Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ágyúlövésektől voltak hangosak a szőregi utcák

Szőreg - Kétszáz hagyományőrző elevenítette fel vasárnap az 1849-ben vívott szőregi csatát. A rendhagyó történelemóra a 11. alkalommal megrendezett Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozó leglátványosabb programja volt.

A bányagödörnél kezdődő összecsapás zaját még valahogy elviselték a legkisebbek, de miután a magyar erőket kiszorították az osztrák katonák, és a szűk utcákon, a nézelődők közvetlen közelében sütötték el a puskákat és ágyúkat, beindultak a „gyerekszirénák". Így néhány kisgyerekes anyuka még a csata elején kénytelen volt visszavonulót fújni.

Vasárnap délelőtt 40 lovas és mintegy 160 gyalogos katona elevenítette fel a 161 évvel ezelőtti szőregi csata eseményeit. A rendhagyó történelemóra a XI. Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozó leglátványosabb programja, amelyre a Felvidékről és Erdélyből is érkeztek résztvevők.

Újravívták a szőregi csatát. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A nézők soraiban volt, aki napernyővel felszerelkezve, más chipset ropogtatva bámészkodott és hallgatta a szekéren ülő kommentátort. A robbanásoknál egyszerre rezzent össze a tömeg. Tizennégy ágyút is bevetettek a bányagödör tavánál kezdődő küzdelemben, látványos pirotechnikai eszközökkel kiegészítve. Bár nem mind úgy sült el, ahogy tervezték: a csónakkal érkező osztrákok hajóját például nem sikerült felrobbantani.

Vasárnap 150 töltetet lőttek el a csatában – egy durranáshoz 6 gramm lőport használtak. 1849-ben ennek több százszorosa veszett oda egy balesetben, amikor a magyarok Torontál téri lőszerkiszerelő üzeme felrobbant. A hajóhídon éppen akkor vezettek át egy birkacsordát. Olyan erős volt a robbanás, hogy néhány jószágot a Széchenyi térig repített – mesélte a történetet Vass László, a szervező III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője még pénteken az újszentiváni táborhelyen, ahol a vasárnapi bemutató után végül egy asztalnál ebédeltek a vesztes magyar és a győztes osztrák csapatok.

Olvasóink írták

 • 18. favágó 2010. augusztus 03. 07:44
  „Kedves Bobkó Anna bizonyára nem tudja, hogy a "bányagödörnek" van rendes neve is! A. Monti tér! És nem véletlenül hívják így!
  Nagyon jól esett vasárnap reggel 1/2 8-kor kiesni az ágyból! Gondolom csak ekkor volt rá lehetőség, hogy kipróbálják az ágyút!:-(( Egyébként jó volt!
  A lovaskocsin "trónoló" "tábornok úr" pedagógiából is és szervezésből is megbukott!! Mikrofonon keresztül oktat ki egy kisdiákot? Engedi a parkolást ott ahol egyébként is szűkösen férnek el?:-((”
 • 17. papsajt 2010. augusztus 02. 14:28
  „Én bennem félelmet keltett. Nem kellene betiltani?”
 • 16. THK 2010. augusztus 02. 11:40
  „de az a cikk nem csak eldugott volt, hanem kizárólag Újszentivánt említette...
  (a "bányagödör" kifejezésből nem derül ki, h a folytatás Szőregen lesz)

  tényleg elvárható lenne, h a hasonló helyi eseményekről nem csak utólag jelenjen meg cikk!

  de így szokott ez lenni nem csak a Rózsafesztivállal, hanem még a Hídi vásárral is: ha külön nem keres rá vki egy eldugott oldalon, a helyi programok között, akkor csak abból jön rá, h már megint bedugult az Új híd, mert a Belvárosit lezárták - itt a címoldalon semmi nem jelzi ezt előre... :(”
 • 15. Dittike 2010. augusztus 02. 09:50
  „Volt egy első cikk is ezzel kapcsolatban még pénteken :D
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szoregi_csata_-_ujratoltve/2171271/”
 • 14. Church 2010. augusztus 02. 09:19
  „6. gróf 2010.08.01. 18:43

  Kedves Gróf!

  Kifejtenéd bővebben, hogy pontosan melyik történelmi korszakot juttatja eszedbe az 1848-1849-es megemlékezés egyenruhásainak menetelése? Érdekelne a dolog, mert bár utalsz egy bizonyos korszakra, mégsem írod le melyik az. Tedd meg a kedvünkért!”
 • 13. flexsnake 2010. augusztus 02. 08:27
  „éppen azt ünneplik hogy elbuktak, mi lehet ennél viccesebb :D A 60millióból kialakított bányarész megérte, az ott egy hatalmas terület szinpadot lehet felállítani és akár sziget jellegű rendezvényeket tartani. Szőregen ami azonnal feltűnik az embernek: nem dobálják el a szemetet, nincsenek csikkek az utcán.”
 • 12. jozko 2010. augusztus 01. 23:23
  „Egy régebbi Belmondó-filmben láttam egy jelenetet:
  Párizsban, a Diadalív alatt egy amerikai turistát követ népes családja, míg a szembeheledó németet a saját családja. A két koros úriember /veteránok/ félreérthetetlen, előredőlt testhelyzetben markolják a képzeletbeli géppisztolyt és kaszáló mozdulatokkal törnek előre....A mikor szembetalálkoztak, pillanatra megilletődte k /a hajdan volt ellenségek/, majd udvarias fejbiccentés után, egymás elől félrehúzódva folytatták a roham demonstrálását!
  Jó az ilyen megbékélést sugalló jeleneteket látni-ahol már a gyűlölködés szikrája sem maradt meg!
  Mi , magyarok minden lehetőséget kihasználunk, hogy az ellentétes nézeteket vallókba törüölhessük a lábunkat!?
  Szerencsére azért nem mindenki.....”
 • 11. Ferrer 2010. augusztus 01. 21:48
  „Indulj az útra és vissza se nézz!
  Múltad a fájó, bús ezer év.
  Rád ragyog végre a fényteli nap,
  Boldogan, vígan zengd hát e dalt.”
 • 10. TrombiFrédi 2010. augusztus 01. 20:44
  „Az 1848-49-es hagyományőrzés mióta "fasisztoid hagyomány"???”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 01. 20:24
  „.. A Nap Kérdése! Kiváló felvetés! :-)

  A válaszom: AZ ÉGVILÁGON SEMMI!”
 • 8. bocimen 2010. augusztus 01. 19:19
  „Kár, hogy már egy 1849-es ütközetre való megemlékezés is fasisztázást vált ki...

  Pont mint ahogy előttem megjegyezték: szélsőjobb nélkül is lehet magyarságtudatot megélni.”
 • 7. unknown 2010. augusztus 01. 18:46
  „Az eredeti hír a "bányagödörrel" kapcsolatban a városrész honlapjáról:
  ,,Görög színház" épül a bányagödörben2009.09.27
  Remélem, a hagyományőrző huszárok híres szőregi csatája és a már országos hírű rózsaünnep is sokkal méltóbb körülmények közé kerül, ha elkészül az Ikon utcai szabadidőpark, a ma még csak ,,homokbányaként" emlegetett terület rekonstrukciója - mondta a képviselő. Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a nagy volumenű, az idegenforgalom egészére kiható beruházások mellett azokat a kisebb fejlesztéseket, amelyek egy-egy település vagy településrész életében jelentenek fontos lépcsőfokot a komfortérzet, a hangulat javításában.

  - A 65 milliós beruházással, melynek felét pályázaton nyerte a városrész, Szőregnek olyan színpada lesz, mint az ókori görög színházak - folytatta a képviselő - félköríves, a lejtőbe vájt széksorokkal. Szétszedhető, a szezon elején ismét könnyen felállítható színpadot tervezünk, s olyan komoly színpadtechnikát világítással, hangosítással, amelynek segítségével nagyszabású koncertek színhelye is lehet a városrész. A projekt részeként megtörténik a Nádas tó rendbetétele - a mederkotrás, vízfelszínszabályozás után ez is hangulatos része lehet a kulturális, gasztronómiai turisztikai bázisnak.”
 • 6. gróf 2010. augusztus 01. 18:43
  „Engem félelemmel tölt el az egyenruhás masírozás...emlékeztet valamire...”
 • 5. unknown 2010. augusztus 01. 18:00
  „Na, ezen aztán van kuncogni való: "...a szőregi bányagödörnél..." Az Ujhelyi István kezdeményezte és úgy 100 millió forint körül kialakított közösségi park megbecsüléseként! :-)))))))”
 • 4. shalomka 2010. augusztus 01. 17:37
  „Nem lehetne, hogy egyszer olyan is fényképezzen a DM-nek, aki tud..?”
 • 3. blueshark 2010. augusztus 01. 16:55
  „én meg örülnék ha nem mindig utólag tudnék róla”
 • 2. na_mit_talaltam 2010. augusztus 01. 15:28
  „Én is csináltam rólad, de én sem nem küldöm el :-)”
 • 1. flexsnake 2010. augusztus 01. 14:59
  „cssináltam képeket de egy darabot se kaptok :p különben pénteken kezdődött de azt sem írtátok meg... azt sem, hogy részleges útzár lesz szombaton...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röszkei határhelyzet vasárnap reggel

Vasárnap dél óta megszűnt a várakozási idő Röszkén befelé irányban is, a személy- és buszforgalomban egyaránt. Tovább olvasom