Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Áfás fejetlenség a szegedi boltokban

Szeged - Komoly galibát okozott a legtöbb szegedi élelmiszerüzletben az átállás a szerdán életbe lépett kétkulcsos adórendszerre: a kisebb boltokban néha csak találgattak.
Hosszúra nyúlt a szerdára virradó éjszaka az élelmiszerboltosok számára, mivel szerdától teljesen át kellett állniuk az új, kétkulcsos (18 és 25 százalékos) adórendszerre. Ennyi idő alatt nem mindenhol tudták megoldani a változtatásokat, főleg úgy, hogy nem is mindig egyértelmű, mit milyen kulcs alá kell sorolni.

– Szinte a sötétben tapogatózunk. Fizikai képtelenség mindent átárazni ilyen rövid idő alatt, és ezt csak nehezíti, hogy folyamatosan kapjuk a központi e-maileket, egymásnak ellentmondó információkkal – mondta egy hazai lánc szegedi üzletében az irodai alkalmazott.

Más-más a különféle tejtermékek, pékáruk, rizsfélék áfája. Fotó: Frank Yvette
Más-más a különféle tejtermékek, pékáruk, rizsfélék áfája.
Fotó: Frank Yvette

A számítógépes rendszert használó boltokban az árazás okozza a legtöbb problémát, a számítógépes rendszert központilag átállították az új árakra. – Nincs egyszerű napunk, pláne, hogy most kaptunk árut is – avatott be a nehézségekbe szerda délelőtt Kollárné Kása Szilvia, a Szentháromság utcai Aranykosár ABC üzletvezetője. – Az üzletben található összes árcédulát ki kell cserélnünk, és néhány nehezen érthető eltérés miatt nagyon oda kell figyelnünk minden egyes számra – tette hozzá.

– Nem igazán tudjuk követni az összes változást, egy-két esetben csak tippelni lehet a megfelelő áfakategóriára – árulta el Kelemenné Tóth Ágnes, a Moszkvai körúti Sarki Élelmiszer tulajdonosa. – Egyelőre nem változtattunk az árainkon, így az árcédulázást megúsztuk, de később valószínűleg kénytelenek leszünk emelni a nagyobb beszerzési költségek miatt. A pénztárgép átállítására sem volt még lehetőségünk, de erre van egy megoldásunk, amivel a könyvelő majd visszamenőleg ki tudja számítani az adó pontos összegét – mondta. A pénztárgépek átállítására augusztus 20-áig van lehetőségük a boltosoknak.

Komoly galibát okozott a legtöbb szegedi élelmiszerüzletben az átállás. Fotó: Frank Yvette
Komoly galibát okozott a legtöbb szegedi élelmiszerüzletben az átállás.
Fotó: Frank Yvette

A Tesco üzleteiben jó ideje készültek a váltásra, így az elsejére virradó éjszakán mindent be tudtak árazni.

Kukoricáznak

Több értelmetlen különbség is van némely, egymástól alig különböző termék adókulcsa között. Más kategóriába tartozik például a vaj és a margarin, a tej és az úgynevezett reggeli vagy családi ital, de némelyik üzletben az árusított négy rizsfajtából kettő-kettő különböző kulcs alá esik. A pékáruk közül a kakaós csiga a 25, a fonott kalács a 18 százalékos áfakategóriába tartozik. Különbözik a pattogtatni való és a már készen árult pattogatott kukorica, a fagyi- és a pudingpor adókulcsa is.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. palimadar 2009. július 02. 08:50
  „"23. hozzászólás Beth 2009.07.01. 23:32
  ... tájékoztatott az ismerős eladó, hogy van aki nem 5 százalékot emel, hanem hetet, mivel nem nézi a nettót,hanem a bruttót dobja meg 5 százalékkal, ami nem annyit fog eredményezni, mintha a nettót bruttósítja fel normálisan..."

  Csak számolni kellene megtanulni. Milyen 5 százalékos emelés?
  Példa: nettó ár 100 Ft. A bruttó eddig 120, ezután 125.
  Az új ár 125/120 a réginek, azaz 1,0416666, legyen 1,042. Tehát az áremelkedés 4,2 százalék kellene legyen...

  Ha csökkenés van, akkor 120-ról 118, az 118/120, ami 0,983333, legyen 0,983 ami 1,7 százalék felfelé kerekítve. Ha egy kifli 20 Ft, akkor mostantól 19,666 lenne, tehát a végső ár a fogyasztó számára nem fog változni.”
 • 26. csutka 2009. július 02. 05:11
  „Nézzétek meg a németeknél vagy az osztrákoknál náluk nincs minden egyes termék külön beárazva.
  Csak nálunk van ez az agyament ötlet. Várom már mikor lesz pl a kifli darabonként beárazva.”
 • 25. flexsnake 2009. július 02. 00:08
  „ha jövőre a fidesz nyer akkor meg nem lesz áfa. Bfa lesz 50% os :D”
 • 24. Zsoltee0716 2009. július 01. 23:53
  „Így kell .... az emberekkel! Aztán meg még a boltot büntetik meg!”
 • 23. Beth 2009. július 01. 23:32
  „Hö.
  Szerdán még elugrottunk faanyagot venni... tájékoztatott az ismerős eladó, hogy van aki nem 5 százalékot emel, hanem hetet, mivel nem nézi a nettót,hanem a bruttót dobja meg 5 százalékkal, ami nem annyit fog eredményezni, mintha a nettót bruttósítja fel normálisan...

  Erről ennyit :)))))))”
 • 22. flexsnake 2009. július 01. 22:55
  „Nincs mezőgazdaság. Szerintem jobboldali balfékeknek utána kellene nézniük hogy gyakorlatilag magyarország még vetőmagot sem állít elő.Vagyis a mezőgazdaság alapját az adja hogy külföldi vetőmagot vet el a paraszt :D
  De a legjobb az egészben hogy aztán olyan árat kér amit képtelen az ember megfizetni, miközben a vetőmag ára a béka segge alatt ha ügyesen veszi. De nem fogok gazdaságtant tartani balfékeknek. Lengyelország ráfeküdt a szójaiparra... :D Ja, mi meg grönlandon répát termesztünk, meg a baracknak is most van itt a szezonja amit fókaháton szüretelünk.”
 • 21. misty.cum 2009. július 01. 22:40
  „A kormány megszavazta, hogy a parasztok egyenek kenyeret, meg tejet, a húst, és a gyümölcsöt termeljék meg maguknak ( ezért alacsonyabb vidéken a jövedelem, drágább az energia, mert nekünk úgyis van tyúk az udvarban ).
  A most lehívott hitel pedig megy aranytartalékba a kormány belsőkörének a szűkebb időkre. Megy ez is a levesbe. Az elvtársak ha még azt is megtudják magyarázni, hogy mi a túrót fogyasztottunk túl az elmúlt 7 évben, akkor teszek nekik egy szívességet.”
 • 20. CID 2009. július 01. 22:25
  „persona : zsömlének mikortól csökken az áfája ?”
 • 19. CID 2009. július 01. 22:23
  „APEH szerint aug. 31-ig. Nem pártolom a multikat, de a magyar kiskereskedőknél nagyobb rakás szart, nem hordott még kicsiny sárgolyónk a hátán PONT Kevés kivételtől, persze elnézést kérek.”
 • 18. persona 2009. július 01. 21:58
  „a Tescoban ugyanannyi a zsömle. mi változott?:)”
 • 17. 9-es 2009. július 01. 20:13
  „Tudok olyan munkát.
  Csak nem akartok megválasztani országgyűlési képviselőnek,sem önkormányzati képviselőnek.
  Na ott nem kell dolgozni,megmondja a frakcióvezető:IGEN,vagy NEM,a választó meg le van szarva.
  Hisz fő a fegyelem.A pártfegyelem.Jobbról is,meg balról is.
  Csak egyet mindig elfelejtenek az urak,meg az elvtársak:
  -megírta a Biblia is már réges régen:-ki hogy él,úgy hal is meg.....
  Remélem vették,még az agyhalottak is.”
 • 16. szeged1 2009. július 01. 20:09
  „A munkatörvénykönyv nem ismerő kedves kollegákat használják ki a munkáltatók. Mindig is többet kell dolgozni és nem fizetnek. Megy az ő zsebükbe. Ezért gazdagok a multik.”
 • 15. misztral 2009. július 01. 19:24
  „Tud valaki olyan munkakört, ahol soha nem kell hirtelen többet dolgozni a szokásosnál?”
 • 14. rebecca 2009. július 01. 19:03
  „Elnézést de talán nem lenne fejetlenség ha valaki megmagyarázná pl.:túrórudi25% a dr oetker félkész pizza pedig ´18% /mert az alapélelmiszer gondolom/ Remélem a kaviár is 18% mert azért valamit ennünk is kellene. ..... ez az egész! Nem számít az alacsonyabb áfa kör mert a gyártó a termék árába kalkulálja a többlet kiadását tehát kamu a 18%-k de erre majd idővel mindenki rájön!!!!!”
 • 13. rebecca 2009. július 01. 18:53
  „Kedves h65635! Én egy kis maszek boltban dolgozom mi igaz géppel de azt kézzel csattogtatva áraztunk át mindent a 21.században mert nem polcárakvannak hanem darabáras termékeket forgalmazunk. Megérdemeljük tényleg hisz kell a munka!!!!!”
 • 12. 9-es 2009. július 01. 18:30
  „Hogy maradna haszna,ha az energia NŐTT 5%-kal,szerinted a 2 % hova túnik el?
  2-5=-3
  Ehhez nem kell diploma,ált.isk 4.osztály...
  Ennyit jelent az agymosás a médiában,a számolás már nem megy,gyerekek?”
 • 11. Logaritmus 2009. július 01. 18:24
  „Az ÁFA 5%-ot nőtt, egyes élelmiszerek áfája meg 20% helyett 18%-ra CSÖKKENT, sőt az import olcsóbb kellene kegyen mert a HUF árfolyama majdnem 10%-ot erősödött az utóbbi napokban. A kereskedőnek bőven van haszna, az importőrnek meg pláne, sajnos a fogyasztó és a kiskereskedő boltos ebből alig érez meg valamit, mert a nagyok lefölözik a hasznot.”
 • 10. arvisura 2009. július 01. 18:22
  „Kár a dolgozókat fikázni, az egész évközi áfa-emelés és változás, a felelőtlen és következmények nélküli kormányzás miatt van.
  Az MSZP kormány által alkotott költségvetés általában a január hónapot sem élte túl.”
 • 9. 9-es 2009. július 01. 18:13
  „Flexi,nem Izraelről írtam,hanem Magyarországról!
  Nem Budapestről beszéltem,hanem a vidékről.
  Lengyelországnak van krumplija,meg szójája,nekünk meg igenis van mezőgazdaságunk,amiből meg tudnánk élni-még az EU nélkül is.
  A hozzászólásaitok tipikus multi seggnyaló hozzászólások,lehet,hogy van haverod,aki boltos,ha hülyéket írsz.Nekem is van haverom,aki csajokat futtatott,mégsem adok tanácsokat Kovinak,hogy kell szexfilmet forgatni..
  Hidd el ez a vállalkozókat,a kisboltosokat szívatja ez a segg kormány.
  Miért nem vonja meg a családi pótlékot azoktól a családoktól,ahol az egyik szülő börtönben van,vagy volt???
  <moderálva>.”
 • 8. h65535 2009. július 01. 17:57
  „antikos!
  Tévedsz! Minden forintért fognak csalni!
  Egyébként meg a tisztességesebb vállalkozók megoldották a problémát. Szakemberrel átállították a gépeket és újracimkéztek mindent. Ennyi. Ahol meg vonalkódos rendszer van, ott meg cak a csoportok áfáját kellett átírni.

  Csak ott szar, ahol droid módjára mindent kézzel csinálnak, de ők meg is érdemlik a 21. században.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízmű javít a körforgalomnál

Szeged - A színház melletti kereszteződésben meghibásodott a vízvezeték. A vízmű csütörtökön a reggeli csúcsforgalom után kezdi javítani. Tovább olvasom