Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Abszurd globális rettegés

Galambos Péter rendezésében, Fekete Gizi és Székhelyi József főszereplésével holnap mutatják be a kisszínházban Edward Albee Kényes egyensúly című színművét, amely két középosztálybeli ötvenes házaspárról szól.
Fekete Gizi Agnes és Csarnóy Zsuzsa Claire szerepében a próbán. Fotó: Schmidt Andrea
A Kényes egyensúlyt színpadra állító Galambos Péter a budapesti képzőművészeti gimnázium grafika szakán érettségizett, festőnek készült, de érdeklődése a színház felé fordult, és végül Vámos László utolsó osztályában színházrendezői szakon szerzett diplomát. Saját produkcióihoz, de másokéhoz is gyakran tervez díszletet – a kisszínházi Reviczky filmszerű, ötletes színpadképét is ő álmodta meg az ősszel. Szabadúszóként sokfelé dolgozik az országban, tavaly például Ibsen Nóráját vitte színre Nagy-Kálózy Eszter címszereplésével Sopronban.
– Az Albee-darabot saját korában, a hatvanas években hagytam, noha negyven év múltán mostanra hozzánk is ideért az amerikai rémálom. Nagyjából mi is tudjuk már, hogyan él a módos középosztály – mondja Galambos Péter.

Ördögi társadalomkritika

Edward Albee 1928-ban született Washingtonban, ahol gazdag nevelőszülők fogadták örökbe és nevelték fel. Legtöbb színdarabjának hősei árva, sérült lelkű, felnőni és a társadalomba beilleszkedni képtelen emberek vagy gyűlölködő házastársak. Albee nevelőapja színháztulajdonos volt, talán a jólét is hozzájárult az író zaklatott, lázadozó természetének, kritikus, szkeptikus társadalomlátásának kialakulásához. 1959-ben, az Állatkerti történet visszhangos nyugat-berlini sikere nyomán vált elismert íróvá. A Tennessee Williams és Arthur Miller utáni generáció legjelentősebb egyéniségét látták benne. Darabjai Ibsen, Strindberg, Csehov, O'Neill hatását tükrözik, és a Beckett nevével fémjelzett abszurd dráma ihletését maga is vállalja – azzal, hogy szuverén, modern amerikai szintézis létrehozása és „ördögi társadalomkritika" a célja.

– Nálunk is megváltoztak az emberi kapcsolatok, egyre kevésbé lehetséges igazi, őszinte közeledés, barátkozás. Woody Allen filmjeiben is láttuk: Amerikában az emberek többsége már nem a legjobb barátjának, hanem a pszichiáterének mondja el lelki bajait. Ez a távolságtartó, hűvös kapcsolatrendszer nálunk eddig nem volt jellemző, most van kialakulóban. Az üzleti élet, a pragmatikus világszemlélet ugyanis meg tudja változtatni az alapvető emberi viszonyokat is. Az előző rendszerben közösen lehetett ugyanarra haragudni, ma viszont nem lehet tudni, ki kivel van, sokszor a családok is megosztottak. Az üzleti alapon manipulált médiából dől az információdömping, amely hihetetlen rettegéssel, szinte már abszurd globális félelemmel képes eltölteni az embereket. Sokan még a létezéstől is félnek. Ebben is utolértük Amerikát. Közel van hozzánk a világ. Az iraki háború, a hurrikánok, a madárinfluenza mindennapjaink részévé vált. Albee darabjában engem az emberi kapcsolatok izgatnak. Ezeket jártam körül. Mindig maga a létezés érdekel. Albee-nél két éjszaka alatt megváltoznak az emberek. Hogy van az, hogy egyszer csak kimondódnak olyan dolgok, amelyek addig nem? – teszi fel a kérdést a rendező, aki egyben díszlettervezőként is jegyzi a produkciót.

Az Albee-darab főhőse egy ötvenes házaspár, Agnes és Tobias, akik halott fiúgyermekük emlékével élnek. Hazaérkezik elfuserált lányuk is, aki épp otthagyta negyedik férjét. Velük él Claire, Agnes szókimondó, alkoholista húga is. A baráti házaspár, Edna és Harry a rájuk tört megmagyarázatlan félelem elől menekülnek Tobiasék otthonába. Hat ember tölti a hétvégét egy fedél alatt. A tétova szeretet, a leküzdhetetlen utálat, illúzió és kiábrándultság, passzivitás és kitörni vágyás egyszerre van jelen közöttük.

– Briliáns szereplőgárdát kaptam – mondja Galambos Péter –, hiszen Fekete Gizi és Székhelyi József alakítja Agnest és Tobiast. Cseh Zsuzsa a lányuk, Csarnóy Zsuzsa, akivel korábban az Üvegcipőt és a Platonovot is megcsináltam már, játssza Agnes húgát. Bajcsay Mária és Szerémi Zoltán kelti életre a baráti házaspárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt a Dóm téri macskaköveknek

Foltokban szedték fel a rongálók a Dóm tér díszburkolatát. A terület kezelője gyerekes poénkodókat… Tovább olvasom