Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Áder mozija a tanulmányi és információs központban

Ki szereti a mozit? – kérdezte közönségétől Áder János. A filmbejátszásokkal színesített előadáson a Fidesz frakcióvezetője a jelenlegi kormány négyéves tevékenységét kritizálta. A telt házas lakossági fórumot szombat este tartották Szegeden, az egyetem konferencia-központjában.
Áder János - telt ház előtt. Fotó: Frank Yvette
A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Áder János volt a vendége a szombat este Szegeden, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartott lakossági fórumnak. A „Valódi elszámolás – aktuálpolitikai kérdések" témájú rendezvény közönsége megtöltötte az intézmény nagyelőadóját. – Ki szereti a mozit? – tette föl a kérdést hallgatóinak a frakcióvezető, akik hamarosan kivetítőn nézhettek meg többek közt Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter miniszterelnökökkel készült interjúrészleteket, de képet kaphattak egy kispénzű család életéről is az egyik kereskedelmi tévé riportjából.

Áder János a bejátszások segítségével ismertette a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány tevékenységét, különös tekintettel a be nem tartott ígéretekre. Három téma köré csoportosította előadását, melyek közül az első a munkahelyteremtés volt.

Áder kiemelte, 1998-ban hazánkban a munkanélküliség 9,1, míg 2002-ben 5,7 százalékos volt. Az Orbán-kormány idején csökkent az állástalanok száma. Áder figyelmeztetett: a szocialisták 400 ezer új munkahelyet ígértek, most mégis 436 ezer állástalan él hazánkban, a munkanélküliség 7 és fél százalékos. Ezért a Fidesz a magyar kis- és középvállalkozók kérésére 29-ről 19 százalékra csökkentené a tb-járulékot. Ez szerintük új munkahelyek sokaságát eredményezheti. A párt új Széchenyitervvel is ösztönözné a munkahelyek létrehozását. A részmunkaidős foglalkoztatás bővítésével pedig elsősorban a gyermeket nevelő anyáknak segítenének.

A szombati fórum második kiemelt témája az otthonteremtés kérdése volt. Áder János elmondta, az előző ciklus Széchenyi programjának keretében két év alatt 270 ezer család kötött hitelszerződést, míg a jelenlegi kormány Fészekrakó programjában csupán 21 ezren vettek részt. A politikus úgy látja, mérsékelni kellene a hitelek kamatait, amit az infláció csökkenése lehetővé is tenne. Áder szerint az Európai Unió által fölkínált lehetőséggel is élni kell: a lakásfelújítást és -építést a kedvezményes általános forgalmi adó körébe kell sorolni.

A fórum harmadik témája a családtámogatás volt. – Medgyessy Péter 2002 áprilisában egy interjúban a családi adókedvezményről szólva kijelentette, azok a jogok, amelyeket honfitársai szereztek a családi életben, számára szentek és sérthetetlenek. Ehhez képest tavaly az országgyűlés ezeket lényegében megszüntette – mondta Áder János, aki szerint ezt a kedvezményt vissza kellene állítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom