Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Ablak nyílik a világra – angol és német kapcsolat

Csak három magyarországi egyetemen képeznek két idegen nyelven orvosokat. Ezek közül az egyiken, a szegedin közel egy évtizedes ez a hagyomány. Az újítás hasznáról kérdeztük Benedek Györgyöt, a szegedi tudományegyetem orvoskari dékánját.
Natalie de Silva és Minami Akahosi jó hírét viszik az egyetemnek. Fotó: Segesvári Csaba
Az angol nyelvű orvosképzést 1985-ben, a német nyelvű oktatást 1999-ben kezdték a szegedi egyetem orvostudományi fellegvárában. Ezzel akkor Szeged – Pécs után – Magyarországon a második újítónak számított. A Tisza-parti város egyetemén az adminisztrációval foglalkozók számára is kihívás, hogy a devizában fizető, távoli földrészekről is érkező diákok alma materüknek tekintsék a szegedi orvostudományi egyetemet. Jó ötletnek bizonyult e forma azért is – érvel Benedek György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja –, mert segített átvészelni a 80-as években a gazdasági nehézségeket. De most is jelentős, évi 800 millió forint bevételt hoz ez a képzési forma.

Ugyanakkor új feladatot jelentett azoknak az oktatóknak, akik az 1962-es, majd az 1976-os politikai enyhülést követően sok időt töltöttek külföldi egyetemen, hiszen az angol (majd német) nyelven való oktatás tudásuk folyamatos karbantartását igényli. Az pedig könnyen belátható, Szeged számára is haszonnal jár, hogy a tanév időszakában 500-600 jó anyagi helyzetű külföldi fiatal él a városban, vagyis itt költi pénzét lakásra, élelemre, közlekedésre, szórakozásra. A felsőoktatási intézmények rangsora, az úgynevezett shanghai lista összeállításában nagy súllyal szerepel, hogy hány külföldi diák tanul az adott intézményben. Az pedig megmérhetetlen haszon, hogy Szeged és az itteni egyetem jó hírét viszik el az itt tanuló diákok Újzélandtól Kanadáig.

Idegen ajkú orvosok

Magyarország 7 orvosképző helye közül 2 helyen angol és német, míg négy intézményben csak angol nyelvű képzés folyik. Idén összesen 597 hallgató ismerkedik az orvostudományokkal idegen (393 angol, 204 német) nyelven az SZTE orvostudományi karán. Közülük sok (134, illetve 109) a gólya, ugyanis számos országból az alapok megszerzése miatt érkezik Szegedre a fiatal, vagy azért, mert hazájában a numerus clausus miatt nem vették fel felsőoktatási intézménybe. A teljes képhez tartozik, hogy a szegedi egyetemen angolul ismerkedik leendő szakmájával közel 40-40 fogorvos és gyógyszerész is.

– Nem vagyunk elnézőbbek az angol, vagy német nyelven tanuló diákjainkkal – oszlat el egy tévhitet Benedek György. Egyrészt például az arab országokból érkezők ugyanúgy felvételiznek, mint a hozzánk hasonlóan poroszos stílusú alapképzésben részesülő német fiatalok. Az orvosi pályára alkalmatlanok amúgy is lemorzsolódnak: a külföldi gólyák 20–30 százaléka diploma nélkül távozik Szegedről. Laza a kapcsolat a magyar, illetve az angol, vagy német nyelven tanuló diákok között – ismeri el a dékán. De a két hallgatói közösség vezetői sokat tesznek azért, hogy az együtt tanulás időszakában közelebb kerüljenek egymáshoz az SZTE különböző nációhoz tartozó polgárai. Az angol nyelvű orvosképzés népszerűsége egyre nő, a német tagozatot 2003 óta túljelentkezés jellemzi. A jelenlegi létszám növelését nem tervezi az egyetem vezetése, ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak arról, hogy új területekről (például Tajvanról, Kazahsztánból) érkezzenek diákok Szegedre tanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom