Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A zajos szomszéd is elköltözne

Szeged - Az Arany János utcai bérházban élő Láng Lászlóné szerint túlságosan zajosak a szomszédai. Önkormányzati és kisebbségi képviselő közbenjárásával Lángné találkozott a bepanaszolt Czinanó Árpáddal, hogy megoldást keressenek a problémákra.
– Találkozzanak és beszélgessenek – javasolta Haág Zalán önkormányzati képviselő annak az Arany János utcában élő asszonynak, akinek kálváriájáról korábban már beszámoltunk. Láng Lászlóné lapunknak elmesélte, nincs, aki segítene neki. Elmondta, szenved az állandó kopácsolástól, a lakása fölött élő családtól.

Cikkünket követően Haág Zalán önkormányzati képviselő és Nagy Mihály, a szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke találkozót szervezett a zajos és a szenvedő szomszédoknak, lapunkat is meghívták. – A kommentelők szerint „aki illetékes volna intézkedni, a problémát megoldani, az röhög az asztala mögött ülve a károsultak tehetetlenségén". Tehát senki sem segít – olvasta a képviselőnek az írásunkhoz fűzött olvasói megjegyzést Láng Lászlóné. Az Arany János utcai bérház lakója hangsúlyozta, már megpróbált elköltözni, de nem talált megfelelő bérleményt.

Haág Zalán, Nagy Mihály, Láng Lászlóné és Czinanó Árpád a függőfolyosón. Nem sikerült rendezni a problémát. A szerző felvétele
Haág Zalán, Nagy Mihály, Láng Lászlóné és Czinanó Árpád a függőfolyosón. Nem sikerült rendezni a problémát.
A szerző felvétele

– Lehallatszik, ha sikongatnak, őrjöngenek. Ugrálnak, rohangálnak, gyakran jönnek vendégek. Csak én hallom a zajt, mert fölöttem élnek – ismételte a problémáit Lángné. – Alig 15 centiméteres lehet a födém – mondta Nagy Mihály, aki szerint a könnyűszerkezetes kivitelezés is felelős azért, hogy jobban hallják a zajt. – Az is hallatszik, ha zokniban rohannak – erősítette meg Nagy észrevételét Láng Lászlóné. Nagy Mihály és Haág Zalán azt javasolta, menjünk fel Czinanó Árpádékhoz, és a panaszosok beszéljenek egymással.

Egy emelettel feljebb tárt ajtókkal várta Czinanó Árpád Láng Lászlónét. – Üljenek le, foglaljanak helyet – invitált a lakásába a bepanaszolt szomszéd. – Habszivacsot raktunk a parketta alá, de ez is kevés. Háromévesek a lányok, ikrek, elevenek. Szeptembertől óvodások, délelőtt már nincsenek is itthon – mondta Czinanó Árpád. Láng Lászlóné megjegyezte, elfogadja, hogy Árpádék sokat mosnak, és klopfolják a húst, de a cipőben rohangálás már sok.

A rövid idő alatt vádaskodásba torkolló beszélgetést Nagy Mihály szakította félbe. – Nekem is ikreim vannak, azok sem állnak meg egy pillanatra sem. Ez a családi élet velejárója – mondta a szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Czinanó Árpád kijelentette: „Én maga miatt fogok elköltözni, nem akarom, hogy kidobjanak a három családommal az utcára. Én nem fogom a családomat a sarokba állítani. Bekerültem az újságba, a barátaim megállítanak. Ez nekem nem kell". A fiatal férfi elárulta, nagyobb lakásra pályáztak az IKV-nál, elköltöznének Láng Lászlóné fölül.

A közel egyórás találkozó végén mindkét fél a költözés mellett döntött. – Ebbe a házba sorsolással sem lehetett volna rosszabbul összeválogatni a lakókat – summázta Láng Lászlóné. – Segítsenek, hogy elköltözhessünk – kérte Czinanó Árpád, majd hozzátette, nincs sem rezsi-, sem lakbértartozásuk. Haág Zalán és Nagy Mihály megígérte, amiben tudnak, segítenek.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. ditta79 2013. október 22. 12:42
  „De éjszaka gondolom csend van.
  Próbálják meg diákok mellett az életet, amikor nekik a nap este 10kor kezdődik és hajnali 3ig 4ig fent vannak tevékenykednek, italoznak, zenét hallgatnak társasággal.
  10-15 ember meg tudja keseríteni az éjszakákat, de nappal lehetnek zajok-mert mindenki fönt van.”
 • 100. notebook 2013. október 21. 17:58
  „Macs: a tányért dühödben munkaidőben vagy bármely délután 17-18 között odavághatod , de csak a kijelölt időpontokban :)”
 • 99. SP 2013. október 21. 17:35
  „???????

  máshol is vannak problémák hozzászólás "eltűnt" kb.12h 45”
 • 98. pachakuti 2013. október 21. 16:34
  „96. notebook
  A társasházi működési szabályzatnak - ami nélkül nem üzemelhet a társasház - mindezt tartalmaznia kell. Ezt alakuláskor a tagok közgyűlése határozza meg és fogadja el. A betart(at)ásáért a közös képviselő felelős.”
 • 97. macs 2013. október 21. 16:15
  „95. Roland1000,
  OK! de mit kellett volna csinálni? Ötletek?
  Szólni a szülőknek, nem érzékelték mit csinálnak a gyerekek, lehet hogy már megszokták fel se tűnt nekik?
  Megállítani a kicsiket és megpróbálni lekötni őket, mondjuk mesélni nekik?
  96. notebook ,
  amikor nagyon dühös vagyok, mikor vághatom földhöz a tányért? :-D”
 • 96. notebook 2013. október 21. 15:44
  „Szerintem egy minden tárasházra érvényes közös együttélési szabályzatot kellene létrehoznia a megfelelő hatóságnak, amely a következőket tartalmazza:
  - felújítás, zajjal járó munkálat, takarítás, mosás, húsklopfolás, hangosabb zene- tévé vagy rádióhallgatás csak hétköznap munkaidőben (7-18) vagy hétvégén szombat délelőtt 9-12 között megengedett
  - kisgyermekes családoknak délután 17-18 óra között megengedett a lakásban a zajos együttlét, játék
  - hétvégén és ünnepnapon 10-12 illetve 16-18 között használhatják a kisgyermekes családok a társasház udvarát kikapcsolódás céljából (játékidő)
  - hétvégén és ünnepnap este 10-től reggel 8-ig illetve délután 2-től 4-ig pihenőidő mindenki számára
  - a takarítási rend mindenkinek kötelessége

  Ennyi. Aki ezeket nem tartaná be, annak bünti járna, pl. eljárhat a jegyző azokban az esetekben, ahol a szabályt megszegik (esetenként kb. 10e Ft-ja bánná.)”
 • 95. Roland1000 2013. október 21. 14:43
  „És Macs! Itt, a neten mindenki tud jó kis történeteket mások zavaró magatartásáról, de te is egy olyan történetet irtál le, amiben az értelmes emberek futamodtak meg a bunkóság elől, és inkább elhúzzák a csíkot, csak ne kelljen konfrontálódni. Esetleg ha az állítólag értelmes emberek mernének szólni, és lenne, aki egy ilyen vitában melléjük állna, akkor egyszer csak élhetőbb lenne a világ. De amíg csak a nethuszárkodás megy...”
 • 94. macs 2013. október 21. 14:30
  „Kérdés, ha egy nem roma család 3 gyermekéről lenne szó, akkor ki, mit mondana?
  Csak kérdezem, mert pl.nemrégen vonattal jöttem haza. Az utastársak között volt egy házaspár 3 kicsi gyerekkel. A papa számítógépen videót nézett, a mama olvasott, a 3 gyereke pedig sikoltozva rohangált az ülések között. Az IC kocsi már Cegléd előtt megürült, a csomagok, kabátok maradtak, tehát csak elmenekültek az utasok.
  De mesélhetek arról is, hogy milyen az, amikor a gyerekek görkorival a lábukon rohannak le az emeletről, vagy arról milyen az esti fürdetés. Folytassam?”
 • 93. Roland1000 2013. október 21. 14:03
  „Vélemény! És nem elég, hogy önkormányzati lakást kapnak, de még meg is keserítik az ott élő néni életét.

  Axon, azoknak a tanulóknak is lehetne ám szólni, mert egyértelmű, hogy agyrém, hogy az egész ház hallgatja őket. Én nem is értem az ilyen embereket.”
 • 92. vélemény 2013. október 21. 12:42
  „86, 89.
  "Nagy Mihály minden alkalommal annyit fűzött hozzá, őket nem ismeri a nevük alapján nem magyar, ha nem román cigányok.
  - Önkormányzati lakásra bezzeg jogosultak. "”
 • 91. axon 2013. október 21. 12:40
  „Nem kell ahhoz romának lenni népes családdal szociális lakásban, hogy megkeserítse a szomszédai életét. Elég egy-két felsőoktatásban "tanuló" albérlő is, és mindjárt három emeleten lehet élvezni az ordibálást, tüc-tüc dübörgést, lépcsőházba piszkítást, stb. Hála Istennek hétvégén általában hazahúznak anyucihoz. Vajon ott is így viselkednek? Kétlem.
  A cikkben szereplő nyugdíjas néninek minden jót kívánok. Az írásait olvasva művelt, intelligens asszony.”
 • 90. Roland1000 2013. október 21. 10:43
  „Kedves Mérlegvagyok! Nem akarom Önt elkeseríteni, de az, hogy

  "nagyon szomorú, hogy a XXI. században még nagyon sok olyan honfitársunk van akik képtelenek úgy élni, hogy ne tegyék tönkre lakókörnyezetük életét"

  túlzott optimizmusra vall, hiszen - biztos Ön is észre tetszett venni - nem előre, hanem visszafelé kezdett "fejlődni" az emberiség... "Még"? Hát még csak most igazán!”
 • 89. Roland1000 2013. október 21. 10:38
  „És még valami..., a zajos szomszéd csak azért akar elköltözni, mert nagyobb lakást akar, úgyhogy ez nem számít...

  Placcs, ha zseniálisan képes voltál rájönni, hogy a Mérlegvagyok név mögött jelen ügy idős korú, szenvedő alanya van, akkor miért tegeződve kérdezed? Ha abban a korban vagy, mint a hölgy, akkor is illenék magázódni, amennyiben férfi vagy...

  És látom, hogy közben a néni válaszolt arra, amit sejthet mindenki, hogy azért nem fogadta el a cserelakást, mert akkor sokkal rosszabbul járt volna, és vannak magasabb rangú szempontok is, mint a csend. Hiába van csend, ha még a mosógépem sem fér be a lakásba, vagy olyan kicsi, hogy megmozdulni sem tudok, vagy le van pukkanva.

  És egyébként is: miért annak kéne elköltözni - habár a hölgy még arra is képes lett volna a békesség kedvéért -, aki úgy éli az életét, hogy másokat ne zavarjon vele? Miért nem az húzza meg magát inkább és tanul meg tisztességesen viselkedni, és tekintettel lenni másokra?

  De tudjátok mit? Nem is csodálkozom azon, hogy a füle botját sem mozgatja annak érdekében, hogy a néninek nyugta legyen, mert ma már az a divat, olyan önzőn, másokra tekintett nélkül élni az életet, mint ahogy a fenti lakók teszik. Az itteni kommenteken is látszik, hogy ez ma már normális, hogy a gyerek "folyamatosan rohangál". Na igen, ha nem tanítják meg neki, hogy ne rohangáljon, akkor rohangál. Na de miért van a szülő, ha nem azért, hogy megtanítsa a társas együttélés szabályaira a gyerekét? Ja, hogy azt már a szülőnek sem tanította meg az ő anyja és apja? Na igen, erről írtam korábban, hogy ez nem az első alul szocializálódott generáció.

  De üzenném a zajongókmnak, hogy majd ők is elérhetnek abba a korba, amikor egy kis nyugalomra vágynának és nem kívánok rosszat, csak egy olyan szomszédot, mint amilyenek ők. Tutira lesz benne részük, ismerve a tendenciát...”
 • 88. sügér63 2013. október 21. 10:26
  „Nekem is romák a szomszédaim. Az ő gyerekeik, vagy a rokongyerekek akkora zajt csaphatnak amilyet csak akarnak, de ha a mi gyerekeink játszanak, akkor már megy a kiabálás, hogy ők pihenni szeretnének, a gyerekeinktől nem tudnak, mindig azt vágják a fejünkhöz, hogy ők cigányok, velük bármit meg lehet tenni, miközben a gyerekeinket is pocskondiázzák.”
 • 87. mérlegvagyok 2013. október 21. 09:55
  „84. Igrek Kedves javaslattevő fórumozó társ! Nem az én ötletem volt a költözés a csere elhelyezés jó szándékú volt a nyugalmam érdekében. Az ingatlanok komofort besorolásáról szóló rendelet joghézagos utána kell olvasni, én megtettem, ki is nyomtattam. Ugyanis ha egy lakásban van víz, villany WC, tusoló/fürdőszoba akár szénnel is fűthetek az már komfortosnak számít. Csak a cserelakásként bemutatott 3 lakás az itteni zajt és koszt leszámítva sem műszakilag sem komfort szempontjából nem felelt meg. A 3-ból kettőt nem lehetett volna gazdaságosan felfűteni 1 meg összesen 30m2 volt és még az alapvető háztartási gépeimnek sem lett volna benne helye. Így nem fogadtam el és az önkormányzati rendelet csak 3 cserelakás megtekintését teszi lehetővé. Ezt a lakást minőségi cserével több mint 2 millió forinért kaptam, a két lakás használatba vételi díj külömbözetét kellett kifizetni, az is jóval 1 millió forint fölött volt. A leadott és új lakás felújításra, redönyre, költözésre bútor szerelésre további közel 500 ezer forintot költöttem. A lakás berendezésére, felszerelésére meg ennél is jóval többet "végleges szándékkal raktam itt fészket"! Nem tudhattam, hogy a ház ilyen rossz minőségű műszakilag és azt sem, hogy olyan lakótársaim lesznek akik az együttélés írott és íratlan szabályaira fütyülnek. És nem véletlenül foglakozik a média elég gyakran a társasházakban lévő együttélési problémákkal, már önmagában is nagyon szomorú, hogy a XXI. században még nagyon sok olyan honfitársunk van akik képtelenek úgy élni, hogy ne tegyék tönkre lakókörnyezetük életét.”
 • 86. Roland1000 2013. október 21. 09:47
  „Fenntartom, hogy a vigyori kisebbségi képviselő mellé kéne költöztetni, egyrészt azért, mert viccesnek találja a helyzetet, másrészt azért, mert szerinte ez a nagy zaj normális.

  Placcs, esetleg föléd is költözhetnének, és akkor végighallgathatnád egyrészt a zajongást, másrészt a zajongók verzióját...”
 • 85. Roland1000 2013. október 21. 09:43
  „Placcs, ők nem érnek rá netezni, és leírni a véleményüket, mert a zajongással vannak elfoglalva..., és mit is írhatnának? Hogy miképp lehet mások idegeire menni?”
 • 84. Igrek 2013. október 21. 09:20
  „Kedves 69. mérlegvagyok !
  Ön is hibát követett el amikor nem élt a cserelakás lehetőségével, egy ilyen szituációból mielőbb ki kellene lépnie, ha lehetősége nyílik rá. Lakjanak együtt olyan emberek akik elviselik egymás társaságát.
  Biztos, hogy a felső szomszédék sem egyszerű esetek, de a ház kivitelezése sem lehet tökéletes. Laktam már én is olyan társasházban, ahol a födém és a válaszfalak hanggátlása nem volt megfelelő. Igaz, hogy nem sokáig.”
 • 83. ötös 2013. október 21. 09:13
  „Hová költöztetik őket? Ott is zavarni fogják az ott élőket. Egyszerűen más az életvitelük mint egy normál embernek. Miért nem lehet őket, ha ők is azt szeretnék egy közösségben hagyni ? Szerintem ők szeretnek kolóniában élni.”
 • 82. mérlegvagyok 2013. október 21. 08:43
  „79. queenmargareth1 Igen én vagyok de nem tűntem el, csak veled ellentétben nem szoktam minden cikkhez hozzászólni. És nem látom okát annak, szintén veled ellentétben, hogy a fórumozó társaimmal fölösleges oda-vissza kioktató sértegető szócsatába bonyolodjak.
  Olvastam azt a kommentet is amelyben neked javasolta valaki, hogy fogadd el a mérlegvagyok felajánlását, hátha tényleg tud segíteni. Az óta már azt is olvastam, hogy technikusi végzettséged van azaz nem vagy képzetlen legfeljebb a megváltozott egészségi állapotod és a jelenlegi munkarő piachoz igazodva át és/vagy továbbképzésre volna szükséged. Az ajánlatom számodra is érvényes, de veled házon kívül beszélgetnék. Mégpedig azért, mert olyan frusztrált vagy a problémáid miatt és naponta döbbenten olvasom kommentjeid, nem szeretnék veled sem fölösleges mindkettőnknek kínos vitába bele menni. Élettapasztalatom, küzdelmes életutam mint tanulság alapján adnék tanácsot és mit fogadsz el belőle, vagy mit nem az már a te dolgod volna. Én mindig felálltam, tanultam és tovább léptem és találtam egészségi állapotomnak megfelelő munkát. És nem az ismerős és ismeretlen kívülállókon töltöttem ki a dühömet, nem tettem felelőssé magamon kívül mindenki mást. Szóval csak rajta ha érdekel egy baráti beszélgetés élj vele.”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Zsebre vágta a trolivezető a tárcámat˝

Okirattal visszaélés miatt tett feljelentést az az egyetemista, aki a trolin felejtette a tárcáját. Tovább olvasom