Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Adószámroham várható az év végén

Szeged - A január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény szerint adószámot kell kérniük az APEH-től azoknak az őstermelőknek is, akiknek eddig nem kellett. A jelek szerint az érintettek többsége az utolsó pillanatra halasztja a döntést. A megyében, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint 35 ezer őstermelő él.

Az általános forgalmi adóról szóló áfatörvény január 1-jétől hatályos szabályai szerint minden, ellenérték fejében teljesített mezőgazdasági értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást a törvény által előírt bizonylattal kell kísérni.

Tehát az 500 ezer forintos értékesítésig számított bevétel utáni bizonylatkiállítási mentesség megszűnik. A magánszemélyek részére történő értékesítések során is nyugtát, illetve számlát kell kiállítani, így a piacon és a háznál történő értékesítésnél is. Az őstermelő számára akkor is szükséges az adószám, ha kizárólag kompenzációs felárra jogosító értékesítést végez, vagyis felvásárlónak ad el.

Kispál szerint máshogy kellene

Kispál Ferenc, a MAGOSZ megyei elnöke úgy látja, az adószámmal kapcsolatos jogszabállyal a kormány azokat akarja megfogni, kiszorítani a piacról, akik maguk nem őstermelők, ám mezőgazdasági árucikkeket, terményeket árusítanak a piacokon. Kispál Ferenc szerint ezeket az árusokat más módszerekkel kellene megfogni, hiszen a rendelkezés legjobban mégis az őstermelőket sújtja. – Nem fog adószámot kiváltani az, aki a ház körül termett zöldségét, gyümölcsét vagy tejét viszi ki a piacra, ráadásul a vásárhelyi őstermelők zöme már túl van a nyugdíjkorhatáron. Ők nem fognak kettős könyveléssel bíbelődni, inkább visszaadják őstermelői igazolványukat is – tette hozzá.  

Adószám nélkül kompenzációs felárra nem tarthat igényt, ezért a termelőnek január 15-éig, de legkésőbb az első felvásárlás időpontjáig be kell jelentkeznie az állami adóhatósághoz, és adószámot kell kérnie. Vásárhelyen 3500 őstermelő van, többségük nyugdíj mellett folytatja ezt a jövedelemkiegészítő tevékenységet. A megyében, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint, bár több mint 60 ezer őstermelői igazolványt adtak ki, de évente csak 34-35 ezret újítanak meg.

Rendszeresen árulja saját terményeit az Andrássy utcai őstermelői piacon Elekes Imre és felesége. Mondják, hogy már van nyomtatványuk az adószám kéréséhez, de azt még nem adták le az adóhivatalban.

– Rendszeresen kimegyünk a piacra, hogy megérdeklődjük másoktól, ők mit csinálnak – mondta Elekes Imre. Kiszámolta: ha „őstermelői vállalkozó" lenne, azzal rögtön havi 30 ezer forint költsége támadna. Ha áfakörös volna, akkor meg lehet, hogy pénztárgépet is kellene vásárolnia. A négygyermekes házaspár az utolsó pillanatokra hagyja a döntést. – Sokan úgy gondolják, hogy nem váltanak ki adószámot, de árusítanak továbbra is a piacon, hátha nem buknak le. Szerintem rosszul kalkulálnak, az államnak kell a pénz, azaz várható, hogy sűrűn kapnak majd ellenőrzést az árusok – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a havazás

Ma még várható hószállingózás, a felhőzet viszont már kezd vékonyodni – tudtuk meg az Országos… Tovább olvasom