Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A vizitdíj módosításától több véradót várnak

Nyártól egy tervezet szerint már nem kellene vizitdíjat fizetnie a rendszeres véradóknak és a munkavégzés során megsérült rendvédelmi dolgozóknak. A szegedi rendőrök és tűzoltók ezt természetesnek tartják, a véradó állomáson több donorra számítanak.
Sajtóinformációk szerint júliustól bővülhet a vizítdíjfizetés alól mentesülők köre. Mivel egyes szakmai kérdésekben még nem egyeztek meg a kormánypártok, az erről szóló döntést egyelőre elhalasztották. A mai kormányülésen kerül újra napirendre. A tervezet szerint nem kell majd fizetniük a munkavégzésük során megsérült rendőröknek és tűzoltóknak, és azoknak, akik legalább harmincszor adtak már vért.

– Szeretném már írásban látni az elfogadott rendeletet, mert a harminc-, negyven-, ötvenszeres véradók igazán megérdemelnék, hogy ne kelljen fizetniük az orvosi vizitekért – mondta el Szekeres Veronika, a szegedi vértranszfúziós állomás intézetvezető főorvosa. Hozzátette: a betegellátást, életmentést segítő szegedi és környéki véradók közül sokan évtizedek óta jönnek, évente akár kétszer, háromszor is. A legutóbbi véradók napi rendezvényükre kétszázötven olyan környékbeli kapott meghívót, aki ötvennél is többször adott vért. A főorvos úgy becsli, a szegedi köpontban regisztrált rendszeres, legalább harmincszoros véradók ezren lehetnek. Nekik a tervezet szerint nyártól már nem kellene fizetniük. Az intézetvezető abban bízik, hogy a kedvezmény hatására megemelkedik majd rendszeres véradóik száma.

– Természetesnek tartjuk, hogy ne kelljen vizitdíjat fizetnünk, ha a munkákat végezve sérülünk meg – véli Németh Károly, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója. Az ezredes hozzátette: az ilyesmi végül is munkahelyi balesetnek számít, amit a „cég" kifizet helyettük, akár van vizitdíj, akár nincs. Elmondta azt is, szerencsére nem jellemző, hogy gyakran szenvednének sérülést munka közben.

Azt tartanák a normálisnak a szegedi tűzoltók is, hogy megsérült kollégáikat vizitdíjmentesen lássák el az orvosok. Dudás Miklós parancsnok hozzátette: amikor valaki a hivatásos, vonulós állományból megfázik és elmegy orvoshoz, természetesen ők is jogosnak tartják a díjfizetést, de nonszensz a közfeladat ellátása közben megsérült tűzoltóktól pénzt kérni. Kisebb sérülések egyébként minden évben történnek. Volt, aki alól oltás közben kidőlt a fal, másokat összeszurkált az éppen oltott bozótos, de előfordult az is, hogy a riasztás után az egyik loholó kolléga a jármű ajtajába verte be a fejét, össze kellett varrni. Sokszor az is kérdéses volt, sürgősségi esetnek számít-e az adott sérülés ellátása vagy nem, és így mennyi vizitdíjat kell fizetniük. Az efféle helyzetek megszűnnének a készülő kormányhatározattal, ezért is üdvözlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétmaffia érdeke lehet a gyújtogatás

Alig három óra alatt sikerült eloltani a tüzet a sándorfalvi úti központi hulladéklerakó telepen. A… Tovább olvasom