Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A vízgyűjtőből már a kertekbe folyik Deszken a víz

Visszafolyik a vízgyűjtő területről a csapadékvíz és a csatornázáskor kiszippantott vákuumvíz az árkokba, onnan pedig a kertekbe, pincékbe Deszk egyes részein. Simicz József polgármester elmondta: az önkormányzat kártalanítja a lakókat. Megyeszerte romlik a helyzet.
Fotó: Karnok Csaba
Deszk határában, a Május 1. utca végén kéthektárnyi területen helyes kis tó, vizén vékony jégréteg. Meglepő: a tóban sűrűn egymás mellett nyárfák, tölgyfák állnak.

– A látszat csal. Ez nem tó, hanem erdő. Legalábbis az volt, de tavaly tavasz óta áll rajta a víz – világosít fel Ilia Árpád, az utca egyik lakója. Mutatja: az ő kertje is vizes, gyümölcsfái tönkremennek. A vizesedés a tulajdonos szerint a házat is fenyegeti: a pincékben hol megjelenik, hogy eltűnik, hol nagyobb, hol kisebb a víz.

– Iszonyat, ami itt van! – áll meg mellettünk egy szomszéd, Koza Dezsőné. Ő is a házát félti, ami ha a víz miatt tönkremegy, a biztosító nem fizet.
– Tavaly az ár a szennyvizet is kimosta, olyan büdös volt, hogy nem lehetett szellőztetni. A kerteket fertőtleníteni kellett – teszi hozzá Borka Istvánné, akinek háza, kertje szintén nincs biztonságban a belvíztől.

Koza Dezsőné és Borka Istvánné félti a házát a víztől. Fotó: Karnok Csaba
Mondják: mindannyian 30-50 éve élnek itt, de az „árvíz" csak két éve úr.
Deszken csatornáznak, ami a lakók szerint jó. Tudják, hogy ez a munka sárral, kellemetlenséggel jár. Az áradatot azonban tovább nem hajlandók elviselni. Elmondják: a csatornázók a rengeteg talajvíztől vákuumozással szabadulnak meg. A környékről ezzel a módszerrel összegyűjtött vizet a kiserdő terültére vezetik. A kiserdő a csapadékvizet kénytelen fogadni – ide ürülnek az utca árkai – de a rengeteg ide terelt talajvíz elárasztotta a területet. Annyira, hogy az árkokba visszafolyik a víz, onnan meg tovább a kertekbe, pincékbe, házak alá. A helyzetet súlyosbítja az egyébként is magas belvíz, a földek telítettek csapadékkal.

A lakók szerint jobb lenne, ha a kivitelezők a Damjanich utcába – ahol a nagyobb vízgyűjtő van – vezetnék a vákuumozott vizet. Ezt már többször jelezték a kivitelezőnek és az önkormányzatnak is, de nem történt semmi – a lakók szerint azért, mert ez a megoldás többe kerülne.


Megtéríti a kárt

Megkerestük a lakók javaslatával Simicz József polgármestert, aki elmondta: a Damjanich utcai gyűjtő sem bírná el az egész településről begyűjtött vákuumvizet. A most tóvá változott erdő mindig is vízgyűjtő terület volt, a csatornázók kénytelenek tehát ide vezetni a vákuumvizet is – más megoldás nincs. Hozzátette: a lakók problémáiról tudnak, a képviselő-testület nemrég 55 millió forintot szavazott meg a belvízelvezető-hálózat korszerűsítésére. A polgármester hangsúlyozta: a házakat nem fenyegeti veszély – ezt rendszeresen ellenőrzik. Ha a deszkieket mégis kár éri, az önkormányzat megtéríti azt.

Megyeszerte romlik a helyzet

A megye 20 településén első fokú, hét helyen másodfokú, míg Domaszéken harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben – tudtuk meg Kaszás Mihály vezető főtanácsostól, a védelmi bizottság titkárától. Nem egész két hét alatt másfélszeresére nőtt az elöntött területek nagysága, így szerdán már 30 ezer 550 hektár volt víz alatt, melynek zöme mezőgazdaságilag hasznos vetés vagy szántó. Szerdán 57 munkagép, 113 szállítójármű, 110 szivattyú és 376 fő vett részt a belvízvédelmi munkálatokban, a leginkább érintett területeken napi kétmillió köbméter vizet kellett megmozgatni Csongrád megyében. Ópusztaszeren négy ember lakását közvetlenül veszélyezteti a víz, Bakson egy embert rokonoknál helyeztek el, és összesen 29 épületkárról érkezett bejelentés szerdáig. A szakemberek szerint az előre jelzett esőzések tovább ronthatják a helyzetet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri-e ön a pártok ígéreteit és képviselőjelöltjeit?

Harmincegy nap van még hátra a parlamenti választások első fordulójáig. Noha nyakig benne vagyunk a… Tovább olvasom