Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A zabálás szenvedélye

Étkezés közben az elhízott emberek agyának ugyanazon része lép működésbe, mint amikor a kábítószer-élvező szokásos drogadagjára gondol – állapították meg amerikai kutatók.
A felfedezés egyértelműen azt jelzi, hogy a mértéktelen evés egyfajta káros szenvedélynek tekinthető.

– Arra kerestük a választ, hogy az emberek egy része miért nem hagyja abba a zabálást, amikor a gyomra már megtelt – mondta dr. Gene-Jack Wang a New York állambeli Brookhaven intézet munkatársa.

Wang doktor és munkatársai hét önként jelentkező elhízott személy emésztőrendszerébe teltség érzetet keltő, úgynevezett gyomor stimulátort helyeztek, és pozitron emissziós tomográfkészülékkel vizsgálták, hogy az agynak mely területe lép működésbe a gyomor stimulátor bekapcsolásakor. A kutatók arra számítottak, hogy a hypothalamus környékén lévő „elégedettség központban", vagy annak közelében észlelnek majd változást, a várakozásokkal ellentétben azonban e terület teljes nyugalomban maradt – írta a kutatást vezető professzor az amerikai tudományos akadémia közlönyében (PNAS) című tudományos folyóiratban.

Erőteljes aktivitás mutatkozott viszont az agynak egy másik területén, különösen az érzékszervi tapasztalatok feldolgozásáért, az érzelmek és a tapasztalatok összekapcsolásáért felelős hippocampus közelében, azon a helyen, amelyet  – megrögzött kokainisták esetében – az „anyag" utáni sürgető vágy hoz mozgásba. Az eredmény újabb bizonyítéka annak, hogy kapcsolat van az érzelmek, tehát a hippocampus működése, illetve a gyötrő falási kényszer között. Egyúttal betekintést nyújt abba, hogy a túlsúlyos emberek miként használják a táplálkozást „örömforrásként" – írta dr. Wang.

E mechanizmus további kutatása esetleg segítséget jelenthet az elhízás gyógyításához, illetve elkerüléséhez – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A család szerepét a barátok veszik át

Minden embernek van egy olyan barátja, aki kiválóan szervez, egy másik mindig kéznél van, ha tanács… Tovább olvasom