Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Advent a szegedi Csillagban

A Csillag börtönben misézett tegnap délelőtt szegedi kollégája, Kiss-Rigó László vendégeként a pécsi megyés püspök, Mayer Mihály. A katolikus vezető szerint vákuumban vagyunk, és alig van valaki, aki meg meri mondani: mi a jó és a rossz. Az ünnep alkalmából bemutatták az egyik elítélt darabját, a Csillag Betlehemet.

– A karácsony már elvesztette méltóságát – fogalmazott Bukros Ferenc, a Csillag egyik lakója, aki szerint a világot emlékeztetni kell ennek az ünnepnek a nagyszerűségére. – Ilyenkor, adventkor nagy jelentősége van a várakozásnak, az eljövetelnek, de még inkább a szabadulásnak – mondta a férfi, akit emberölésre való felbujtás miatt ítéltek el 2001-ben, és ha minden jól megy, 2012-ben szabadulhat. Mint mondta, nemcsak a börtön falai közül szeretne megszabadulni, hanem a bűnös élettől is. – Úgy élünk itt a börtönben, mint az inkubátorban lévő csecsemők. Védve vagyunk a külvilág hatásaitól. Feladatunk csupán az, hogy felkészüljünk egy másfajta életre – mondta.

Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Fegyház és Börtön dísztermében Kiss-Rigó László, szegedi megyés püspök vendégül látta pécsi kollégáját, Mayer Mihályt. A pécsi püspök misét celebrált mintegy negyven – katolikus felekezetű – fogvatartottnak.

Mayer Mihály beszédében hangsúlyozta, hogy a püspöki kar igazságossági és béke bizottsága már kétszer is foglalkozott a börtönökkel és az elítéltek kérdésével. – Számunkra ugyanis itt emberekről, és nem ködbe eltűnő személyekről van szó – mondta a püspök.

Egyházak a börtönben

A Szegedi Fegyház és Börtönben kilenc egyház, illetve felekezet képviselteti magát. A történelmi egyházakon kívül, jelen vannak a Jehova Tanúi, a baptisták, az adventisták és a Hit Gyülekezete. Az elítélteknek joguk van arra, hogy vallásukat szabadon gyakorolhassák. Ha kell, még az étkezésben is követni tudják az előírásokat: a börtönben akár kóser vagy mohamedán étrendet is igényelhetnek. 

– A világban oly sok izmus, ideológia és valláspótlék omlott már össze, hogy a társadalom várja az eligazító szavakat. Vákuumban vagyunk – fogalmazott a püspök, aki szerint alig van valaki, aki meg meri mondani: mi a jó és a rossz.

A püspök két katolikus pap történetét mesélte el, akik a kommunizmus éveiben ártatlanul kerültek a rácsok mögé. Mayer Mihály szerint a börtönben is lehet keresztényként élni. Úgy véli, a két pap esete is ezt bizonyítja.

A mise után bemutatták Bukros Ferenc elítélt karácsonyi pásztorjátékát, a Csillag Betlehemet. Húsz fogvatartott játszotta el a darabot, amelyben – a régi görög színházakhoz hasonlóan – a női szerepet is férfi játszotta. A különbség csupán annyi, hogy akkor szokásból, most „szükségből" tettek így.

Az elítélt szerint a Csillag Betlehem már a harmadik darabja, amit társaival együtt bemutatnak. A címben szereplő „csillag" szó pedig a büntetés-végrehajtási intézetet jelöli. – A mű nem a szent családról, Máriáról, Józsefről és a kisdedről szól. Sokkal inkább a gyermekgyilkos Heródesről és az akkori kor királyairól – mondta a szerző, aki inkább azt mutatta be, hogy a hatalmasságok hogyan viszonyultak a Messiáshoz. – Ahogy kétezer évvel ezelőtt szüksége volt a világnak iránymutatásra, úgy a mostani kor emberének is elkél egy csillag, ami utat mutat – fogalmazott a rab.

Olvasóink írták

  • 1. Dorogi Róbert 2007. december 22. 09:11
    „Tisztelt Szerkesztőség!

    A nevem:Dorogi Róbert.Olvastam az önök cikkét,hogy karácsonykor a börtönben rendszeres a karácsonyi szentmise istentisztelet.A kúltúráról se feledkezzünk meg,mert fontos az elitéltek megismerése a kulisszák mögötti tapasztalatokra.Sajnos én magam is a Szegedi Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási Intézetben töltöttem a 6 év szabadságvesztésemet de jómaga viseletemért 5 év 4 hónap után elhagyhattam 2003.01.16.-án.Sokat megismertem,tanultam a szinpadi müveket,mert én is a kúltúra fö tevékenye voltam és sok szinpadi műben szerepeltem.Attól,hogy elhagytam az intézetet még mindig visszatérek de nem önszántamból,mert az eggyik hozzátartozom még mindig ott tölti szabadságvesztését de ha minden jól megy akkor a 2008-as évi karácsonyt már kint töltheti a civil társadalomban.Természetesen sok sikert kívánok az önzetlen tenniakarásuk iránt és Kellemes Karácsonyi ünnepeket,és eredményekben sikeres új esztendőt kívánok.

    Üdvözlettel:Dorogi Róbert”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hudini, a vizsla igazi szabadulóművész

Szeged - Ahhoz, hogy valaki a kutyáját megfelelően tanítsa, saját magának is tisztában kell lennie… Tovább olvasom