Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Áder János a Fidesz gazdasági elképzeléseiről

A Fidesz frakcióvezetője, Áder János lapunknak adott interjújában a Nemzeti fejlesztési tervről szólva azt mondta, korai még az európai pénzek felhasználásáról vitatkozni, hiszen az unió csak augusztusban dönt a támogatásokról. Szerinte a diplomás munkanélküliséget a járulékcsökkentés mérsékelné.
Áder János: A közbeszerzéseken is változtatni kell. Fotó: Frank Yvette
– Mi elfogadjuk a Nemzeti fejlesztési terv célkitűzéseit, bár szeretnénk ezeket néhány dologgal kiegészíteni – mondta Áder János kérdésünkre, hogy a Fidesz folytatná-e a tervet, melyben Szeged fontos fejlesztési pólusként szerepel. A frakcióvezető kiemelte, korai még a pénz felhasználásáról vitatkozni, hiszen az EU csak augusztusban dönti el, mely célokat mekkora forrással támogat.

Áder Jánost a kis- és középvállalkozóknak ígért támogatásról is kérdeztük. Kíváncsiak voltunk, hogyan döntenék el, ki kaphat pénzt, és miként ellenőriznék a felhasználását. – A Széchenyi-terv pályázati rendszerének keretében a kormány által meghatározott célokra lehetett pályázni – mondta Áder János. – A gyógyfürdő-fejlesztési programban például a sárvári önkormányzat kapott egy jelentős összeget, melyhez hozzátette a saját részét. A beruházás eredménye Európa egyik legmodernebb gyógyfürdője – mutatott rá a támogatási rendszer működésére a politikus, aki szerint hasonló fejlesztések magánvállalkozásban is megvalósultak. – Nem arról szól a dolog, hogy az állam fog egy zsák pénzt amit odaad a vállalkozónak, hogy kezdjen vele valamit. Az volt a célunk, hogy 1 forint állami támogatás 3-4 forintnyi magántőkét mozdítson meg. Sajnálom, hogy a Széchenyi-terv leállt az elmúlt években, holott a szocialisták választási programjukban a folytatását ígérték.

A szegedi egyetemről évente több ezer hallgató kerül a munkaerőpiacra. A Fidesz célul tűzte ki a munkanélküliség csökkentését; mi a tervük a pályakezdők segítésére? – Bízunk abban, hogy a tb-járulék 29-ről 19 százalékosra csökkentése, amit tervezünk, megnyitja a lehetőséget előttük is. A második Széchenyi-terv révén létrejövő munkahelyek számukra is komoly elhelyezkedési lehetőséget biztosítanának – mondta Áder János.

Főként a kis- és középvállalkozók kérték a Fidesztől, hogy hasonló esélyekkel indulhassanak a gazdasági életben, mint a multik. – A kérés jogos, ezen változtatni kell – mondta Áder János. – Hogy konkrét esetet említsek, a dél-koreai Hankook gumigyár hazánkba készül, állítólag 1500 munkahelyet létesít. De az mégsem járja, hogy ez a cég munkahelyteremtésre egyedül több támogatást, húszmilliárd forintot kap, mint a hazai kis- és középvállalkozások együttvéve – mondta Áder, aki szerint nincs olyan ország, amely ne a saját vállalkozásait támogatná erősebben. – A közbeszerzések gyakorlatán is változtatni kell, mert fordítva ülünk a lovon. Nyugat-Európában az ilyen pályázatok nyolcvan százalékát hazai vállalkozások nyerik meg. Nálunk pont fordított az arány.

Megkérdeztük Áder Jánost, lát-e esélyt rá, hogy Magyarország a világpiaci folyamatok ellenére tartósan alacsonyan tudja tartani a gáz árát. – A világpiactól természetesen hazánk sem tudja magát függetleníteni – válaszolta a politikus. – Ezért kérdezem mind a mai napig, vajon hogy értette Medgyessy Péter, Lendvai Ildikó és a többi szocialista politikus, hogy nem lesz gázáremelés. Hogy a gáz világpiaci ára – hogy régi kifejezéssel éljek – hazánkba is begyűrűzik, azt 2002-ben is tudni lehetett – tette hozzá Áder, aki hangsúlyozta, a Fidesz azt tűzte ki célul, hogy az áremelés az átlagos infláció mértékét ne haladja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom