Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ahol csak a madár és a kéményseprő jár

Szeged - Legtöbbször madarakkal, ritkán pokrócon heverésző lakókkal is találkoznak a háztetőn dolgozó szegedi kéményseprők.
A „kormos ruhájú" szerencsefiakat minden évben szigorú orvosi ellenőrzésen vizsgálják meg. Kíváncsiak voltunk, milyen Szeged a kéményseprők szemével, ezért egy belvárosi társasház és egy panelblokk tetejére is elkísértük őket.

– Legközelebb a keféjét is hozza, ne csak a golyóját – rikkantott oda Martonosi Józsefnek a Tisza-parti Sellőház egyik lakója, miután leszögezte, ha nem nyer a skandinávlottón, kérdőre vonja a kéményseprőt. Az idős asszony persze csak viccelődött.

Rongybabáknak tűnő emberek

Lenyűgöző kilátás tárult elénk a tetőre lépve, ahova az egyik lakáson keresztül jutottunk. – A madarakon kívül nem jár itt senki – mondta Martonosi József, miközben a háztetők között magasodó tornyokat számolgattuk. A kéményseprő kívülről fújta, melyik milyen templomhoz tartozik. Nem csoda, hiszen a nyolcvanas évek óta dolgozik a szakmában. Magabiztosan mozgott a harmincméteres magasságban, ahonnan az emberek apró rongybabáknak tűntek.

A Sellőház tetején. Megéri leülni és körbenézni. Fotó: Segesvári Csaba
A Sellőház tetején. Megéri leülni és körbenézni.
Fotó: Segesvári Csaba

Aki dülöngél, az kiesik

– Szigorú orvosi ellenőrzésen vizsgálják meg, aki kéményseprőnek jelentkezik. Ezt az ellenőrzést minden évben meg kell ismételni – árulta el Kántor János, József munkatársa. – Egy székbe kellett ülnünk, a szemünket eltakarták. Először jobbra, majd balra pörgettek. Amikor megállították a széket, már nyitott szemmel kellett végigmennünk egy vonalon, amit a földre festettek. Aki dülöngélt, vagy letért a csíkról, azt kiszórták – magyarázta.

Kefeszőrrel a szerencséért

A babona szerint ha kéményseprőt látunk, szerencsét találunk, feltéve, ha gyorsan megfogjuk a gombunkat. Hidi József elárulta, ha meglátják őt az emberek, gyakran a keféje szőréből kunyerálnak egy szálat – állítólag az is szerencsét hoz.

Mely tetőkről legszebb a kilátás Szeged belvárosában? Martonosi József többek között a Sellőházat, az APEH épületét és a Novotelt említette. – Nincs kedvenc tetőm, hiszen a kilátás mindenhonnan más, és évszakonként is változó. Ami viszont mindig gyönyörű a tetőről nézve, az a naplemente – mondta József. A kéményseprő egyébként meg is örökíti a csodaszép kilátást. Több ezer képet készített már a szegedi házak legmagasabb pontjairól.

Fürdőgatyában sepernének

Süvített a szél a Retek utcai tízemeletes panelház tetején, ahova már Hidi József kéményseprő kalauzolt bennünket. Elárulta, bár a kéményseprőkön kívül nem szabadna ide feljönnie senkinek, hobbifotóssal és pléden napozó lakókkal is találkozott már. – Az a feladatom, hogy a szellőzőket takarítsam – mondta, miközben munkaeszközét szemléltette, amely egy hatalmas porszívóhoz hasonlított. Ezt helyezi rá a szellőzőre, és kiszippantja vele a szennyeződéseket. Dolgozni csak akkor tud, ha nem esik az eső. – Nyáron hetven fok is lehet a magasban. Olyankor úgy megolvad a borítás, hogy csak a magunkkal hozott gumiszőnyegen tudunk közlekedni – nevetett a kéményseprő, és hozzátette: olyankor legszívesebben egy szál fürdőnadrágban szorgoskodnának.

Negyedórás vizsgálat

A kéményseprők Szegeden 40 ezer lakásban 60 ezer kéményt vizsgálnak át egy-egy esztendőben. A gáztüzelésűeket évente egyszer, a szilárd tüzelésűeket kétszer ellenőrzik. Megnézik, hogy átjárható-e a kémény, ezután méréssel ellenőrzik, hogy eltávozik-e a fűtőberendezés füstgáza. A folyamat mindössze negyedórát vesz igénybe. A kéményseprőket a megadott címek 90 százalékán barátságosan fogadják. Ha valahova hosszas könyörgés után sem engedik be őket, akkor a jegyző segítségét kérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol lakjunk Szeged szélén, ha busszal közlekedünk?

Szeged - A Szegedhez csatolt, egykor önálló települések közül Tápéról lehet reggel a leggyorsabban bejutni a városba. A dorozsmaiak például kétszer annyi ideig zötyögnek, részben a sorompó miatt. Tovább olvasom