Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Áfából, szeszadóból nyert legtöbbet az állam 2008-ban

Szeged - Lehet bármilyen válságokkal terhes a világ és a magyar gazdaság, egy biztos bevételi forrásra minden évben számíthatunk. A Magyar Köztársaság Vám- és Pénzügyőrsége tavaly is százmilliárdokkal tömte az állam kasszáját, s ebből a nagy összegből sok milliárdot a dél-alföldi vámrégióban „takarítottak be".
– A regionális parancsnokság a tavalyelőtti 702 millió forinthoz képest 853 millió forint uniós vámot, a 13,6 milliárdhoz viszonyítva 18,4 milliárd import áfát, valamint a 2007. évi 4,1 milliárd helyett 4,4 milliárd regisztrációs adót szedett be az elmúlt évben. A jövedéki területről is elmondható, hogy sikeres évet zárt a dél-alföldi regionális parancsnokság, hiszen a tervezett bevételeket valamennyi adónem tekintetében meghaladta a befolyt jövedéki adó összege – tudtuk meg Márkus Andrástól, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának vezetőjétől.

A dandártábornok elmondta azt is: a parancsnokságához tartozó három megyére (Csongrád, Bács-Kiskun, Békés) jellemző, hogy a legnagyobb adófizetők az alkoholtermékeket előállítók. 2008-ban több mint 8 milliárd forint jövedéki adót szedtek be tőlük. Az alkohol mellett az energiaadó a második legjelentősebb adónem, amely tavaly több mint 2,4 milliárd forinttal gazdagította az államkincstárat. Ez közel 900 millió forinttal meghaladja a 2007-es bevételt. Az objektív körülményeknek, így elsősorban az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott jövedékiadó-nem, a bérfőzési szeszadó is jelentős, mintegy 38 százalékos növekedést produkált 2007-hez képest. Egy ásványolaj-kereskedő kezdte meg tevékenységét 2008-ban, így a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszautalt jövedéki adó mellett bevétele is keletkezett a parancsnokságnak.

Speciális rakományvizsgálat a határon. Minden forint, eurocent számít. Fotó: Segesvári Csaba
Speciális rakományvizsgálat a határon. Minden forint, eurocent számít.
Fotó: Segesvári Csaba

Ha már pénzekről tárgyalunk, ne feledkezzünk meg a csempészforgalom bevételeiről sem – vetettük fel Márkus tábornoknak. Elmondta: a felügyelete alá tartozó vámhivatalok 2008-ban összesen 10 ezer 21 jogsértő cselekményt derítettek fel, ami csökkenést mutat a 2007-eshez képest. Az elkövetési érték azonban a 2,4 milliárd forintot is meghaladta, s ez 1 milliárddal több az egy évvel korábbinál.

A belterületen, második szűrőként működő Mélységi Ellenőrzési Csoportok a 2007. évi 2279 feltárt jogsértéssel szemben tavaly már 6982 esetben „lepleztek le". Az elkövetési érték – kétszázmilliós növekedéssel – tavaly a 1,3 milliárd forintot is elérte – szolgált pontos adatokkal Márkus András.

Cigis pita

A legnagyobb cigis fogásnak december 16-án örülhettek a fináncok. Hajnalban Szeged közelében egy német tehergépjármű jövedéki ellenőrzését végezték, amely az okmányok szerint pitát szállított Görögországból Németországba. A pénzügyőrök a rakomány tételes vizsgálata mellett döntöttek, amely nem is maradt eredmény nélkül. Kiderült: a pótkocsi első és hátsó felében valóban egy-egy sorban dobozolt pita volt. A raktér többi részében azonban, az áruval azonos dobozban, összesen 41 ezer 500 karton, adójegy nélküli cigarettát találtak. A rekord mennyiségű, közel 220 millió forint értékű szállítmányt, valamint a járművet lefoglalták, a görög sofőr ellen eljárást indítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1989 januárjában jó néhány pártbomba robbant Szegeden

Szeged - Meglepően rövid az emlékezetünk. Ezért 2009-ben, a rendszerváltás 20. évében hónapról… Tovább olvasom