Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Agrarium.eu: vevőt keres a termelőknek

Ásotthalom - Ingyen és bérmentve segít két ásotthalmi fiatalember, hogy a családi gazdaságok megtalálják vevőkörüket: internetes nagybani piacteret hoztak létre.
– Ásotthalmi rokonaink mezőgazdaságból élnek, és a szétaprózott családi gazdaságok vergődését látva született meg az ötlet: az interneten piacot biztosítunk termékeiknek. Egy éve fejlesztjük az agrarium.eu honlapot, amelyen keresztül a térségi, régiós, illetve hazai gazdák, felvásárlók és kiskereskedők könnyen és ingyen megtalálják a legmegfelelőbb kapcsolatokat – magyarázta az európai online nagybani piac alapját Rákóczy Ferenc. A 33 éves ötletgazda logisztikusként dolgozik a fővárosban, a technikai hátteret a 24 éves Dobák Péter hozta létre, aki egy szegedi cégnél informatikus. A két fiatalember tehát mert nagyot álmodni, de még mielőtt nagy fába vágta volna a fejszéjét, piackutatást végzett. Határon innen és túl csak az országokra jellemző honlapokat találtak, amelyeken apróhirdetéshez hasonlóan reklámozhatják magukat a gazdák, de azt nem látni, valóban egymásra találnak-e potenciális vevőikkel.

Rákóczy Ferenc és Dobák Péter egy kávézóból is kinézhet az online nagybani piacra. Fotó: Schmidt Andrea
Rákóczy Ferenc és Dobák Péter egy kávézóból is kinézhet az online nagybani piacra.
Fotó: Schmidt Andrea

Az agrarium.eu hasonlóan működik, mint a közösségi portálok. Mindenki ingyen regisztrálhat és létrehozhatja saját profilját, vagyis bemutathatja vállalkozását, megadhatja elérhetőségeit. A termelő virtuális standjára kipakolhatja vetőmagját, zöldségeit és gyümölcseit, kiírhatja, mikor minek van szezonja, melyiknek mennyi az ára. A gazda vagy a kereskedő feltüntetheti, mit keres. Ha az alapinformációk egyeznek, a rendszer automatikusan e-mailt küld az érintett feleknek. A honlap hét nyelven beszél; a magyar mellett gombnyomásra angol, német, orosz, román, szlovák és olasz nyelven jeleníti meg a vállalkozásokat. Rövidesen a francia és horvát nyelv is bekerül a repertoárba.

Üzletet tehát közvetlenül a honlapon nem köthetnek a termelők és a vásárlók, de megtalálják egymáshoz az utat. A virtuális nagybani piac azt szintén elemzi, kik jöhetnek szóba kuncsaftként. Sőt a konkurenciát is megmutatja: kinél mit éri meg jobban venni.

Nyitnak Európa felé

Mi ebben az üzlet a két ásotthalmi fiatalembernek? Elárulták: semmi. Nem keresni akarnak az agrarium.eu-val, hanem segíteni szeretnének a magyar mezőgazdaságnak. Munkájukat a látogatók száma minősíti. Jelenleg 330 aktív felhasználójuk van, közülük 45-en Csongrád megyeiek. 20-an külföldről regisztráltak: Angliából, Oroszországból, valamint Románia, Szlovákia és Szerbia területéről.

Olvasóink írták

  • 2. babar 2011. május 18. 21:23
    „Megnéztem, háááát....”
  • 1. kisvirag.simon 2011. május 18. 13:27
    „GRATULÁLOK...ugye ,hogy vannak önzetlen okos fiatalok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas rajzpályázat diákoknak

Ópusztaszer - A Nyeregszemle szervezői rajzpályázatot hirdetnek általános és középiskolásoknak. Tovább olvasom