Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ahol a forradalom lángja fellobbant

Kordokumentumokból és Kass János, valamint Tóth Sándor képzőművész forradalom ihlette alkotásaiból nyílik ma emlékkiállítás a szegedi Fekete Házban.
Háromrészes kiállítással emlékezik meg a Fekete Ház 1956-ról. Az Ahol a forradalom lángja föllobbant – 1956 Szegeden című tárlaton a történeti kiállítóhely gyűjteményéből és a szegediek által bevitt fotókból és tárgyakból látható összeállítás. Itt mutatják be azt a Sztálin-fejes Kossuth-címert és a Kossuth-címeres gyűrűt is, amelyeknek történetét lapunkban már megírtuk. A kordokumentumok mellett Kass János Kossuth-díjas grafikusművész és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész 1956 ihlette alkotásai szerepelnek.

Tóth Sándort a budapesti képzőművészeti főiskola negyedéves szobrásznövendékeként élte át a forradalmat. A főiskolai ifjúság egyik KISZ-vezetője volt. Elmondta, akkortájt a színművészeti főiskola KISZ-titkárával, Csurka Istvánnal is aktívan együttműködött. Egyik képén évfolyam- és szobatársának állít emléket, aki áldozatul esett a harcokban, szétlőtt fejjel talált rá egy pincében.

Kass János ugyancsak Budapesten tartózkodott ötven esztendeje. Emlékszik, ahogy a Kossuth teret és a mellékutcákat elárasztó tömeg skandálta a Parlament kupoláján kivilágított csillagra nézve: „Le a vörös csillagot!" Látta a Sztálin-szobor ledöntését is, és később, a Blaha Lujza téren azt, ami a diktátorból megmaradt. Méteres jobb kezét például, a mutatóujjával, amelyet Pécsi Sándor színész a vihar elülte után rózsadombi kertjében állított fel, kerti törpeként.

A hármas tárlatot ma délután 3 órakor Péter László irodalomtörténész, Szeged díszpolgára nyitja meg. A kiállítás január 28-áig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom