Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A zongorán túl – Vásáry Tamással

A zenén túl című televíziós sorozatával országos népszerűséget szerzett Vásáry Tamás beszélgetős Schumann-zongoraestjére várja a közönséget csütörtökön 19.30-ra a JATIK nagytermébe.
– A tradicionális koncertforma ma már nehezen megy, mert a fiatalság számára fárasztó végighallgatni egy hosszú, komoly hangversenyt. Az összes művészeti ág közül talán a zenét a legnehezebb értékelni, mert a közönségnek jó memóriára van szüksége, hogy egyben halljon egy dallamot. Még egy hivatásos zenésznek is többször kell egy bonyolultabb dallamot hallania ahhoz, hogy értékelni tudja, megszeresse – nyilatkozta lapunknak a világhírű muzsikus, Vásáry Tamás, aki koncertjeinek közönségét alkotótársnak tekinti. – A mai fiatalok annyira túl vannak terhelve az iskolában, hogy amikor végre kikapcsolódhatnak, már nincs energiájuk komoly dolgokra, irodalomra, komolyzenére. Mint a természeti népek: körültáncolják a tüzet és kirázzák magukból a feszültséget.

Lötyögnek valami híg zenére, ami olyan primitív, hogy igazi, mély zenei élményt nem is adhat. Ezért nem ítélem el őket, hanem megpróbálom megkönnyíteni számukra, hogy mégis hozzájussanak a kincsekhez, amit az igazi művészet adhat. A beszéd és a muzsika váltakozása segíti a befogadást, persze az előadónak egy ilyen koncert sokkal nagyobb kihívás, mintha csak zongoráznia kellene. Ugyanakkor engem is inspirál, ha beszélhetek is arról, amit nagyon szeretek.

Robert Schumann több népszerű zongoraműve, a Papillons, a Carnaval, a Gyermekjelenetek és a Toccata is felcsendül csütörtökön este Vásáry beszélgetős koncertjén a szegedi JATIK nagytermében. A zongorán túl című est a nagy sikerű televíziós sorozat mintájára jött létre – zenekar helyett egyetlen zongorával.


Névjegy

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester Debrecenben született 1933-ban. Első koncertjét csodagyermekként nyolcéves korában adta. A Zeneakadémián végezte zongoratanulmányait, 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, 1955-ben a párizsi Long-verseny és a varsói Chopin-verseny egyik győztese volt. Diploma után Kodály Zoltán asszisztense lett. 1956-ban elhagyta Magyarországot, Londonban és New Yorkban alapozta meg karrierjét. Szólistaként a világ összes jelentős zenekarával fellépett. Karmesterként is sikeres, rendszeresen vezényel Európa-szerte. 1993-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatójává nevezték ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a Karcsikát felkutató Földesi-Szabót

Letartóztatták a Mehmet Karcsikát felkutató és hazautaztató alapítvány kuratóriumi elnökét.… Tovább olvasom