Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Ágyúlövéssel kezdődött a tömeges disznóvágás Balástyán, ahol még a kerítés is kolbászból volt - fotók

A hétvégén már a 18. böllérfesztivált rendezték Balástyán, ahol szombaton reggel egy ágyúlövéssel kezdődött a tömeges disznóvágás. Ujvári László polgármester elmondta, hogy idén hét csapat vágott disznót. Jöttek Erdélyből és Szerbiából is.
- Számomra a legfontosabb ebben a rendezvényben, hogy megmozgatja a közösséget. Nem csak Balástyáról és a testvértelepülésekről, hanem a szomszéd falvakból is jönnek hozzánk ilyenkor – tette hozzá a polgármester.

A csapatok egyébként nagyon lelkesek voltak. A disznókkal pillanatok alatt végeztek, és kezdődhetett a perzselés, majd a feldolgozás. Ma már egyébként nem hajkurásszák a disznókat késsel az udvaron: az állatot elkábítják, majd nyakon szúrják. A pörzsölést és a tisztítás pedig minden csapat ugyanúgy végezte: lángszóróval, késsel, forró vízzel. A csapatokat zenészek, sőt komplett zenekarok buzdították, és persze a lelkes nézőközönség, akik között gyerekek és idősek is szép számmal akadtak. Disznóvágás perszenem létezik pálinka nélkül, és ez Balástyára is igaz: mindegyik csapat hozta a maga italát, amiből a szerencsésebb bámészkodók is kaptak. Volt, aki ráadásul nem is pohárból, hanem a levágott disznó körméből itta a pálinkát. 
Ágyúlövéssel kezdődött a tömeges disznóvágás Balástyán, ahol még a kerítés is kolbászból volt. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
- Székelyföldről, Hargita megyéből jöttünk Balástyára, összesen huszonöten – mondta disznóköröm-poharát mutogatva Farkas Zoltán, aki csapatával székelyföldi specialitásokat is készített a 140 kilós állatból.
A disznókon kívül persze idén is volt a gyerekeknek mini vidámpark, ahol ugrálóvárazhattak, vagy akár dodzsemezhettek is. Aki pedig akart, most is vehetett kakasos nyalókát, törökmézt, de aki mondjuk női táskára vágyott, az sem ment hiába a balástyai böllérfesztiválra. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékszik ilyenre? Zöldülő platánsor alatt épül a karácsonyi vásár - fotó

Emlékszik ilyenre? Zöldülő platánsor alatt épül a karácsonyi vásár - fotó
Pár napja a Kárász utcán sétálva meglepődve konstatáltam, hogy feldíszítették a belvárost karácsonyi… Tovább olvasom