Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Adattisztítási fejlesztés a szegedi Scriptumnál

Az elektronikus szótárairól ismert szegedi Scriptum Informatika Zrt. lezárta ügyféladat-kezelés fejlesztési témájú európai uniós kutatás-fejlesztési projektjét. A Scriptum megoldása új szemléletet vezet be az adatminőség területén.
A Makett (Modern AdatKezelés EgyedTér Technológiával) nevű projekt célja a cím- és egyéb ügyféladatok tisztítása, egységesítése volt, az új szakmai filozófiát képviselő "egyedtér" technológia segítségével. Az ilyen jellegű adatok megfelelő kezelése a közigazgatási és üzleti szervezetek adatbázisai esetében döntő jelentőségű lehet.

A fejlesztés alapját képező "egyedtér" technológia olyan adattárolási és szolgáltató környezet kialakítását biztosítja, amely mind címek, mind egyéb ügyféladatok automatikus standardizálására képes, ezáltal jelentősen javítva az adatminőséget. A standardizálás, azaz a standard adatforma szolgáltatása az adattisztítás eredményeként folyamatosan frissített térképi és egyéb referenciák alapján történik. A technológia képes hibás vagy pontatlan információk alapján helyes (valós) információt biztosítani. Címek esetében például a helyesség (standard forma) szolgáltatása magát a létezést is ellenőrzi.

A technológia alkalmazásával milliós nagyságrendű ügyféladatbázisok gazdaságos tisztítása és folyamatos karbantartása valósítható meg. A hibás, pontatlan, értelmezhetetlen vagy sokszorosan ismétlődő ügyféladatok kiszűrése a jelenlegi gyakorlatokhoz képest egyrészt javítja a ügyféllel történő kommunikációt, másrészt csökkentheti a költségeket. Kiszűrhető például a nemlétező ügyfelekkel való kommunikáció, ami postaköltséget takarít meg.

A szegedi Scriptum meglévő K+F eredményekre alapozott, 110 millió forint költségű projektet valósított meg, 55 millió forintos támogatással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a vándorgyűlés

Szeged - Szombaton plenáris üléssel fejeződött be a 3 napos, 48. közgazdász vándorgyűlés Szegeden. Tovább olvasom