a fákat a víz megfojtotta, mert a gyökerek nem kaptak oxigént.

– A fáim egy része néhány hét alatt olyan csontszáraz lett, hogy most a láncfűrész is alig viszi el a törzseket. A többi, kivágásra ítéltetett fa hervadozik, nem lesz belőle semmi – mondja szomorúan az elhivatott őszibarack-termesztő, aki több mint húsz éve foglalkozik a közkedvelt nemes gyümölcsök nevelésével. A földjein 20-50 centiméteres víz állt, illetve a föld alatti pangó víz is a megszokottnál magasabb volt.

– A sokévi átlagnál 40-50 centiméterrel magasabb volt a talajvíz a homokhátság Csongrád megyében elterülő részén – tudtuk meg Szabó László, az FVM-hivatal vízgazdálkodási főfelügyelője szerint.

A sándorfalvi Gyurisék próbálják menteni a menthetőt: Európában szinte egyedülálló módon az altalajt átszellőztetik. Négy négyzetméterenként hetven centiméteres csövet nyomnak a földbe és oxigént fújnak be.

– Sziszifuszi munka, de remélem, a fáim meghálálják a törődést – magyarázza az elkeseredett gazda, akinek a következő két hétben a legnagyobb feladata, hogy az ültetvényét megsemmisítse, ami szűken számolva százezer forintjába kerül.

A jelenség nem új

Sajátos hidrológiai helyzet alakult ki a homokhátságon, ami az elmúlt több mint száz évben olykor már tapasztalható volt. Az 1880-as években Tömörkény István is írt olyan jelenségről, amikor az árvíz megakadályozta a talajvíz leáramlását a Tisza-völgybe. Ezáltal a homokháti területeket elöntötte a belvíz. Ez azonban korábban nem olyan sűrűn fordult elő, mint az utóbbi években.

Csongrád megyében a barackszezon közepén több gazda irtással is kénytelen foglalkozni. A szatymazi Szél Istvánnak öt hektár termőre fordult barackostól kell megválnia. Gyümölcsöst a hirtelen belvizessé vált területre öngyilkosság lenne telepíteni, ezért – több kollégájához hasonlóan – erdősítést fontolgat. Kisebb a rizikó, bár a befektetés megtérülése 15-20 év, míg a barackfák 4-5 év alatt termőre fordulnak.

A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének alelnökétől, Szél Istvántól megtudjuk: Csongrád megyében a barackosok harminc százaléka, azaz ezer hektár ültetvény pusztult ki, a kár minimum másfél milliárd forint. Főként Bordányban, Zsombón, Forráskúton, Zákányszéken és Szatymazon hatalmas a baj, de Balástyán, Kisteleken és Csengelén sem üdvözítő a helyzet. A szövetség minap tárgyilagos levelet küldött a földművelésügyi miniszternek, amiben felvázolták a kialakult helyzetet és javaslatot tettek a megoldásra.

– Nem alamizsnát és kárenyhítést kérünk, hanem olyan visszatérítendő hitelkonstrukcióban gondolkodunk, amit ebben a gazdasági helyzetben az állam elbír – jelenti ki az alelnök. A gazdáknak új területek vásárlására és telepítésre hektáronként másfél-két millió forintot kellene költeni.

– Ehhez értek, ez a tanult szakmám, ezt szeretném folytatni. Nem akarom megadni magam – mondja Gyuris Mihály, aki a 2000-es árvíz után már ezer fát kivágott. Ez is megrendítette a családi gazdaságát, de az idei károkat túlélni már embert próbáló mutatvány lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom