Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A Zöldekért is szorítanak

A Széchenyi István gimnázium 4. V osztályának először szavazó tanulóit – történelemórájukon – a közelgő országgyűlési választásokról faggattuk tegnap. A fiatalok többségét érdekli a politika, sokan pártszimpátiájukat is nyíltan vállalták.
Néhány év múlva már a 2006-os választás is szerepel a történelemkönyvekben. Fotó: Karnok Csaba
A Széchenyi István gimnázium 4. V osztályának tanulói közül mindössze ketten nem szavazhatnak: a választások időpontjában még nem töltik be a 18. életévüket. Huszonnyolc diák azonban már nagykorú. A „Ki az, aki biztosan elmegy szavazni?" kérdésre tizenkilenc kéz emelkedett a magasba – közülük tizenöten határozott pártszimpátiával is rendelkeztek.

Hatpártiak a diákok

Eltérő véleményeket hallottunk arról, mely pártoknak kellene bejutni a parlamentbe, de a tizenkilenc biztos szavazóból tizenöten legalább hatpárti parlamentet szeretnének. – Az csak jó, ha sokszínű a parlament. Ha több nézőpont csap össze, jobban érvényesül a demokrácia – foglalta össze diáktársai véleményét Both Imre, aki a jelenlegi négy parlamenti párt mellett a MIÉP-et és a Zöldek Pártját látná szívesen az parlamentben.

A zöldekkel egyébként igen sokan rokonszenveztek. – A fiatalok hetven százaléka, az ország harminc százaléka fog rájuk szavazni – bocsátkozott találgatásokba Bubla László, aki külön szerencsének tartotta, hogy az 1. számú választókerületben lakik, ahol Szegeden egyedüliként indul zöldpárti képviselő. – Jó volt a kampányuk, és legalább ők nem ígérgetnek – tették hozzá többen is, utalva arra, a politikusok ígéreteiben nem nagyon bíznak.

Orbán Viktor jó pasi

– Orbán Viktor jó pasi, én a Fideszre fogok szavazni – jelentette ki ellentmondást nem tűrően Magyar Anita. Bár a lány a jelenlegi nagyobbik ellenzéki párt programjáról vajmi keveset tudott, szerinte a Fidesznek sikerült leginkább megszólítani a fiatal szavazókat. Ezen véleményével mindössze öten értettek egyet. Mások a kormány biztató egészségügyi politikáját, valamint az MDF örökösödési adó eltörlésére tett javaslatát emelték ki, mint a fiatalok számára is vonzó törekvéseket.

Ha csak ezen az osztályon múlna, az MDF biztos parlamenti bejutó lenne: tizenhárman szeretnék látni a pártot 2006-tól is a politikai életben. Tíz diák szerint az SZDSZ-nek sincs félnivalója: bejut. Kilencen a Zöldek sikeréért is szorítanak. Két tanuló gondolja úgy, hogy a MIÉP is eléri az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A két nagy pártot mindenki tuti befutónak ítélte.

Megszólítottunk olyan diákot is, aki nem megy el április 9-én szavazni. Miért nem él alkotmányos jogával? Az ópusztaszeri Héjjas Péter legföljebb csak akkor fog szavazni, ha a választás napján rossz idő lesz. – Ha süt a nap, inkább a kerti munkát választom. Annyira azért nem érdekel a politika – mondta. Arra a kérdésre, hogy tudja-e kik indulnak a körzetében, nemmel válaszolt. – Ha mégis elmegyek, pártra és nem emberre voksolok – vallotta be. Baranyi Edina majdnem száz százalékig biztos abban, hogy otthon marad a választások napján. – A családom biztosan megy szavazni, de én kivonom magam a politikából. Nem érzem eléggé felkészültnek magam a választáshoz – mondta a lány.

Érettségizni is kell

A sokféle eltérő vélemény után mindössze egy dologra mondott határozott igent mind a harminc tanuló. Számukra most nem a politika, hanem a tanulás a legfontosabb: nem csupán választani, érettségizni is kell 2006-ban. Ha a szavazáson nem is, a vizsgán kötelező részt venniük.
Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom