Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ahol már a madarak is szögediesen beszélnek

Most már újra rendszeresen lesz kisállatbörze Szegeden, minden hónap első vasárnapján – mint ahogyan tegnap is volt. A madárinfluenzával kapcsolatos korlátozások miatt sokáig nem szervezhették meg a rendezvényt. Komoly tenyésztőktől kezdve a gyerekekig mindenki elhozhatja állatait eladni, csereberélni. De állat nélkül is lehet jönni, pusztán tapasztalatcserére.
Rácz Sándor egy hullámos-, Csóti Tímea egy törpepapagájt tart kezében. Fotó: Gyenes Kálmán
Rácz Sándoréknak van egy afrikai jákópapagájuk. Reggel elkezd harsogni, „Jó reggelt!"; este elsuttogja, „Jó éjt!". A háziakat sziával köszönti, ha idegen jön, kikiabál, „Jó napot!". Megtörtént, hogy a látogató – hallva a köszönést, de nem tudva, hogy madár szólt hozzá – belépett az ajtón. Ekkor a papagáj ráförmedt a háta mögül, a sarokból: „Mars ki!". Ha betörő tett volna kísérletet a behatolásra – azóta is széles ívben kerülné a házat...

– A jákópapagáj a világ legértelmesebb madara. A szavakat nemcsak mechanikusan elismétli, hanem a megfelelő helyzetre alkalmazza, ragozva. A mienk például gyakran hallja, hogy „Kérsz mogyorót?". Ezt korábban változtatás nélkül megismételte, ma már azonban azt mondja: „Kérek mogyorót!" Pontosabban: „kérök", hisz dél-alföldi nyelvjárást beszél... – illusztrálja a különleges képességű madár tudásanyagát Rácz Sándor szervező, a Délterületi Díszmadártenyésztők és Természetvédők H21 Egyesületének elnökségi tagja, a Móra Ferenc-iskolában tartott rendezvényen.

Németországban jártak

A közelmúltban Németországban jártak az egyesület tagjai, nemzetközi börzén – mintegy ötvenen. Maguk is vittek ki madarakat, saját tenyészetből – és hoztak is be, újabb, itt még nem elterjedt, különlegesnél különlegesebb színekben pompázóakat.

Persze, a börzén nemcsak különlegességekkel lehet részt venni. – Ha egy gyereknek van például egy pár hullámos papagája, vagy, mondjuk egy pár aranyhörcsöge, és ezek szaporodnak, nyugodtan elhozhatja ide a szaporulatot elcserélni-eladni, egy fillér fizetnivaló nélkül – hívja föl a figyelmet a szervező. Aki díszmadarat vagy más díszállatot akar tartani, itt is beszerezheti a leendő házi kedvenceket. Beszélgethet is tenyésztőkkel – akik a téma ismert művelői: Rácz Sándor és élettársa, Csóti Tímea például gyakran publikál országos díszmadártenyésztő szaklapban –, tanácsot kérhet, fölmérheti, tudja-e biztosítani mindazokat a körülményeket, melyekre az állatoknak szükségük van.

– A madarakat bűn bezsúfolni egy kis kalitkába, és úgy tartani – hívja föl a figyelmet a szakember. Meséli: ismerőse egész szobát biztosított egy nagy papagájnak. Egyszer csak óriási csörrenés-csattanás: hát, a madár elrágta a függesztődrótot, és a mennyezetről lezuhant a csillár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Gregor Józsefet

Több mint másfél ezer ember kísérte tegnap utolsó útjára a szegedi Belvárosi temetőben a múlt héten… Tovább olvasom