Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

''A víztől vett város'' a Grand Caféban

A Szegedi képírók műhelyében sorozat keretében ma 17 órakor a Grand Caféban bemutatják „A víztől vett város" című dokumentumfilmet az 1879-es szegedi Nagyárvízről és az újjáépítésről.
A közel egyórás alkotás összefoglalja az egykori tragikus eseménnyel összefüggő előzményeket, bemutatja az árvíz és az újjáépítés történetét, emléket állít a rekonstrukcióban, az árvízvédelemben és a Tisza szabályozásában résztvevőknek.

Az alkotók számos olyan korabeli dokumentumot kutattak fel, amelyek segítségével a film pontos képet ad a város pusztulásáról és az újjászületéséről. Felhasználták egyebek között Mikszáth Kálmánnak és másoknak a Szegedi Naplóban, a Szegedi Híradóban és a Vasárnapi Újságban megjelent tudósításait a tragédiáról, Kossuth Lajos Bakay Nándor szegedi országgyűlési képviselőnek írt, az újjáépítésre vonatkozó javaslatait is tartalmazó leveleit, továbbá Lechner Lajos terveit, amelyek alapján újjáépült Szeged.

A dokumentumfilmben a képi megjelenítés során a korabeli metszetek, fotók, újságok, térképek, tervrajzok feldolgozása mellett videografikai megoldásokat is felhasználtak az alkotók.

A film után beszélgetés lesz az alkotókkal.

Producer, forgatókönyvíró,: Kozó Attila, rendezte: Hell István, operatőr: Szögi Lackó, vágó: Csepregi János, Hornyák Róbert, hang: Bajusz Attila, szereplők: Mikszáth Kálmán (Kiszely Zoltán), Lechner Lajos (Székhelyi József), Tisza Lajos (Sinka Károly), Jókai Mór (Janik László), Lázár György (Gömöri Krisztián)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpótlást kér a Szegeden élő görög trónörökös

A Szegeden élő Domonyi Zsuzsanna – aki a görög királyi család leszármazottjának tartja magát… Tovább olvasom