Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -1°C | 1°C Még több cikk.

Adóznak az őstermelők

A mezőgazdasági őstermelőknek első ízben április 12-éig kellett elektronikusan benyújtaniuk járulékbevallásukat, és megfizetniük a járulékokat az adóhatóságnál vezetett számlára.
A mezőgazdasági őstermelőknek első ízben április 12-éig kellett elektronikusan benyújtaniuk járulékbevallásukat, és megfizetniük a járulékokat az adóhatóságnál vezetett számlára. Azoknak, akiknek tavaly e tevékenységből nem volt bevételük, az idén nem kellett bevallást benyújtaniuk, illetve járulékot fizetniük, az egészségügyi ellátásra e nélkül is jogosultak.

Az idei évtől az őstermelők is jogosultak a teljes körű társadalombiztosítási ellátásra. Ennek azonban feltétele, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig legalább 20 év szolgálati időt szerezzenek, vagyis a 2007. január 1-je előtt megszerzett és az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig hátralévő idő együttesen elérje a 20 évet. Nem biztosított ezen a jogcímen (más címen azonban igen) a közös őstermelői igazolvány alapján kiskorú személy, a gazdálkodó család kiskorú tagja, a saját jogú nyugdíjas. A járulékfizetés alapja a minimálbér, az után kell megfizetni a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot.

Akinek az őstermelői tevékenységből származó bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot, annak havonta az e tevékenységből származó bevétele 20 százalékának egytizenketted része után 8,5 százalékos nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot, valamint 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie. A járulékbevallásokat negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell benyújtani, s a járulékok befizetésének határideje is ez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged latin negyede a Vitéz utca

Júliusra kiürül a Vitéz utca, tíz hónapon keresztül azonban a diákseregre építi üzleti tervét az… Tovább olvasom