Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Adótartozás, feketemunka az albán pékségekben

Szeged - Lejárt szavatosságú alapanyagból sütnek, feketén foglalkoztatnak, és az adóval is tartoznak – ezeket állapította meg több hatóság egy összehangolt razzián 8 szegedi albán pékségről. Megnéztük, az elmúlt 2 évben 11 sütödét alapítottak, többségüknek már meggyűlt a baja az adóhivatallal.
Albán konkurenciára panaszkodtak tavaly júniusban a szegedi pékségek, állították, a külföldiek nem jelentik be az alkalmazottakat, a dolgozóknak a legtöbbször még munkavállalási engedélyük sincs. Úgy tűnik, a helyi pékek okkal panaszkodtak. Nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régiójának ellenőrei, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, a Munkaügyi Felügyelőség és a Rendőrség munkatársai vizsgálódtak szegedi pékségekben. Az adóhatóság a sütödék 75 százalékában talált szabálytalanságot.

– Nem adtak nyugtát, nem jelentették be az alkalmazottat. Nem egyezett a pénzkészlet, vagy éppen mulasztottak az online-pénztárgép-megrendeléssekkel – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Látványban nincs gond az albán pékségekkel.
Látványban nincs gond az albán pékségekkel.
Fotó: Segesvári Csaba.

A végrehajtók 187 ezer forint készpénzt, 204 ezer forint értékű romlandó árut, valamint 40 millió forint értékű ingóságot foglaltak le. A bevándorlásiak 2 munkavállalási, tartózkodási szabályokat megsértő személyt is találtak, kiutasították őket az országból.

Ha baj van, új céget alapítanak

A sutoipariegyesules.hu szakportál arról írt, hogy az albánok magyarországi példátlan sikere és gyors terjeszkedése nem csak a meleg, friss és nagy péksüteményben rejlik, sokkal inkább azokban a „gazdálkodási lehetőségekben", amelyeket a családi alapokra szervezett külföldiek kihasználnak. Megjegyzik, ha az egyik cég adószámát letiltatja az adóhatóság, alapítanak egy másikat. Ha eltiltják az ügyvezetőt, akkor előrelép egy beosztott, és továbbviszi a boltot.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság ellenőrei megállapították, nem egy esetben a pékségek lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot használtak, megfeledkeztek a kenyerek jelöléséről, sőt olyan esettel is találkoztak, ahol az eladóknak az egészségügyi alkalmasságija hiányzott. – Három esetben, összesen 435 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, valamint egy esetben 90 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a hatóság – közölték. Megjegyezték, egy üzletet rövid időre be is zárattak.

Az Opten cégadatai szerint 20 szegedi pékségből 11-et az elmúlt két évben alapítottak. A tulajdonosi szerkezet vegyes, a frissen létrehozott 11 vállalkozásból 7-nek külföldi a tulajdonosa. Míg a magyar pékek a piac szűküléséről beszélnek, addig a szerbeknek, koszovóiaknak látszólag nincs ilyen problémájuk. Egy Csongrádi sugárúti lakásba 2 év alatt 3 pékséget jegyeztek be, egyet pedig „kiköltöztettek": az Aromavilág Pékség januárban Budapestre tette át székhelyét, miközben a NAV törölte adószámát, a cég ellen végrehajtást kért. A nyilvános cégadatokból az is kiolvasható, hogy a pékségekben dolgozók jelentős többségét minimálbéren foglalkoztatják.

Az sem véletlen, hogy a NAV az ellenőrzések során 40 millió forint értékű ingóságot foglalt le. Az Opten listáján szereplő külföldi pékségek közül 6 ellen indított végrehajtást az adóhivatal, akad köztük olyan is, aki ellen 5-ször is. A vizsgált vállalkozások pénzügyi helyzete sem rózsás: négyükről ki lehet jelenteni, hogy a bevallott könyvelési adataik alapján csődközelben állnak. Tény, a megyében is terjeszkednek a látványpékek, az elmúlt 4 évben 8 külföldi tulajdonos nyitott Szegeden kívül sütödét. Az adóhatóság hátralékkezelési osztálya hatuk ellen már indított eljárást, pénzügyi helyzetük ugyanakkor jobb, mint a szegedieké.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hipermarket parkolójában rabolt, rajtakapták

A rendőröknek azt mondta: azért ült a kocsiba, hogy visszarakja a táskát, amit az autó mellett talált.
Tovább olvasom