Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A walesi orvos mától nem dolgozik a patológián

Szeged - Mikó Tivadar (képünkön), a szegedi patológiai intézet vezetője kedden belső vizsgálatot rendelt el, amely auditálja a Nagy-Britanniában elmarasztalt orvos itthoni munkáját.
Zs. Tóth Endre munkaviszonya ugyancsak tegnap közös megegyezéssel megszűnt, mivel nem tett eleget közalkalmazotti kötelezettségének, nem tájékoztatta felettesét az ellene külföldön folyó eljárásról.

– Tudtam az ellenem folyó vizsgálatról, amelynek az eredményét elfogadom, viszont a szankciót rendkívül súlyosnak, egyben eltúlzottnak tartom – nyilatkozta lapunknak Zs. Tóth Endre, aki – tegnapig – patológus szakorvosként dolgozott a szegedi patológiai intézetben.

A szegedi orvos 2007-ben – február közepétől öt hónapig – dolgozott a
walesi Prince Philip Kórházban. Munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Távozása után vizsgálatot indítottak ellene, amely a napokban fejeződött be.

A brit orvosi regisztert vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) – mint azt tegnap megírtuk – elmarasztalta a magyar patológust, nevét törölték a brit orvosi nyilvántartásból. A testület négy esetben nem találta bizonyítottnak, hogy az orvos hibás diagnózist adott volna, viszont megállapította, hogy 18 esetben tévedett a diagnózis felállításában, 15 esetben tévedett vagy rosszul értelmezte a szövetmintát, 5 esetben pedig egymásnak ellentmondó szakvéleményt állított ki, és egy esetben a minta már nem volt elérhető.

A szegedi orvos azt mondta, bánja, hogy nem vett részt a bizottság ülésein, azt pedig nem tudja, hogy ha mégis részt vesz, azokon más következtetésre jutottak volna-e.

Mikó Tivadar: A mélyreható vizsgálat hosszú hetekig tarthat. Fotó: Karnok Csaba
Mikó Tivadar: A mélyreható vizsgálat hosszú hetekig tarthat.
Fotó: Karnok Csaba

A bizottság megállapításaival kapcsolatban megismételte, hogy elfogadja, bár nem emlékezhet minden esetre. Néhánynak az eredményét lehetne vitatni.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathologiai Intézetének vezetője, Mikó Tivadar professzor az ügyben tegnap két döntést is hozott.

– Zs. Tóth Endre munkaviszonya kedden megszűnt, aminek csak közvetve van köze a GMC által meghozott döntéshez. Tóth doktor sem szakmailag, sem etikailag nem tett eleget közalkalmazotti kötelezettségének, nem jelentette, hogy ellene orvosi munkája miatt külföldön vizsgálat folyik, munkaviszonya emiatt szűnt meg. A döntést egy vele folytatott többórás beszélgetés előzte meg, az intézkedést tudomásul vette, belátta, hogy hibát követett el, közös megegyezéssel váltunk el egymástól – nyilatkozta lapunknak Mikó Tivadar.

Az intézet igazgatója ugyancsak tegnap belső vizsgálatot rendelt el, amely az orvos itthoni munkáját auditálja. A professzor azt mondta, a mélyreható vizsgálat várhatóan hosszú hetekig tarthat. Arra a kérdésre, van-e Zs. Tóth doktor számára visszaút az intézetbe, ha az itthoni diagnózisairól bebizonyosodik, hogy azok helytállók, Mikó Tivadar azt válaszolta: nem akar idő előtt semmit sem mondani.

Az intézetből távozott patológus lapunknak elmondta, sajnálja, hogy a kinti eljárásról nem tájékoztatta a professzort, ez hiba volt, azt gondolta, hogy egyedül is meg tudja oldani ezeket a szakmai kérdéseket.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Becsület és Szakoktatás 2008. szeptember 25. 19:35
  „Tisztelt ,,disszidens", ,,fules" és a többiek!

  Nagy érdeklődéssel olvastam soraikat, köszönet érte. Én, mint egy nem orvos, jobb betekintést nyertem a mai magyar orvosi színfalak mögé. Ezt egyfajta szerencsének és ajándéknak is tekintem a szakszerű hozzászólóktól.

  Logikusnak és hihetőnek is találtam a véleményeket, sőt, nívósnak is.

  Az is megragadott, hogy jelentős együttérzést lehetett a soraikból kiolvasni a vétkes társukkal.

  Mert az itt szóban forgó orvos súlyosan vétkezett. Először kinn Wales-ben, utána itthon.
  Ott kinn szakmailag, itthon emberileg ill. karakterben, mert itt elhallgatta a kinti vizsgálatot. Szóval nem elég fejlett az egyéni, a másoktól független karaktere abban az értelemben, hogy kiáll őszintén a hibájáért, akkor is, ha az állásába kerül!

  Tudom miről beszélek.
  Jómagam ,,egy nyugati pentagonban" dolgoztam évekig. Amikor észrevettem évente 1-2-szer, hogy hibáztam, felálltam az irodámban és átsétáltam a főnökömhöz az ő irodájába és közöltem neki, hogy a hadsereg egy részénél zavart okoztam a rendszer hibás átállításával. Nem érdekelt, hogy kirúg, oda a jó fizetés, de a becsületem fontosabb volt.
  A főnök megkérdezte: és most?
  Minden vissza van állítva a helyes üzemmódra.
  Jó, köszönöm szépen, válaszolta és azonnal irt egy levelet, hogy ,,az üzemzavar ki van már javítva"
  Egy óra múlva jött a levél a generáltól, hogy milyen átkozott zavar történt egy órája?
  Két másodperc múlva megkapta a generális az egy órája kész válaszlevelet.
  Sosem lett sem anyagi, sem egyéb hátrányom.
  S a legfontosabb: tudták a főnökök, hogy megbízhatnak egy magyar mérnökben, mert ő inkább elmegy a munkahelyről, mintsem a hibáját eltussolja.
  Persze, hogy ők is ellenőriztek engemet itt-ott, de alapvetően a saját hibáim jelentését értékelték nagyon.
  Így is meg lehet győzni nyugaton a feletteseket: 1. Jó munkával 2. Becsületességgel.

  Szóval evvel csak azt akartam érzékeltetni, hogy ott, ahol én dolgoztam, a munkán kívül a becsületesség is extrém fontos volt.

  Ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon nincsenek olyan helyek ma, ahol nincs becsületesség. Sok becsületes személlyel és hivatallal találkoztam itthon.
  De ne haragudjanak, ha le kell írnom: sokkal több becstelennel is, mint Nyugaton! Ez a baj!

  *******

  Ami az oktatást illeti az előzőek szerint is teljesen a saját tapasztalatom.
  Jómagam úgy itthon végeztem a BME-en, mint Nyugaton. A nyugati egyetemen felvételeztünk vagy húszan egyszerre, sok államból: D, A, GB, USA, Egyiptom, Equator, F stb. stb., mint már végzett mérnökök! Nos a 20 végzett mérnökből 15 megbukott a felvételi vizsgán a nyugati egyetem 3. osztályába. Én bejutottam, de megfeszítetten dolgoztam azért és utána is bent az egyetemen.

  Ezáltal azonban szakmailag azonos szinten voltam a képzésben és tudásban is, mint az ott születettek

  Egy előttem beíró írhatta talán valahol, hogy nyugaton az átlag oktatási színvonal sokkal magasabb. Nekem is ez a véleményem. Ez a magyaroknak nem tudatos. A magyarok el vannak vakulva 1-2 világhírű, vagy európai kaliberű honfitársunk tudatában. De ezek nem az átlaghoz tartoznak.

  Nem csak az orvosi szakosodás és vizsgarendszer magas színvonalú nyugaton, hanem a mérnöki is. S ez már így volt évtizedekkel ezelőtt is. Gyanítom azonban, hogy az orvosi képzés közelebb áll a nyugati szinthez, mint a mérnöki. Talán evvel még az orvos olvasók is egyet értenek.

  *****

  Ezek voltak két gondolatok, a becsületességről és a szakképzésről Itthon és Nyugaton.

  !!”
 • 35. disszidens 2008. szeptember 25. 13:38
  „Nesoka!
  "Aki itt a korábbi hozzászólásban dícsérte Mikó munkásságát, mint centrumelnök, nagyon nincs tisztában, hogy mik is történtek, és milyen diktatórikus eszközökkel próbált boldogulni gyakorlatilag az egész orvoskar ellenében. Röviden: ez egy idióta."

  Bevallom a centrum elnoki munkassagat reszleteiben nem ismerem, ezert unnepelyesen visszavonom Miko munkassaganak dicseretet. Mindamellett megjegyzem hogy Miko eltavolitasa puccs-szeruen zajlott, de azota bistosan teljes a demokracia Pal Attilla vezetesevel.

  "Ha normális lenne, most az egész intézet összes orvosa "ellen" indítana auditot. "

  Ellenkezoleg, annyira nem huylye hogy ezt megtegye. Es ki auditalna oket vajon?

  "Amúgy, ahogy én tudom, Angliában nem lett sem egészség- sem másmilyen károsodása a betegnek, mert minden esetben még időben (egy-két napon belül) fény derült a hibára. Nem mentegetni akarom, de azért nem mindegy. "

  A maradando egeszsegkarodas elmaradasa reszben a veletlen, masreszt pedig a szorosabb klinikai kontrol eredmenye. Magunk kozott, en tudok nehany maradando egeszsegkarodast okozo esetrol, amit Dr Zs Toth kollegai kovettek el.”
 • 34. disszidens 2008. szeptember 25. 13:23
  „Ejnyezo!
  Ha kivonjuk a forgalombol Endret akkor miert nem vonjuk ki a forgalombol azokat a bekovesdett pathologusokat akik Endrenel sokkal rossabbak?
  Amugy pedig neked fogalmad sincs rola Endrenel mennyivel rosszabbul kepzett orvosok karmai koze kerulsz, nap mint nap. Nem csak pathologusokrol beszelek, mert naluk sokkal kartekonyabbak is vannak es ok meg jol is keresnek.
  A hangsulyom a rosszul kepzetten van. A magyar orvosok nem butabbak mint barmelyik mas nacio csak a kepzes az orvos egyetem 3. eveben befejezodik. Utana autodidatikus a "kepzes", azaz mindneki magatol hulye. Merem ezt allitani, mivel en is ugy gondoltam vagyok en olyan jo mint az angolok mikor idejottem. Rovid ido alatt rajottem mekkora hianyossagaim voltak, ezert csinaltam vegig az itteni szakkepzest.”
 • 33. Ejnyezo 2008. szeptember 24. 22:33
  „Ejnye bejnye..Bizony be kellett volna vallania a walesi vizsgalatot..
  Na es ilyen sok esetet felrediagnosztazalni..!! Otthon miert nem lehet kivonni a " szolgalatbol" mint Angliaban..Hat nem szerettem volna a karmai koze kerulni, az biztos!!!! Ti igen ?!”
 • 32. fules 2008. szeptember 24. 17:30
  „Hat igen

  Butasagot beszelsz. Dehogy lapitanak. Buszken verdesik egymas vallat, hogy milyen faszan kivagtak magukat ebbol a helyzetbol. El tudom kepzelni hany ceruzanak ragtak rongyosra a veget es hany tintafolt lett a homlokukon mire azt a nagyszeru levelet megfogalmaztak.
  Attol abszolut nem felnek hogy lebuknak elvegre mivel buknanak le es ki ellenorizne oket. A villam Angliabol jott, de nem ide szantak”
 • 31. Nesoka 2008. szeptember 24. 17:28
  „Azért az is elgondolkodtató, hogy ha egy gyerekgyilkos, vagy tömegmészáros megérdemli.hogy ne legyen a teljes neve feltűntetve, akkor az orvos miért kivétel. Neki nincsen ehhez joga? És ez nem az első eset, hogy "műhiba" gyanúja kapcsán kiírják a teljes nevet.
  Úgy látom, hogy itt a hozzá nem értő, de fórumozni nagyon szerető munkás réteg rögtön elítéli az orvost, pedig nem hiszem, hogy itt sokaknak akár halvány fogalma is lenne arról, hogy szakmailag milyen ez az orvos, és milyen a többi pathológus Szegeden. És hogy ezt az egész esetet rögtön minden orvosra kivetítik, azért tényleg felháborító.
  Nem mentegetni akarom az illetőt, mert elég egyértelmű, hogy mi történt, csak úgy érzem, nincsen a helyén kezelve a dolog, nagyon fel van fújva, és a végén, fantasztikus Mikó Tivadarnak hála iszonyatosan meghurcolják, csakis azért, hogy nehogy támadás érje az egész intézetet. Aki itt a korábbi hozzászólásban dícsérte Mikó munkásságát, mint centrumelnök, nagyon nincs tisztában, hogy mik is történtek, és milyen diktatórikus eszközökkel próbált boldogulni gyakorlatilag az egész orvoskar ellenében. Röviden: ez egy idióta. Ha normális lenne, most az egész intézet összes orvosa "ellen" indítana auditot.
  Amúgy, ahogy én tudom, Angliában nem lett sem egészség- sem másmilyen károsodása a betegnek, mert minden esetben még időben (egy-két napon belül) fény derült a hibára. Nem mentegetni akarom, de azért nem mindegy. És én eddig úgy tudtam, hogy 1,5 évre tiltották csak el.”
 • 30. fules 2008. szeptember 24. 17:24
  „Aranyoska

  Disszidens helyett, ugyis egy a hatterunk.


  Elkeruli a figyelmed, hogy azert volt nelkule a targyalas, mert nem ment el annak ellenere hogy hivtak. Kuldott maga helyett egy levelet. szerintem ha elmegy se valtoztat a dolgon. Marreszt Dr C elbeszelgetett vele meg walesi tartozkodasa alatt, ahol a hibait reszben azzzal magyarazta, hogy ezeket Mo-n elfogathato mertekunek tarthatok. Kritika erte, hogy Dr Zs a munkajat csak a szovetek elemzesenek tekintette es nem vette figyelembe hogy O csak resze egy team-nek aminek a feladata a beteg diagnosisanak megallapitasa. Ezek azt mutatjak, hogy Endre egyszeruen nem ismerte a rendszert, tul azon hogy olyan hibakat is elkovetett amik meg ennel is trivialisabbak. De konyorgom, nem volt ra kikepezve. Ezek az elvarasok nem voltak fele tamasztva korabban. Teljes felelosseggel egy uj redszerben dolgozni, orult veszelyes, igaz a penz is orult csabito magyar szemmel.
  Masreszt a felfuggesztes 18 honapra szol. Fellebbezni nincs ertelme, a dontes alapos es elfogulatlan. Ugyanakkor ha akarna lehetne visszaut, csak 18 honap mulva bizonyitani kene hogy jobb orvos lett. ennek sok modja van, leggyakrabban kurzusokon valo reszvetelt valasztjak.
  Latjatok az a rendszer sokkal meltanyosabb meg bunteteseben is mint a magyar.”
 • 29. hát igen 2008. szeptember 24. 17:23
  „Kedves disszidens, szerintem mi nagyon jol ismerhetjuk egymast!

  Ami fontosabb, ugy látom, jól ismerjük az INTÉZET ügyes-bajos dolgait.Amit írtál, azzal -sajnos-csak 110%-ban értek egyet.....

  Különösen azzal a veretes kijelentéseddel értek egyet (idézem) "Endre messze nem a legrosszabb pathologus az intézetben"

  HÁT EZ BIZTOS!!!!

  Kétségem sincs, hogy most egy-két magas beosztású embert odabent a hideg verejték kiverte és most nagyon lapit, hogy a kedélyek lenyugodjanak, mert teljesen tisztában van vele: akár belé is ugyanúgy csaphatott volna a villám.....”
 • 28. fules 2008. szeptember 24. 17:13
  „Macko

  Hat meg mindig nem erted. Azert mert Endre nem rosszabb orvos mint barki mas Magyarorszagon. Pontosabban egesz munkas elete alatt hozta azt amit elvartak tole a kollegai. ezert rettenetesen gusztustalan amit most a sajat kollegai csinalnak vele.
  De ha mar egyszer megtortent akar mindenki vehetne egy mely lelegzetet is es az eset appropojan nyugodtan elemzve valami pozitiv valtozast is elindithatnanak. De nem fog elindulni semmi. Azonban ne legyunk kepmutatoak ezt a valtozast a vezeto orvosokon kivul mas sem akarja. Ne legyunk naivak, ki fog lemondani arrol hogy nehany ezresert, tizezresert azt az orvost kapja akit a legjobbnak hisz, legtobbszor rosszul. Szoval betegek elore, kezdjetek azzal hogy lemondtok a szabad orvosvalasztas privilegiumarol. ha meg nem vettettek volna eszre ez egy piszok nagy atveres aminek ti meg a beosztott orvosok isszatok meg a levet. Azutan meg ne alljatok sorba maganrendelobe, mert a dokinak ki ott mosolyog ratok kutya kotelessege ellatni benneteket az allamiban is. Ha morcos is attol nem lesz rosszabb orvos. Igaz majd jo sokat kell varni, de kozben gondoljatok arra hogy ezt hasznos dologert teszitek es a vegen ne fizessetek egy fillert se.Masreszt ha egy orvos magankent dolgozik az huzzon az allamibol. szoval tessek ezeket kikenyszeiteni. Ha rohoghetnekemben teljesen cinikus volnek azt mondanam lehet nepszavazast is tartani.
  Endrere visszaterve. szegenynek az a tragediaja, hogy penzert olyanra valalkozott amihez nem volt meg a megfelelo jartassaga. Ennyi es nem tobb. Ahhoz viszont hogy tovabbra is Mo-n dolgozzon minden kepesseg es tudas a rendelkezesere all. szoval ne tessek a fejet kovetelni es a balsorsan tort ulni. Arra meg vegkepp ne gondoljatok hogy kirugasa egy tisztulasi folyamat elso lepese. Inkabb a nagy magyar kepmutatas egyik ujabb fejezete”
 • 27. aranyoska 2008. szeptember 24. 16:59
  „Bocs kimaradt a disszidenshez intezett kerdesembol, hogy Angliaban nem lehetne-e egy felülvizsgalatot kerni, pl. mivel nem tudott jelen lenni???”
 • 26. aranyoska ujra 2008. szeptember 24. 16:54
  „Kedves Disszidens:
  En ugyan gazdsagi emigransnak tekintem magam Nemetorszagban, köszönöm, hogy a laikusok keltette orvosellenes hangulatban ravilagitottal nehany fontos igazsagra.
  Sajnos ha mar alairta a kozos megegyezessel törteno szerzodesbontast gondolom sok lehetöseg nincs, de feltetlenul egy munkajogaszhoz kellene fordulnia, talan is lehetne egy felülvizsgalatot kerni? nem gondolod disszidens????”
 • 25. mackó 2008. szeptember 24. 16:36
  „bizonyos vizsgálatokat nem is egy orvos végez el, és irja alá ,tehát ha az egyik hibázott is akkor a másiknak észre kellene venni???? vagy nem. már elég régóta a klinikán dolgozik, miért most derült ez ki???”
 • 24. disszidens 2008. szeptember 24. 16:07
  „Hogy egy kicsit a mocskos reszletekbe is beavassam a kozerdekut ime meg nehany belso info.
  Miko professzor nem vizsgaval szerezte az FRCPath kvalifikaciojat, hanem az angliai osszekottetesie reven. Ennek ellenere el nem evulo erdemei vannak a magyar pathologus szakkepzes megreformalasaban - o vezette be hogy a pathologus gyakornok ne 4 evog boncoljon hanem az elejetol korszovettani leletezesbol kapjon kepzest. Ugyanakkor nincs jo baratsagban a mikroszkoppal es alig vegez pathologia leletezest es ugy tudom csak minimalis oktatast vallal. Tudomanyos munkat nem vegzett miota kineveztek egyetemi tanarnak. Azt is tudjuk hogy evekig OEP elnok es centrum elnokkkent funckionalt. Mindket helyrol kirugtak, pedig azokon a poziciokon hatekony eloremutato munkat vegzett, szerintem . Nemreg kirugta az egyik pathologust, aki Angliaban vizsgaval szerezte a szakvizsgajat, kozmegelegedest kelto szakmai hozzaallassal dolgozott mind Angliaban mind Mo-on.
  Tehat nem minden feher vagy fekete.”
 • 23. cyt 2008. szeptember 24. 16:03
  „"disszidens" mondatai rávilágítanak arra, hol is kellett volna elkezdeni az egészségügy átalakítását, megújítását, az egészségügyi REFORM-ot. Csakhogy ma Magyarországon MINDEN de MINDEN a pénzvilág felől jön, a globális nagytőke irányít minden lépést. "disszidens" mondatai a beteg felőli reform irányából jövő átalakításra céloznak, az ilyen szemléletmód meg ISMERETLEN és ELFOGADHATATLAN a mai magyar kormánynál. Itt a baj -- no meg sok egyéb más dologban.”
 • 22. disszidens 2008. szeptember 24. 15:37
  „Kedves Bandikam!

  Szerintem nagy hibat kovettel el hogy kozos megegyezessel bontottak fel munkaviszonyodat. Nem tudom a 14 evvel ezelott megkotott szerzodesedben volt-e arrol szo hogy neked jelentened kell ha vizsagalt folyik mellened egy idegen orszagban. Megretem hogy nem verted nagydobra, igaz erkolcsiveleg valoban nem szep dolog. Ezzel most gyakorlatilag elismerted, hogy aki Anglaiban nem eleg jo az Mo-n sem eleg jo. Pedig nalad sokkal rosszabb magyar pathologusok (nem beszelve a sok-sok rosszul kepzett korrupt es rekolcstelen nogyogyaszrol) garazdalkodnak a magyar egeszsegugyben. Az en tanacsom, hogy kerjel jogi tanacsot es tamadd meg az elbocsajto vegzest.

  Kedves "fules"!
  Nincs olyan szavad amivel ne ertenek egyet. Most valoban odadobtak aldozati baranynak Endret, hogy az igazan rosszakat vedjek. Mediacirkusz az egesz, de ha ezzel tisztul egyszer a magyar egeszsegugy akkor jo. Meg akkor is ha ez szegeny Endre allasaba is kerul. Kicsit azert remenykedem, hogy ezzel nincs vege a dolognak es hullanak meg nagyobb fejek is es nem csak a SZOTE Pathologiajan.

  Kedves "Lembo 2"!
  Ujratraningelni nemcsak Endret kene, hanem minden magyar "szakorvost"!!! Europai szintu szakvizsagat tetetni nyugat-europabol akkreditalt vizsgaztatokkal ! Aki atmegy annak odadani a megbukottak fizeteset es meg lenne oldva a parasolventia kerdese. Igaz a maradek nehany szaz orvos kicsit tul lenne terhelve.”
 • 21. disszidens 2008. szeptember 24. 15:19
  „Eloszor is nagyon sajnalom Endret a meghurcoltatas miatt. Az eset nyilvan kedvezotlen szinben tunteti fel a magyar orvosokat, mind itt mind pedig ott (nekem az itt Angliat jelenti ahol mellesleg pathologuskent dolgozom). Sok-sok igazsagot leirtak mar az elottem hozzaszolok, amelybol "doboz" es "fules" kollegak velemenyevel rokonszenvezek leginkabb. Mindamellett ez az eset ravilagit a magyar szakkepzes sulyos szinvonaltalansagara.
  1, Az angol szakvizsga elso lepcsojen (MRCpath Part 1) megbukik a szakorvosjeloltek 30%-a, majd a masodik lepcson (MRCpath Part 2) ugyancsak 30%. Nekem az elso lepcsos vizsga 2 x 3 oras irasbeli volt. A masodik lepcsos vizsgat egy tavoli idegen varosban tettem, ami 3 napig tartott.
  A magyar szakvizsgam egy nap alatt lezajolott, rovid boncolas majd 2 x negyedoras szobeli vizsga. Csak az bukott meg aki visszaadta tetelt. Azota meg kozponti szakvizsga sincs, az egyetemi intezmenyek helyben vizsgaztathatjak azt akit maguk "kepeztek".
  2, Ha az angol szakvizsgan megbuksz akkor azt kezdik elemezni hogyan lehetne a kepzesedet ugy alakitani , hogy a megismetelt vizsga sikeres legyen. Ha kell elkuldenek masik korhazba azert, hogy minden fajta szovettani anyagbol megfelelo kepzest kapj. M.o-on senki nem megy sehova - nehogy mar masik osztalyon jobban tudjak a pathologiat mint nalunk. (Meg kell jegyeznem Szegeden az pathologus kepzes kiemelkedoen jo az orszagos atlaghoz kepest). Megjegyzem a borbiopszia az egyetlen ami hianyzik a SZOTE pathologia anyagabol, mert a bor pathologiat a Borklinika leletezi (kivaloan). Igy nem csoda hogy Endre elnezett egy melanomat.
  3, Mikor elkezdesz szakorvoskent dolgozni onallo leletezest varnak el toled, ezert kapod a fizetesedet. De ha problemad van konziliumot kersz a kollegaidtol vagy elkuldod az anyagot masodik velemenyre, specializalt leletezesre. Emellet megefelelo audit mukodik, azaz random atneznek a kiadott leletek kozul 5-10%-ot es ha hibat, tevedest eszlelnek megprobaljak a tevedes okat felderiteni. Emellett un. multidiszciplinaris meetingek vannak, ahol kiderulhet hogy a szovettani lelet nem kompatibilis a kliniaki, radilogiai diagnozissal es reviealhatjak a diagnozist. Igy kerult sor Endre tevedeseinek kiszuresere. Mind az audit mind a multidiszciplinaris meetingek kezdetleges vagy bevezetesre varo allapotban vannak M.o-n.
  4, Angliaban sem bukik le minden rossz pathologus, de nyilvan a helyettesito allason dolgozo orvosokat kicsit jobban ellenorzik. Pathologiaban ez sokkal objektivebb mint a klinikumban, mert nalunk megvannak a metszetek amiket at lehet nezni. Hogy Angliaban a teves diagnosis turesszintje 1%, M.o-on pedig 5% vagy eppen amennyi jol esik az mas dolog. Aki jo M.-on az nem biztos hogy jo Angliaban - nem is ugyanannyi a fizetes. Az GMC eljaras legalitasahoz tul sok ketseg nem ferhet. Leggyakrabban tovabbi kepzest javasolnak, a kizaras csak a vegso megoldas. A GMC-bvol valo kizarassal nyilvan azt akartak biztositani hogy Dr Zs Toth tobb teves diagnozist nem adjon ki Angliaban. Az eljaras kisse brutalis, de az egyetlen hatekony eljaras. Endre nem vett reszt a GMC meghallagatson, igy nem tudta vagy nem akarta magat megvedeni
  5, Vegul az en szemelyes, szubjektiv megjegyzeseim. Endre messze nem a legrosszabb pathologus a SZOTE Pathologiai Intezeteben! Mi lenne ha atvilagitanak hogy a szegedi pathologusok a leleteinek hany szazaleka hagy kivannivalot maga utan (persze kulsosokkel)? Miko professzor hany leletet ad ki egy evben, stb? Egyszerubb megvedeni az Angliaban leszerepelt magyar kollegat.

  Bocs a gepelesi hibakert.
  6, Ha a klinikum hasonlo szinten allna mint a magyar pathologia jo is lenne. Merem mondani a klinikumban sokkal rosszabb mutatokkal dolgozo orvosok keresnek sokkal tobbet halapenzbol, mint szegeny Zs Toth Endre doctor. Endre esete csak a jeghegy csucsat simogatta meg!”
 • 20. Lemba 2 2008. szeptember 24. 15:10
  „Valami nagy zavar van a hozzaszolok velemenyeben. Elsosorban osszecserelnek fontos dolgokat. Ez az orvos szisztematikusan sulyos szakmai hibakat kovetett el, ami onmagaban eleg, hogy toroljek ot a specialistal listajarol. Nos ez visszavezetheto az egyetemi elvarasokra es kepzesre. Tehat az egyeni hiban kivul maga az egyetem is rendkivuli modon bunos. Az orvos, ha egyaltalan annak nevezzuk , akkor az elsodleges feladata, hogy semmikeppen ne artson a betegnek. Mint ember ne hazudjon vallalja a kovetkezmenyeit. Az, hogy a csaladjanak a megelheteset emlegeti egy hozzaszolo - sajnos nezzen korul a vilagban, Ez nem mentseg az elkovetett hibak ellen meg akkor sem, ha nem halt meg allitolag senki.

  Talan ujra kellene treningelni ezt az orvosi egyetemet vegzett embert Talan tanulna a hibaibol elsosorban , ami a legtobb embernek a hibaja _ Semmilyen korulmenyek kozott ne hazudjon -

  Ami az egeszsegugyi rendeszerek osszehasonlitasat illeti sajnos a kapitalizmus az emberek egyenlotlenseget hozza, de ez volt az allitolagos kommunizmusban is csak akkor az emberek nem mertek mutogatni a lopott javaikat. Volt valami visszatarto elv- ma meg csak az adohivatal jelenthet akarmilyen visszatarto erot , ha egyaltalan jelent akarmit.

  Teny az, hogy az emberek donto tobbsegenek a reszere a leggazdagabbnak szamito orszagok sem nyujtanak semmit, Sot ami az USA-t illeti az egy valosagos katasztrofa.
  Ha valakinek harom honapig faj az epeje, bizony az mar nagyon sajnalatos, ha nem kap segitseget Magyarorszagon, de ez jellemzo szinte minden gazdag orszagra is. Ilyen lett a vilag 2008-ra , egyesek ereszere sokat javult[ a tolvajok, adocsalok ] a tobbsegnek meg sok szenvedest hozott az elmult 18 ev.”
 • 19. fules 2008. szeptember 24. 15:00
  „Kedves Makari Zoltan

  szomorusagod nem csak baratsagod okan ertheto. Mediat hibaztatni azonban felesleges, teszi a dolgat. Talan jol rosszul. Azzal azonban minden orvosnak tisztaban kell lenni hogy munkaja konnyen kerulhet a nyilvanossag fokuszaba. Ezzel tartozik azoknak akik ot fizetik.
  A tortenetnek azonban van egy olyan vetulete amihez semmi koze a medianak es remekul jellemzi a mi kis magyar viszonyainkat. Abszolut nem a media kenyszeritette ki, hogy Zs doktor elveszitse a munkajat. Nyugodtan monhattak volna fonokei, hogy mivel munkajaval kapcsolatban ketsegek merultek fel, folytatnak valamilyen vizsgalatot es ez alatt a munkatars mondjuk oktat vagy mas olyan munkat vegez ami nem kapcsolodik direkten betegellatashoz. Utobbihoz a gondolom zaklatott lelkiallapota miatt egyebkent sem lett volna ereje. Meggyozodesem ez a kozvelemeny jozanabbik felet kielegitette volna. Akit meg azokat ugysem lehet megnyugtatni. Ez azonban nem tortent, a baratok, kollegak korabban huen szolgalt fonokok egy pillanat alatt dontottek es hoztak nehez helyzetbe a korabbi harcostarsat csak azert hogy mentsek a sajat boruk. Ez a gusztustalan az egeszben es nem az ahogy a media vagy mas turkal az ugyben.”
 • 18. Makári Zoltán 2008. szeptember 24. 14:19
  „Végigolvastam a hozzászólásokat, és nagyon rosszul estek a pocskondiázó vélemények. Ennek oka az, hogy Endre személyes jóbarátom a gimnázium óta. Nem vagyok orvos, nem tudom megítélni, hogy mennyi igazság van az angliai vizsgálat eredményében, amit azután indítottak, hogy ő már nem dolgozott ott. (!)

  Viszont ismerem EMBERként, és kizártnak tartom, hogy felkészületlenül vagy ne maximális odaadással végezte volna a munkáját.

  Én azt látom, hogy egy embernek és egy családnak a megélhetése került most veszélybe, akármi lesz az újabb vizsgálat eredménye. Már most sincs munkája, és mivel a média telekürtölte az országot a nevével, tartok tőle, hogy jó darabig nem is lesz.

  Nekem meggyőződésem, hogy ártatlanul.”
 • 17. post-it 2008. szeptember 24. 13:47
  „Valami azért legyen tiszta mindenkinek: Örülnénk mi, ha mindenki ilyen hibaszázalékkal dolgozna! 1300 beteget vizsgált meg, és diagnózisai közül 43 "aggályos" volt. Ez azt jelenti, hogy 3,3 % -ban tévedett. Tegye fel a kezét, akinek ennél jobb a statisztikája, és az dobáljon követ!
  Az egész ügy borzalmasan fel van fújva, a média 10 karommal kap minden után, amiből mocskot kavarhat.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtetszett a zsombói lakás Zoli bácsinak

Zsombó - Először látta Zsombón felajánlott új otthonát Bali Zoltán, aki – mint korábban írtuk… Tovább olvasom