Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Adományokból utazhatnak a radnótisok diákolimpiára

Egyetlen nap alatt közel 1,7 millió forint felajánlás érkezett a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium javára, hogy három diákja részt tudjon venni a pekingi Nyelvészeti Diákolimpián.

„Először próbálkozom ilyennel, nem tudom működik-e. Segítséget kérek egy szinte esélytelen helyzetben." Így kezdődik az a levél, melyet péntek este küldött el a sajtó képviselőinek Gál Béla, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója.


A felajánlásokat Gál Béla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója a bela.gal.rmg@gmail.com e-mail címen, vagy a +36208087989 telefonszámon várja.

Leírta, hogy három diákja hónapokon keresztül versenyzett nyelvészeti ismeretekből és mindhárman esélyt kaptak arra, hogy részt vegyenek a Nyelvészeti Diákolimpián. Tímár Veronika bekerült az A csapatba, míg osztálytársa, Kosztolányi Kata a B csapatba. A két kilencedikes lány mellett a tizedik osztályos Laczkó Adrien póttagként várja a nemzetközi versenyt.

Csakhogy az olimpiát Pekingben rendezik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig nem támogatja a gyerekek kiutazását. Egy csapat utazásának várható költsége – vízummal, utazással, szállással, részvételi díjjal – akár 1,7 millió forintra is rúghat, attól függően, hogy a repülőjegyet milyen áron sikerül megvásárolni. Az igazgatónak pedig, miután pénteken megkapták a lehetőséget, hétfőn jeleznie kell, hogy tudnak-e utazni.

"Vezetőként nem tehetek mást, mint hogy minimális sikeresség esélye ellenére is megpróbálok támogatókat keresni. A fiatalok nevében kérem önöket, amennyiben lehetőségük van, segítsenek." – zárta levelét Gál Béla.

Kérését még péntek este nyilvánosságra hoztuk a Delmagyar.hu portálon, és szinte azonnal érkezni kezdtek a felajánlások.

  • Szeged városa a költségvetés általános tartalékából félmillió forinttal támogatja a radnótisokat.
  • A Szent-Györgyi Albert Rotary Club hatvenezer forintot
  • a SZTE nyelvészeti tanszéke százezer forintot
  • a Scriptum Zrt. kétszázezer forintot
  • a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. százezer forintot ajánlott fel a csapat kiutazásának támogatására.

Magánszemélyektől ezeken kívül további hétszázezer forintnyi felajánlás érkezett, így szombat délután már biztos volt: az A csapat utazási költsége összegyűlt. Innentől kezdve a B csapat kiutazására gyűlik a pénz, ehhez várják a felajánlásokat.

Kiadónk, a Lapcom Zrt. is az ügy mellé állt. Pallagi Ferenc vezérigazgató kijelentette: amennyiben a határidő lejártáig még hiányzik pénz az utazáshoz, azt a társaság kiegészíti. Így tehát már biztos, hogy az anyagiakon nem múlik, elutazhatnak-e a diákok Pekingbe, hogy július 20. és 28-a között hazánkat képviseljék a világversenyen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fuldoklik a Szőke Tisza

Vízben pusztul az egykori hajócsoda gőzgépe, 2,5 éve nem tudják a Szőke Tiszát elbontani. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyébe lépett Forster Központ szerint minden rendben. Tovább olvasom