Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ágfagyűjtés az erdőkben, megyeszerte

Kisjövedelműek a megye szinte egész területén hozzájuthatnak ágfához. Egy pótkocsira való, ipari célra nem használható ágakból, gallyakból álló mennyiség alig néhány ezer forintba kerül. Télről télre több százan jutnak így fűtési lehetőséghez.
A rászorulóknak az is nagy segítség, ha fát gyűjthetnek télire. Fotó: Tésik Attila
Napról napra több ember jelenik meg az erdőn ősz végén, tél elején: kalákába szerveződve gyűjtik-viszik a Dalerd Rt. végezte fakitermelések helyszínéről az ipari célra föl nem használható ágakat, gallyakat.

– Jelképes összegért adjuk a fát a rászorulóknak, pótkocsinként alig néhány ezer forintért. Az erdészet a lehetőséget biztosítja, a gyűjtők a munkaerőt. Gyűjtésre mindenütt nyílik lehetőség, a megye Tiszán inneni és Tiszán túli területein egyaránt, ahol fakitermelés történik. Általában nem kell messzire menniük a gyűjtőknek: ha az egyik község határában épp nincs fakitermelés, a szomszédos település mellett bizonyára van – mondja Fazekas József, a Dél-alföldi Erdészeti Rt. vezérigazgató-helyettese. Az rt.-nek is jó, hogy eltűnik a használhatatlan fa az erdőről.

Az ágfagyűjtési lehetőség egész évben fönnáll – kivéve az erdőgazdaság természetvédelem alatt álló területeit, ahol csak vegetációs időszak végétől lehet fakitermelést végezni –, de az igénylők legtöbbje ilyenkor jelenik meg az erdőn. Jelentkezni a helyileg illetékes kerületvezető erdésznél lehet, ott kapja meg a gyűjtést kérelmező a balesetvédelmi tájékoztatást is.

S akik meg tudják fizetni a jobb minőségű tüzelőanyagot? Ők is vihetnek fát a kitermelések helyszínéről, de piaci áron; az ár függ a fafajtól – a puhafák olcsóbbak, a keményfák drágábbak –, és attól is, hogy a terület mennyire könnyen közelíthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom