Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A XXI. század állomása lesz

Hamarosan elkészül a „sóhajok hídja" a szegedi nagyállomáson és beemelik a mozgólépcsőt is. A déli szárnyba épített bevásárlócsarnoknak már csak a burkolata hiányzik, a resti és a nyitott terasz kialakítása még az elején tart. A felújított szegedi nagyállomást december 10-én kell átadni.
A bevásárlóváró és a resti között épül majd a sóhajok hídja. Tóth Ferenc létesítményvezető szerint határidő előtt elkészül a vasútállomás teljes felújítása. Fotó: Karnok Csaba
A mozgólépcső helyét már kialakították és hamarosan elkészül a fölötte húzódó, a két épületrészt összekötő, úgynevezett „sóhajok hídja" is a szegedi nagyállomáson. Az íves szerkezetű átjáró a bevásárlóvárót és az éttermet köti majd össze és új színfoltja lesz az állomás déli szárnyának. A mozgólépcső az utasokat a peronról szinte a villamosmegállóig szállítja majd, megkönnyíti a csomagokkal érkezők közlekedését. A hat üzletnek helyet adó csarnokot a régi váró helyén alakították ki, innen szintén ki lehet jutni a peronra.

– Két iparművészeti csillárt, a padló és a fal burkolását kell még elvégezni és lényegében elkészül ez a rész is – magyarázta Tóth Ferenc. A MÁV létesítményvezetője elégedett a kivitelezővel és úgy gondolja, a Délépítő Rt. és az Ornament 2000 Kft. konzorciuma megfelelően halad a munkával: a december 10-i határidő előtt befejezik a nagyállomás felújítását.

Graffitisek ellen

A graffitisek már próbára tették a vasútállomás felújított falait, de próbálkozásuk csak látszólag járt sikerrel. Tóth Ferenc létesítményvezetőtől megtudtuk: kívül és belül, két méter magasan olyan anyaggal vonták be a falakat és burkolatokat, amelyről mosással eltávolítható a nem kívánatos falfirka.

A már kialakított kétszintes tér naponta tízezer utas kulturált kiszolgálásának feltételeit biztosítja. Az eddig észlelt apróbb hibákon kívül – mint például az, hogy idős emberek nem tudták használni a liftet és beragadtak – jól funkcionál az eredeti, klasszicizáló stílusban felújított, 2005-ben műemlékké nyilvánított épület központi része, amelyet március 8-án adtak át. Az utasok megkedvelték az ügyfélcentrumot, ahol – a csoportos utazásoktól a panaszfelvételig – minden ügy egy helyen, gyorsan lebonyolítható.

– Vigyáznak az emberek a váróra, nem egyszer egymást figyelmeztetik. Például nemrégiben egy nő az egyik padon lezserül elterült fiatalembert utasította rendre. Elmagyarázta neki, hogy mire való az ülőalkalmatosság. Semmi vita nem támadt köztük – mesélte Darvas Tibor, aki 1987 óta főnök az az állomáson. Sokkal nagyobb a tisztaság és rend, mint a felújítás előtt. Ez annak is köszönhető, hogy a brigád az éjszakai fél tizenkettes zárás után a nyitásig, vagyis hajnal négyig nyugodtan takaríthat. A külső térfigyelő rendszer is hatásos: az elmúlt három hónapban a rendőrséget nem kellett rendbontás miatt riasztani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baromfipestis legerősebb változata támadott

A baromfipestis legerősebb változata fertőzött Kübekházán és Röszkén, ahol négy portán mintegy… Tovább olvasom