Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Áfacsalás és tízmilliós büntetés

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága által kapott információk szerint az adóhivatal nemcsak utólagosan ellenőrzi a bevallások adatainak helyességét, hanem előzetesen is igyekszik megakadályozni a közpénzek jogosulatlan kiáramlását.
Az adóhatóság megyei igazgatósága a cég megnevezése nélkül tanulságos történetről számolt be lapunknak. Az egyik társaságnál a pénzösszeg kiutalása előtt az áfára vonatkozó vizsgálatot tartottak. A kft. több millió forint adót igényelt vissza, nagy összegű exportszámlákra való hivatkozással. Az adózó az áruk külföldre történő kiléptetését, adminisztratív vámellenőrzését igazoló okmányokkal is rendelkezett.

Az adóellenőrök által feltárt tények, körülmények alapján azonban sikerült bizonyítani, hogy egyrészt a külföldi vevőként megnevezett cég nem létezik, másrészt a valóságban nem is történt meg a társaság részéről az export számlákon feltüntetett értékű és minőségű áruk beszerzése, így nyilvánvalóan a továbbértékesítésük sem valósulhatott meg. Az ellenőrzés megállapításainak következtében a kft. 20 millió forintot meghaladó adó-visszaigénylését jogosulatlannak minősítették és egyúttal az adókülönbözet 50 százalékának megfelelő mértékű adóbírság megfizetésére kötelezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A palackos gázért is többet kell fizetni

Több mint 4 százalékkal drágult a PB-gáz: egy palack cseréje az eddigi 3330 forint helyett 3490… Tovább olvasom