Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Afrika beköltözött a Kárpát-medencébe

Nem volt az utóbbi években Magyarországon ilyen tartós meleg, az átlaghőmérséklet egész héten harminc fok közelében volt, a napi maximumok kezdetben a rekordok alatt voltak, majd a hét végére egyre másra megdőltek ezek a csúcsok. Visszatekintünk erre a forró hétre.


Mentők: jóval több volt a riasztás

Egy átlagos hétvégéhez képest sokkal több riasztást kapott a mentőszolgálat a tegnapi napon. Az utcán éppúgy rosszul lettek a szegediek, mint a strandokon, s az idősek is sokkal érzékenyebben reagáltak a tegnapi napon a hőségre. – Gyakorlatilag folyamatosan jártak a gépkocsik tegnap, de már pénteken is ez volt a helyzet – kaptuk a tájékoztatást.
Hétfőn harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos. Ilyet rendelkezést korábban még soha nem kellett életbe léptetni. A riadó elvileg csütörtökig tartott volna, ám a hét közepén előbb vasárnapig majd jövő hét szerdáig meghosszabbították. Aznap Szegeden 35,6 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Az utakat keddtől folyamatosan locsolják az utakat a megyeszékhelyen hét kocsival járják a várost, s közel négyszáz köbméter vízzel hűsítik az aszfaltot. Emellett Botka László polgármester mobilkutakat állíttatott fel a városban: a Bartók és a Dugonics téren, valamint a Széchenyi téren a Szent István-szobor közelében. Kedden „csak" 35,2 fok volt a városban.

Másnap már 38,4 fok volt a hőmérséklet Szegeden, ami aznapi csúcsnak számított: június 18-án még soha nem mértek ilyen meleget a városban. Ezen a napon kellett először sebességkorlátozást bevezetni a vasútvonalakon, s ekkor dőlt meg a magyar energiafelhasználási rekord is: 6300 megawattnyi áramot használt el az ország. Az erőművek csúcson járnak, de korlátozástól nem kellett tartani.

Csütörtökön újabb napi melegrekord lett a múlté: 39,2 fokig melegedett a levegő. Egyre népszerűbbek a város szökőkútjai, sokan keresnek pár perces felfrissülést az alkalmi „medencékben", a strandok zsúfolásig vannak, a nyitva tartási időket meghosszabbították.

Pénteken megdőlt az abszolút országos csúcs: Kiskunhalason 41,9 fokot mértek, soha nem volt még ennyire meleg az országban. Szegeden közben 39,7 fokot mutattak a hőmérők. Az elviselhetetlen hőség miatt pénteken be kellett zárni az EBM sülysápi ventillátorgyárában. A cég tájékoztatása szerint a reggeli műszak dolgozói közül reggel kilenckor hatan elájultak. Mivel az ÁNTSZ orvosa hőségkolapszist diagnosztizált, a cég hazaküldte kétszáz dolgozóját. A napok óta tartó rendkívüli hőség a mezőgazdaságot is próbára teszi. Az aratást követő talajmunkákat a nagy meleg hátráltatja, mivel a talaj felső rétege száraz és így azt szántani nem lehet, csupán altalaj lazítás és tárcsázás végezhető rajta. A növények a nagy meleget nehezen viselik, mivel a száraz levegő és a talajban tapasztalható vízhiány egyszerre sújtja az ültetvényeket és a szántóföldi kultúrákat.

Tegnap az ország legmelegebb pontja Túrkeve volt, ahol 40,5 fokot mértek, ezzel ismét megdőlt egy melegrekord: az ezen a napon – július 21-én – az országban mért eddigi legmagasabb hőmérséklet 39,5 Celsius fok volt, amelyet szintén Túrkevén mértek 1918-ban. Szegeden 39,4 fokot mértek.

Sajnos, enyhülésre egyelőre nincs kilátás, jövő hét közepéig a kánikula kitart.

***

A szomszédoknál sem jobb a helyzet

A sok helyen a 40 fokot megközelítő mostani hőség még a nyári meleghez hozzászokott szerbeknek is sok. A szerb törvények miatt az állami hatóságok nem rendelhetnek el saját szakállukra hőségriadót, csak az állami közegészségügyi intézet ajánlására hozhatnak rendkívüli intézkedéseket, s ezt most meg is tették.

Romániában hét halálos áldozatot szedett a kánikula e hét eleje óta. A gyászos romániai mérleget az egészségügyi tárca közölte egy bukaresti válságtanácskozás után. Románia déli és délnyugati részének 15 településén mértek 40 fokot árnyékban. A Kárpátokban még ezer méter fölötti magasságban is 30 fok fölé szökött a hőmérő higanyszála.

Horvátországban is akadt egy halottja a hőhullámnak: egy 56 éves nő Zágrábban esett össze. Az adriai Rijekában (Fiume) is 40 fokot mértek.
Bulgáriában is életét vesztette egy hajléktalan az északkeleti Dulovóban, míg a déli országrész három településén is rendkívüli állapotot hirdettek pusztító erdőtüzek miatt.

Szlovákiában pénteken első ízben haladta meg a 40 fokot a hőség: a rekordot a dél-szlovákiai Ógyallán (Hurbanovo) mérték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oldtimerek a Dóm téri színpadon

Szeged - Egy 1914-es Oldsmobile, 1940-es Bentley versenyautó, cséplőgép a húszas évekből és… Tovább olvasom