Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Ahol a csapat kovácsolódik

Manapság egyre több közép- és nagyvállalat vesz igénybe különböző tréningeket. A tengerentúlról indult hódító útjára és manapság már hazánkban is népszerű az úgynevezett outdoor műfaj, melynek során a munkájuk nagy részét irodában töltő vállalati felsővezetőknek az irodán kívül, a természetben kell a katonai kiképzőgyakorlatokra emlékeztető feladatokat megoldaniuk.
A gyakorlatok során kiderül, hogy vészhelyzetben is számíthatunk-e a kollégáinkra. Fotó: DM/DV
Az outdoor tréningek, a hagyományos továbbképzésekkel, tanfolyamokkal ellentétben a szabadban készítik fel a nagyvállalatok munkatársait. A gyakorlatok elősegítik a vezetői képességek fejlesztését, a döntéshozatali folyamatok modellezését, a stratégiák felállítását valamint a stressz- és konfliktuskezelést szolgálják.

A szegedi Szilánk cégcsoport munkatársai a korábbi években két outdoor programban is részt vettek. Az első alkalommal a vezetők mellett a dolgozói állomány is képviseltette magát. A csapatépítést elősegítő tréningen felbuzdulva a felsővezetők egy speciális, extrém feladatok végrehajtására összpontosító programot is rendeltek. – Két olyan csapat küzdött meg egymással, amelynek tagjai már évek óta együtt dolgoznak.
A kialakított állomásokon extrém feladatokat kellett megoldanunk: a Tiszán hajóztunk, íjjal lőttünk, motokrosszoztunk. Az állomások között – mintegy hatvan kilométeren – kerékpárral közlekedtünk. Az adrenalinszintünk leginkább akkor emelkedett meg, amikor egy tízemeletes háztömbről kellett kötélen leereszkednünk – emlékezett vissza a kalandokra Sipos Aurél, a Szilánk marketingigazgatója. A menedzser elsősorban a csapatépítés miatt találta hasznosnak a tréninget, valamint azt is kiemelte, hogy a gyakorlatok képet adtak a munkatársak feladatmegoldó képességéről és a kreativitásukról is.

Outdoor túlélőtúra

Egyes cégvezetők attól sem riadnak vissza, hogy kétnapos „túlélőtúrán" tegyék próbára a rátermettségüket. A résztvevők ilyenkor sátrakban, barlangokban alszanak. Ivóvizet forrásokból ihatnak, az alapvető élelmiszerekhez pedig különböző nehézségű feladatok megoldásával juthatnak hozzá. A kijelölt út szakaszait gyalogosan, hegyi kerékpárral és kenuval teszik meg.

Szeged a magyar outdoor sportélet egyik legfontosabb bázisa. Tóth Boromisza Béla hat éve vezet tréningeket a régióban. – Ha egy nagyobb társaság kimozdul és csoportosan, adott tematika szerint gyakorlatokat végez, akkor az még nem tréning, inkább rekreációs tevékenység. Ezek a közös élmények erősíthetik a csapatkohéziót, rámutathatnak bizonyos kommunikációs hibákra, mégsem nevezhetők tréningnek – árulta el a szakember. – Az outdoor annyiban más, hogy előre meghatározott, feltárandó problémákra fókuszál. A csapaton belüli kommunikációt, az együttműködést és a motivációt vizsgálja. A megfigyelést és az eredmények kiértékelését szakemberek, általában pszichológusok végzik – mondta el a mérnök végzettségű férfi. A helyszíntől, a feladatoktól és a tematikától függően egy tízfős, kétnapos outdoor tréning 200–600 ezer forintba kerül.

A technikai személyzet a pályák kiépítésére és biztosítására ügyel. A feladatok igen sokrétűek és sokszor embert próbálóak: fák törzséhez kifeszített kötélhidakon kell átkelni különböző magasságokban, bekötött szemmel kell akadálypályát leküzdeni, vagy tájékozódási feladatokat kell csoportosan teljesíteni. A szakemberek szerint az együttes gyakorlatok javítják a kollégákkal szembeni empatikus magatartást és a csoporton belüli együttműködést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a nyomravezetőnek

Néhány napon belül Isztambulban sajtótájékoztatón jelenti be Mehmet Karcsi édesanyja, Papp Edina,… Tovább olvasom