Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Ahol a fakanál is másfél méteres

Kuktának akartunk állni egy nagyüzemi konyhára, ám hamar kiderült: míg otthon a háziasszonynak elég tízkor feltennie a vasárnapi húslevest, a munkahelyi menüt már fél hatkor elkezdik főzni. Így csak kívülállóként szemléltük a 850 adag ebéd elkészítésének utolsó fázisait. Elnézve a négyszáz literes üstöt, vagy a másfél méteres fakanalat – nem nagyon bántuk.
Négyszáz literes üstben fő a leves a városházán működő konyhán Fotó: Karnok Csaba
„Végy huszonöt kiló sertéshúst és tizenhárom kiló májat." Nem éppen hagyományos kezdete ez egy pörköltreceptnek. De minden viszonyítás kérdése: egy nagyüzemi konyhán ez egyáltalán nem számít nagy tételnek. Háromszázharminc embernek elegendő a mennyiség, melyet a Suli-Host Kft. szegedi városházán működő konyháján készítettek el tegnap délben.

Kuktának akartunk beállni ide egy napra. Csakhogy reggel 9 órakor szinte már minden készen volt, utolsókat rottyant a menü. Az egyik üstben tökfőzelék, a másikban tarhonyaleves, a kisebb főzőedényekben főtt krumpli és pörkölt, a sütőben pedig cigánypecsenyének való hús készült.

– Fél hatkor már itt vagyunk, hiszen 11 órára el kell készülni a kétfajta menüvel, melyet összesen 850 személynek készítünk – mondta Miklós Zsuzsa konyhavezető, miközben edényről edényre járva kóstolgatott. A főzeléket kicsit íztelennek ítélte, ezért utána sózott – cirka fél zacskó sóval. Így megy ez, ha nagy tételben főz az ember.

Kívülálló számára nagyon furcsa ez a világ. Másfél méteres fakanalakkal
Tizennégy konyha, 22 ezer adag ebéd

A városházi konyha csupán egy a Suli-Host 14 főzőhelye közül, ahol összesen nagyjából 22 ezer adag ebéd készül el naponta. Több mint száz intézményt lát el így a cég Szegeden: külön menü készül a bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, valamint a felnőtteknek. Ezenkívül főznek diétás menüt is, melyet az ételallergiások is fogyaszthatnak.  
kevergetik a 400 literes üstben fövő levest, amit, ha elkészül, háromliteres merőkanállal adagolnak ki. – Már nem nehéz, megszoktuk, hogy ilyen súlyokat emelgetünk – mondta mosolyogva Baloghné Magdi, miközben látszólag könnyedén porciózta a levest a petrence rúdnak is beillő kanállal.

A „minden gyakorlat kérdése" kifejezéssel egyébként több ízben találkoztunk. Például akkor, amikor a vizes, mosószeres padlón állva megkérdeztük, nem csúsznak-e el rajta. Meg persze akkor is, amikor a nagyüzemi pörkölt receptjét firtatva a konyhavezető úgy fogalmazott: hagyma, érzés szerint. – Ebben most éppen hét kiló van, de évek alatt az arányra ugyanolyan pontosan rá lehet érezni, mint amikor otthon, néhány személyre főz az ember – tette hozzá Zsuzsa.

A cigánypecsenyéhez tegnap tört krumpli készült, nem kevesebb, mint 286 kiló burgonyából, melyet – a többi alapanyaghoz hasonlóan – frissen pucoltak. – Na, azért nem kézzel. Akkor vacsora lett volna belőle – nevetett a konyhavezető. – De a gép sem szed le mindent tökéletesen, szóval így is volt vele dolgunk.

Egy biztos: amelyik háziasszony azt gondolja, kemény meló a főzés, sose látta még, hogyan készül ebéd több száz főre, melyet adagolni, emelgetni ráadásul komoly fizikai megterhelést jelent. Aki pedig gyűlöli a mosogatást, egyszer talán érdemes lenne benéznie egy ilyen konyhára. A négyszáz literes üst után – melyről egyébként a konyhások egyöntetűen állították: modern kivitelezése miatt szinte már öröm mosogatni – valószínűleg soha nem szólna egyetlen rossz szót sem az otthoni leveses lábosra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósítás az Alagútból

A szegedi Alagút sörözőben tegnap megoszlottak a vélemények a Gyurcsány-Orbán televíziós vitáról.… Tovább olvasom