Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A vőfély jó híre szájhagyomány és az internet útján terjed

Az egyik hétvégén a Lánchíd alagútjában gyorsult, a másikon már Sándorfalván itatta sörrel teli gumicsizmából a „bolond menyasszonyt". Ifj. Barna László vőfély már kilencévesen márkának számított: kisvőfélyként az akkor igen népszerű szőlőitalt ajánlotta a násznép figyelmébe.
Barna Lászlóéknál családi tradíció a vőfélykedés. Fotó: Tésik Attila
Harmadik generációs vőfélynek mondhatja magát a Hódmezővásárhelyen élő Ifj. Barna László, aki dédapja és édesapja után szintén ezt a mesterséget választotta magának. – Génjeinkben van a vőfélykedés, ami az esetemben szereplési vággyal is párosult. Az óvodában a Csillagszemű juhász történetét is én meséltem el a közönségnek – mondja.

Szülei először kilencévesen vitték magukkal egy lagziba mint kisvőfélyt: szőlőitalt kellett verses formában ajánlania a násznépnek. Tizenöt évesen már maga vezette a lagzit. Kora, magassága és tudása ekkorra felelt meg a vőfélykedés követelményeinek. – Nem is a szövegek és a köszöntők, hanem amiatt izgultam, hogyan fogadják a vendégek egy ilyen fiatal vőfély utasításait. Harmincévesen könnyebb figyelmeztetni egy renitenskedő vendéget, de akkor még nem igazán mertem szólni nekik – meséli. A vőfély persze nem csak fegyelmez: a fiatal pár kívánságainak figyelembevétele mellett fő feladata a ceremónia zökkenőmentes lebonyolítása.

– Vigyázni kell a túlszerepléssel, különösen azért, mert az utóbbi időkben kezdenek kiszorulni a lakodalmakból a klasszikus vőfélyrigmusok és -játékok. A vőfélynek mára inkább koordináló feladata van. Meg kell találnia az összhangot például a fotóssal és a zenekarral is – mesél a szakma modernizálódásáról. Milyen extra igényekre kell odafigyelni? Néhány hete a fővárosban az volt a házasodók kérése, hogy a Lánchíd alatti alagútban végigszáguldhassanak esküvői sportkocsijukkal. Máskor Sándorfalván kellett sörrel teli gumicsizmából itatnia a „bolond menyasszonyt", hiszen Szeged környékén még mindig a sátras, több száz fős lagzik a divatosak, ahol a mai napig igény van a vőfély játékaira.

– A jó vőfély híre szájhagyomány és az internet útján terjed. A visszajelzésekből úgy tűnik, szimpatikus vagyok a fiataloknak. Áprilistól október végéig minden hétvégém foglalt – mondja Barna László, aki eddigi vőfélypályafutása során számítása szerint közel háromszáz lagzit vezényelt le. – Volt közöttük szkinhed és romaesküvő is. Mivel utánajárok a házasulandók jellemének, az ilyen alkalmakra a szokásos köszöntőket az ifjú párra jellemző mondókákkal egészítem ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom