Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ad-e a város tandíjtámogatást a szegedi hallgatóknak?

Szeged - A tandíj jelentette teher enyhítésére készül a Fidesz és a KDNP szegedi közgyűlési frakciója. A szegedi ellenzék szerint a rászoruló szegedi hallgatókat segíthetné a tandíjtámogatás, de e másodjára benyújtott javaslatukat is elutasította a közgyűlési többség. A Fidesz-KDNP most egy alapítvány létrehozásán tervezi.
Tandíjtámogatásra hétmillió forintos pénzalap elkülönítését javasolta a szegedi közgyűlés pénteki ülésén a Fidesz és a KDNP képviselői csoportja.

– Tavasszal is javasoltuk már a közgyűlésnek a szociálisan rászoruló szegedi egyetemisták tandíjtámogatását – emlékeztetett Kohári Nándor (Fidesz). A szegedi közgyűlés ifjúsági és sportbizottság elnöke szerint ugyanis nagy terhet jelent a szociálisan rászoruló diákok családja számára a következő tanévtől esedékes fejlesztési részhozzájárulás (fer).
E tandíj az állami finanszírozású alapképzésben résztvevők számára tanévenként 105 ezer forint. A közgyűlési ellenzék számításai szerint a most felsőfokú tanulmányaikat kezdő szegedi hallgatók közül körülbelül 115 tekinthető szociálisan rászorulónak. Tandíjuk körülbelül hétmillió forint. Ezen összeg átvállalását kezdeményezte a Fidesz és a KDNP a közgyűlés költségvetést módosító pénteki vitájában. E javaslatukat elutasította a képviselők többsége. Erre a Fidesz–KDNP azt tervezi, hogy egy alapítványt létrehozva a közeljövőben harmadszorra is a közgyűlés elé tárják a szegedi diákokat segítő, a felsőoktatási tandíjtámogatásra kidolgozott javaslatukat.

– Formai és tartalmi kifogások miatt nem támogattuk pénteken a Fidesz–KDNP tandíjtámogatási ötletét – fogalmazott Révész Mihály (MSZP), az oktatási bizottság elnöke. – Ugyanis a hétmilliós pénzalap forrását is meg kellett volna jelölni a városi költségvetést érintő előterjesztésben.

Ugyanakkor többféle módon is támogatja a város a szociálisan rászoruló egyetemistákat. Például a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez csatlakozva körülbelül 300 szegedi diák jut a város részéről ötezer forintos ösztöndíjhoz, amit az állam ugyanennyivel egészít ki. Ugyancsak havi 10 ezer forint városi ösztöndíjban részesül a Szegedi Tudományegyetem arra érdemes, 100-nál is több hallgatója. A szociálisan rászoruló fiatalok egyéb, eseti támogatást is igényelhetnek az önkormányzattól. Így aztán nem láttuk indokoltnak egy újabb pénzalap elkülönítését. Egy egyetemistákat támogató alapítvány létrehozását viszont érdemes megfontolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom