Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Áfafigyelők akciója Csongrád megyében

A fogyasztóvédők novemberben és januárban akcióba lendültek. Megnézték, hogy a kereskedők átengedik-e az áfakulcs mérsékléséből eredő forintokat a vásárlóknak. Csongrád megyében meglehetősen vegyes a tapasztalat. A felmérés országos koordinátora úgy látja, mivel a multik a megyék többségében jelen vannak, magas forgalmuk miatt árszintjük erősen befolyásolja a helyi üzletek árképzését.
– Az eredmények megfelelnek a várakozásainknak. A nagy áruházláncokat megyénként nem vizsgáljuk, hiszen központilag állapítják meg az áraikat, esetükben elég egy adatot rögzíteni – közölte Szeberényi György. A felmérés országos koordinátora úgy látja, mivel a multik a megyék többségében jelen vannak, magas forgalmuk miatt árszintjük erősen befolyásolja a helyi üzletek árképzését. Az áruházláncok többsége kijelentette, hogy átengedi vásárlóinak az áfacsökkenés hasznát. A főkoordinátor megjegyezte: januárban ez nem is meglepő. A kérdés inkább az, mennyire lesz ez tartós.

– Ébren tartjuk az érdeklődést az áfacsökkentés iránt, és akciónkkal folyamatosan arra késztetjük a forgalmazókat, hogy visszafogják az áremeléseiket – hangsúlyozta Újlaki-Vátz László. Az OFE szóvivője hozzátette: fontos minden egyes vásárló „ártesztelése". Ha ugyanis a vevők tapasztalják, hogy valamelyik üzlet emeli az árakat, keresnek helyette másikat.

– Elkészült az első Csongrád megyei gyorsösszesítésünk. Hét munkatársunk összesen tíz vegyes-, műszaki és bútorboltban, valamint vendéglátóhelyen készített decemberi alapozó listát. Szegeden, Szentesen, Kisteleken és Mindszenten vizsgálódtunk az üzletvezetők bevonásával. Százötven termékből álló cikklistát írtunk, a napokban tartottuk első ellenőrző körutunkat – összegzett az OFE megyei elnöke. Dékány László elmondta: vegyes a kép, jó néhány árucikk ára nem csupán 4, hanem annál jóval többel, 20-25 százalékkal is csökkent.

– A két kisebb műszaki üzletben – Szegeden, a Rókusi körúton és a Dorozsmai úton –, ahol például televízió, házimozirendszer, kávéfőző és kenyérpirító árát teszteltük, a napokban már nem találtuk meg ugyanazokat a készülékeket. A boltvezetők érdeklődésünkre arra hivatkoztak, hogy mindent eladtak – magyarázta Dékány László.

A vegyesboltokban – többek között például a nagyáruházra, a dorozsmai Coopra, a Szilléri sugárúti Sparra, a kisteleki Kék láng ABC-re és a mindszenti szatócsboltra esett a választás – a korábban 25 százalékos áfakörbe tartozó kávé, csokoládé, szeszes ital, üdítő, mosópor és kozmetikum némelyikét olcsóbban adják. Akadt viszont olyan termék is, ami drágább lett. A fogyasztóvédők most elemzik a különbségek okát, a drágulás feltételezhetően a beszállítók áremelésére vezethető vissza. A szentesi Domus vezetőjétől megtudták, hogy hivatalos központi árleszállítás egyelőre nem történt, ám az üzlet egyedi vásárlóknak – saját hatáskörben – csökkenti az árakat. Éttermeket is nagyító alá vettek a civilek, a kisteleki Belvárosi vendéglőben és a mindszenti kompnál például italféleségeket tettek próbára. A szeszek és frissítők ára változatlan. Az áfafigyelést áprilisig folytatják a fogyasztóvédők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyban világhírűek

Tamás Gábor neurobiológus szegedi kutatócsoportjának szenzációs eredményét közölte a világ egyik… Tovább olvasom