Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Adományok a múzeumnak

A közelmúltban ajándékozással jutott kincsekhez a Móra Ferenc Múzeum, de előfordul, hogy véletlenül bukkannak értékekre. A műkereskedelemben azonban nem tudnak versenyezni a privát szektorral.
– Múzeumunk minden felajánlásra nyitott, és várjuk is az ilyen megkereséseket – mondta Vörös Gabriella régész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatónője. – Általában idősebb emberek vagy azok rokonai keresnek meg minket, hogy ódon használati tárgyaikat vagy régiségeiket odaadják. Azért teszik ezt, mert tudják, hogy itt jó helyen lesznek ezek a kordokumentumok. Persze sokan – főként műgyűjtők – pénzt akarnak a régi holmikért. Ilyenkor kezdődik az egyezkedés, ami kétesélyes.

Előfordul, hogy nem tudunk hozzájutni valamely értékes tárgyhoz.
Többnyire fotókat, képeslapokat, kéziratokat és néprajzi tárgyakat szerez így a múzeum. Minden tárgycsoportnak van szakértője és a felelőse, de ha esetleg ritka kuriózum kerül elő, akkor más intézmény szakembereitől kérnek tanácsot.

– Általában kiszállunk a helyszínre, ha elhívnak minket. Teljes
Értékes ajándékok

Nemrégiben kapta ajándékba a múzeum a 19. századból származó Dávid Antal-féle portréalbumot, amely kuriózum és helytörténeti érték. Ugyancsak a közelmúltban jutottak hozzá a Dóm téri óraszerkezet alkotójának, Csúri Ferenc órásmesternek milliós értéket képviselő gyűjteményéhez.  
hagyatékokat szeretünk felvásárolni, ezekben gyakran meglepő ritkaságokra bukkanunk. Muzeológusaink a mai napig találnak kincseket. Például mostanában került a múzeumi raktárba egy család „ajtótámasztéka", amiről kiderült, hogy 16. századi díszes lőportartó – mesélte az intézményvezető.

A bekerült értéktárgyaknak van biztonságos helyük. – Minden múzeum raktározási gondokkal küzd, de nekünk nagy szerencsénk van. Hosszú időre elmúltak ezek a problémáink az igazán modern, Boros József utcai raktárunk kialakításával – mondta Vörös Gabriella.

A múzeum természetesen résztvevője a szegedi és a nagyobb országos árveréseknek is. – Sajnos sokszor semmi esélyünk nincs a műkereskedőkkel szemben. Mi nem tudunk annyi pénzt áldozni egy-egy relikviára, mint ők – tájékoztat az igazgatónő. Pedig tavaly 11 millió forintot költöttek a tárgyak gyarapítására. Saját költségvetésük mellett a Nemzeti Kulturális Alap pályázati keretéből jutnak pénzhez ezeknek a kiadások fedezéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom