Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Adósok a magyarázattal az adósok

Szeged - 104 Csongrád megyei magánszemély tartozik 10-10 millió forintot meghaladó összeggel az állami adóhatóságnak. Adósságuk a megyei cégekével együtt minimum 5 milliárd forint. Többen már évek óta szerepelnek az APEH lajstromaiban. Néhány adóst felkerestünk, de senki sem akart nyilatkozni.
„Nem nyilatkozom!" – hallottuk a hatalmas kisteleki ház kandallója mellett álló idős férfitől, az egyszerű, sőt lepusztult vásárhelyi ház ablakából kihajoló nőtől és több szegedi lakás ajtajában állva is. Olyan címekre csengettünk be, amelyek szerepelnek az APEH friss, a legnagyobb adótartozást felhalmozókat soroló listáján.

A www.apeh.hu oldalon letölthető, negyedévente frissülő lajstrom csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazza, a tartozás összegét nem. Számok csak a legfrissebb, a „jelentős adóhiánnyal érintett adózókat" felsoroló listában vannak – ebben nincs megyei érintett. Az adóhatóság regionális szervezeteinek nincs helyi adatsora, ezért magunk néztük végig a több mint 140 oldalas dokumentumot.

Az ember, aki 5 milliárddal tartozik

Legalább 195 milliárd forinttal tartoznak a lista szereplői az adóhatóságnak. A tartós adósok között van például Alsóvadász önkormányzata és a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány is. A magánszemélyek között ott áll Akkad Imad neve: 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forintos tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján. Szikora János, az APEH elnöke nemrég azt nyilatkozta: a hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett egy év alatt.

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek listája 2374 nevet tartalmaz – közülük 104 Csongrád megyei. 38 szegedi, 12 vásárhelyi, 7 csongrádi cím szerepel a lajstromban, amelyen 25 település lakója képviselteti magát: a ruzsai tanyától kezdve Ambrózfalván át Marosleléig. A kistelepülések közül Szatymaz és Baks tartozóval 3-3 a csúcstartó. A legeladósodottabb háztartás a vásárhelyi Ábrai Károly utcában található: e lakcímről ketten is felkerültek a listára. Ha mindenkinél csak a minimummal számolunk, akkor is több mint 1 milliárd forintot vár hiába az APEH a megyei magánszemélyektől.

További legalább 270 millióval adós 27 megyei egyéni vállalkozó (8-an szegediek, 6-an Makón élnek). Ismerős név a szegedi Brcán Zoráné – egy 2008. júliusi dokumentumban ő állt a „legelőkelőbb" helyen, 96 millió 344 ezer 662 forinttal tartozott.

A 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők lajstroma 1655 vállalkozást tartalmaz, 34 megyei céggel. Ezek közül a legtöbb az építőiparban érdekelt. A megyei cégek minimum 3,4 milliárddal lógnak az APEH-nek.

Olvasható például a Csoka-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. neve, amelyről tavaly májusban írtuk meg: 6 milliárddal az adóhivatal legnagyobb adósa. A cég Eko Parkban lévő irodájából tavaly kiköltözött, azóta többször keresték a vámosok. Vezetője szerb állampolgár. Elektronikus alkatrészek, háztartási cikkek nagykereskedelmével foglalkozik, illetve „gép, hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelmével". A szegedi székhelyű TREND-ABAKUSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. sem először került listára: 2008-ban 626 millió 365 ezer forint adóhiánnyal és 408 millió 574 ezer forint bírsággal állt az országos adósnyilvántartás 14. helyén. Az őt követő ásotthalmi IN4COM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 363 millió 563 ezer adótartozással és 244 millió 500 ezer forint bírsággal állt. Már akkor várta az adóhatóság az EFES 2000 Húsipari Kft., a Heavytex Újszegedi Szövő Rt. vagy a Szentesbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. befizetéseit is. Mindegyik fent említett cég felszámolás alatt áll.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. soligor 2010. február 07. 08:52
  „25
  és utána az APEH ,a TE keményen megdolgozott pénzedből levont adót, mint jutalom szétossza / egy részét/
  van apehos rokonom, rendkivül odafigyel ránk, bakkker
  és tele arannyal, igen jol keres és feszt jutalmazzák, eredményes munkavégzéséért”
 • 32. Alpesi01 2010. február 07. 08:50
  „Hát az APEH-tól eljutottunk ismét Gyurcsányig és Orbánig. Ezért tart itt az ország. Bunkó, primitív gondolkodású emberek tömkelege nem alkothat nagyot, csak pörlekedhetnek egymással.”
 • 31. okz63 2010. február 07. 06:04
  „"25. hozzászólás Mizujs 2010.02.06. 17:19
  Vannak ilyen vállalkozó ismerőseim. Évek óta be sincsenek jelentve."

  Sántít a dolog kicsit. Ha évek óta "nincsenek bejelentve", akkor hogy lehetnek "vállalkozók"?
  A vállalkozó az, aki okmányirodai regisztrációval rendelkezik (január 1-től ugyanis megszűnt a vállalkozói igazolvány), adószáma van és havonta kötelező jelleggel járulékot, évente pedig a jövedelme után adót fizet.

  Mellesleg majd te fogsz a képükbe röhögni, mert most ők se keresnek többet talán nálad, de majd amikor neked a postás hozza a nyugdíjat, nekik meg nem...na akkor lesz igazán izgalmas a helyzet ;-)”
 • 30. spaceboy 2010. február 06. 21:09
  „Meg csak annyit, hogy a nyilvanos csonkitas vagy kivegzes nem szunteti meg a bunozest(ld. arab ill. kinai kulturkor), de a vezetok peldamutatasa nagymertekben javithatja a tarsadalmi moralt.”
 • 29. spaceboy 2010. február 06. 21:05
  „Azt gondolom ne tegyunk(nem tehetunk) kulonbseget adocsalas es adocsalas kozt csupan annak formaja, merteke vagy elkovetoje ill. annak viselkedese szerint, mert ha ezt tesszuk felmentest kell adnunk mindenkinek a felelossegre vonas alol. Mellesleg itt is nagyon igaz a monda, hogy fejetol bzlik a hal, azaz amig a legnagyobb csalok es tolvajok az orszag iranyito kozt talalhatok nincs a hatalomnak erkolcsi alapja a szamonkeresre!”
 • 28. Mizujs 2010. február 06. 20:51
  „27. hozzászólás spaceboy 2010.02.06. 20:41

  Csak az első 10-nek kellene nyílvánosan levágni a kezét...

  Egyébként a mentalitást nem értem a részedről. Most az dicsőség, hogy nem fizet adót, de hőbörög, ha rossz az út, lerobbant a rendelő, az iskola, ha nem jön a tűzoltó időben ....

  Mikor fogjuk már fel: az adóból működik az ország.”
 • 27. spaceboy 2010. február 06. 20:41
  „25.-nek
  Akkor kossuk fel pl. halapenzes(azt le nem adozo) orvosokat apolonoket , fodraszokat stb. hisz ok is ugyanolyan adocsalok mint a fentiek. Ugye?”
 • 26. bambinaXX 2010. február 06. 17:20
  „25! annyira egyetértünk.”
 • 25. Mizujs 2010. február 06. 17:19
  „Én úgy elképzeltem, hogy az összes adóst bevezetném egy színházba, aztán a színpadon elhúznám a függönyt. Ott állna 20 akasztófa. Kihívnám a legkisebb adóst. Megkérdeném? Akasztás vagy fizet? Szerintem a többiek azonnal elkezdenék utalni a pénzt az államkasszába.

  Túl brutális vagyok? Lehet. De rohadtul utálom, hogy tőlem az utolsó filléremből is levonják az adót, a másik meg lenéz, kiröhög, és nem fizet. Vannak ilyen vállalkozó ismerőseim. Évek óta be sincsenek jelentve.”
 • 24. Léni 2010. február 06. 16:38
  „22. TrombiFrédi! Ott dőlt el a reformok sorsa, mikor rájött a fidesz, hogy az embereket meg lehet venni
  3oo.-Ft-ért! Orbán ezt megtette! Rájött, hogy úgy állítsa be a dolgokat, hogy itt semmiért nem kell
  fizetni, itt minden alanyi jogon jár /mint a szocializmusban/, Ez az ilyen-olyan kormány, meg nem így
  gondolja. Mivel ez eredetileg sem igaz, azt nem fogja fel, hogy kapitalizmusban élünk immár 20 éve és
  nem így működik a Világ, illetve Ő tudja, de az emberek erre vevők, ezért volt a NEM TÖRVÉNYES
  NÉPSZAVAZÁSON elsöprő sikere, ezután azt csinálhatott amit akart, meg is tette! Itt az AB hibázott,
  mert elfogadott költségvetési tételre nem lehet kiírni népszavazást! Ők megtették!”
 • 23. bambinaXX 2010. február 06. 16:11
  „Ámen.”
 • 22. TrombiFrédi 2010. február 06. 15:27
  „Léni: a kormány dolga, hogy kormányozzon, az ellenzék meg kritizáljon, hogy milyen stílusban tegye -az utóbbi-az már más kérdés!
  De ha Fletó annyira nagy reformer akkor miért nem kezdte el egyből a nagy reformajit csinálni, és nem csak üres lózungokat bedobni a köztudatba a különböző lépéseivel, pl. résztulajdonois program. Mi van most ezzel?
  Csak, hogy Fletó egyszerre akart "nagyformátumú államférfi", reformer lenni, és választásokat nyerni!
  Viszont a reformok megszorítással, a választás megnyerése osztogatással, ígérgetésekkel jár(t). Ezt a kettőséget viszont nem tudta áthidalni és innentől meredeken ment lefelé a hazugság még sötétebb útvesztőibe.
  Mi a tanulság???
  Tudni kell, hogy mit is akar, nem pedig fél megoldásokkal kísérletezni, egy hátsóval két lovat nem megülni, stb...
  Most már könnyebb lesz, mert szinte mindenki látja, hogy üres a kassza, így nincs nagyon mit ígérni, úgy hogy el lehet kezdeni dolgozni, reformokat csinálni. De nem azokról lehúzni még több bőrt akikről eddig is, hanem tényleg saját magukon elkezdeni!”
 • 21. Léni 2010. február 06. 14:50
  „19, 20 Trombifrédi! Az a bumeráng az egészben, most majd a következő kormánynak kell
  megtenni azokat a reformokat -egészségügyí, oktatás, államigazgatás, stb- a mi ellen
  eddig az emberek szimpátiája elnyerése miatt foggal körömmel tiltakozott! Meg kell
  lépni ezeket,mert így nem működik az ország még Orbánnak sem! Most mit fog mondani?
  Az eszement ígéreteit kiknek a jövedelmük vagy egyéb járandóságuk csökkentésével fogja
  teljesíteni? A kerítés lehet Pick vagy Hercz szalámiból is, de lehet lecsókolbászból vagy
  semmiből sem lesz. Az utóbbi a valószínűbb.Az általad említett fejlődésért az ellenzék legalább
  annyira felelős, mint a kormány! Mindennek betartani, mindent lehúzni! Mondj egyetlen egy
  ellenpéldát!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 20. TrombiFrédi 2010. február 06. 14:37
  „És persze erre mi a válasz: A "gonosz Fidesz" rászabadította az országra őket, az önkritika helyett pedig marad a hiszterizálás, a pánikkeltés, mert sajnos cuclib tájékon az jobban megy, mint a kormányzás!”
 • 19. TrombiFrédi 2010. február 06. 14:34
  „Már ne is hargudj Léni, de most engedteki ki a szemináriumról, vagy a "Szabad Nép fél óráról"???
  Fejlődés mindig van, csak az iránya kérdéses...
  Reformot nem szavakban, hanem tettekben kell csinálni, de nem úgy, hogy kimazsolázgatom, és csak a"szavazóbázisomat" ne nagyon érintse alapon!
  Nem csak Gyurcsány a hibás, de az elmúlt 8 év "teljesítménye" nagyban hozzájárult, hogy itt tartunk, és olyan erők is a hatalom közelébe kerülhetnek, akik az egész elmúlt 20 évet és eredményeit megkérdőjelezik, és ha az utolsó időszakot nézzük nem is alaptalanul!!!”
 • 18. Léni 2010. február 06. 14:25
  „7 és 17.-es okoskák! Tehát ezért is GYURCSÁNY A HIBÁS? Csak ennyire telik a tengersok eszetekből?
  Ez bizony nem sok!
  A sok-sok km megépített autópályáért Gyurcsány a hibás!
  Több híd felépítéséért Gyurcsány a hibás!
  A sok milliárd EU-s pénzért, amiből fejlődik az ország, iskolák épülnek,stb:Gyurcsány a hibás!
  A Mercédesz autógyártás behozataláért is Gyurcsány a hibás
  Különböző segítségek megadása cégeknek, hogy a válság miatt kevesebb munkaerőt küldjön
  el: Gyurcsány a hibás! És még sorolhatnám, amiért Gyurcsány a hibás! Azokért a nem betelepült
  cégekért,amiket a Fidesz elriasztott ki a hibás?Gyurcsány a hibás? A sok leállíttatott reformért is
  Gyurcsány a hibás? Még jó hogy a fiszenél csak becsületes és tökéletes emberek vannak!”
 • 17. Lúdasmatyi 2010. február 06. 12:42
  „7. Az igazságot te mondtad meg.Gyurcsányi és bűnszervezete az egész ország.”
 • 16. Air 2010. február 06. 12:27
  „Az a baj,hogy az APEH a legnagyobb csaló!csak ott senki nem vizsgálódik!
  Egyszer ott is szét kéne nézni mint a BKV-nál.
  Szégyen,hogy arra utaznak a revizorok,hogy minél jobban ellehetetlanitsenek embereket.
  A sok tartozást felhalmozók meg egyértelmű,hogy soha nem fognak fizetni mert ez volt a cégük lényege!ÁFA és egyéb csalások.”
 • 15. TrombiFrédi 2010. február 06. 11:56
  „Ha már ennyire tudják, akkkor be is kellene azt hajtani,nem pedig húzni halasztani, aztán majd jön az elévülési idő meg miegymás!
  Viszont nem ártana már valami nagyobb halat is megfogni és nem a kicsiket többszörösen üldözni!
  Bár most a hivatal nagyon bekeményített meleg étkezési utalvány ügyben!!! Viszont, ha mondjuk az APEH dolgozó is azt kap, akkor azt csak meleg ételre költi el, erre nagyon kíváncsi lennék???”
 • 14. maci52 2010. február 06. 11:38
  „Kedves APEH,bár én lennék milliárdos tartozó a listán,akkor a fejem sem fájna,mert az összes nagy adózó a híres FŐvároshoz tartozik,nyilván nem véletlenül.
  Kavarunk egy kis port ezzel a listával,este meg elosszuk a lóvét.Így megy ez minálunk.
  A listával meg kitörölheti a pórnép a hátsó fertályát.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kádár pacalt, Jimmy Baileyst kért Szabótól

Szeged - Dolgozott kaukázusi luxusszállodában, felszolgált a Parlamentben, hat évig szervezte az… Tovább olvasom