Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Ahol a rákbetegek egymást segítik

Egyre többen keresik fel a szegedi Napforduló Szolgálatot, ahol rákbetegeket és már gyógyultakat is szívesen látnak. A szakmai tanácsadásokon kívül a legtöbbet az egymással való beszélgetés segít az érintetteknek, hiszen olyanoktól kaphatnak útmutatást, akik hasonló betegséggel küzdenek.
A Napforduló a léleknek is segít. Fotó: Segesvári Csaba
A rákbetegek sokszor érzik úgy, hogy gondjaikkal magukra maradtak. Barátaik többsége elfordul tőlük, akik pedig megmaradnak, azokkal sem tudják igazán megbeszélni problémáikat. Hiszen hogyan is érthetné meg egy egészséges ember, milyen érzés egy halálos kór árnyékában élni.


A Rákbetegek Országos Szövetségének dél-alföldi irodája, a Napforduló Szolgálat azért jött létre, hogy ezeknek az embereknek legyen kihez fordulniuk. Napi rendszerességgel tartanak tanácsadást, melyhez pszichiátert, táplálkozási szakembert és természetgyógyászt is foglalkoztatnak. Havonta egyszer a mellműtöttek klubjának foglalkozásait tartják, rendszeresen jönnek előadók, és számos közös programot is szerveznek – most éppen a Munkácsy-kiállítás meglátogatását.

Bővülő szolgálat

A szolgálat tagjainak száma folyamatosan bővül. Nagy-Kovács Gyuláné Ica például tegnap járt először a Gogol utcai irodában. – Nagyon kellemes társaság, és segítőkészek is – foglalta össze tapasztalatát az asszony, aki Hódmezővásárhelyről érkezett. Ott ugyanis még nem igazán működőképes a hasonló céllal létrehozott szervezet. – Az érintettek szégyellik, hogy betegek, és inkább bezárkóznak – mondta. – Pedig egy ilyen közösségben sokkal jobban meg lehet beszélni a problémákat, mint kívülállókkal. Úgyhogy nem is kérdés: jövök majd, ahányszor csak tudok.
Tegnap egy budapesti cég képviselői fogadták az érdeklődőket: olyan kiegészítőket lehetett vásárolni, melyek megkönnyítik a betegség felvállalását. A legnagyobb sikere a mellműtöttek számára készült speciális fürdőruháknak volt, melyekben ezek az asszonyok is magabiztosan mehetnek strandolni.

Mit jelent az érintetteknek, hogy egy sorsközösség tagjai? Erről órákat tudnának mesélni. Csányi Lászlóné depressziós volt, mielőtt eljött a szolgálathoz, ma viszont állandóan mosolyog, ő a társaság középpontja. – Azt hiszem, döntően befolyásolta az életemet a Napforduló – mondta. – Ha nem találok rájuk, valószínűleg ma is pszichiáterhez járnék, annyira megviselt, hogy eltávolították az egyik mellemet. Nagyon sokat segített, hogy a bajban volt kikhez fordulnom, és hasznos tanácsokat kaptam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül szállították az utasokat

A Szegedi Közlekedési Társaság egyik, utasokat szállító autóbusza úgy közlekedett a városban, hogy… Tovább olvasom