Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ahol már tiszta lett a Tisza-part

A szegedi Tisza-part kilencvenkilenc százaléka szemetes – és egy százaléka tiszta. Lehet, hogy a számok nem pontosak, az arányokat viszont jól érzékeltetik. Az egy százalék a Kati úszóházzal párhuzamos rész, a Felső Tisza-parton – a kilencvenkilenc százalék meg az összes többi. A Hullámtér Egyesület az arányok megfordításán dolgozik.
Sehol szemét, sehol eldobált, vízhozta flakonok. Nem hulladéktömeg borítja a talajt, hanem fű. A területet a tavaly ősszel megalakult Hullámtér Egyesület tartja tisztán, iskolákkal együttműködve. Silsong János egyesületi elnök – egyébként a Szeged főutcája, a Tisza projekt ötletgazdája – mondja: a hullámtérnek a Kati úszóházzal párhuzamos része mintegy „mintaterület". Azt láttatja, milyen lehetne a part egésze, ha rendben tartanák. Nemsokára az idén is lesz szemétszüret – mihamar itt a nyári szünet, s a hullámtértisztítás a gyerekeknek kitűnő foglalatosságot kínál. Jelentkezni a Kati úszóházon lehet.

Előzmények

Korábban is sok kezdeményezés történt a Tisza-hullámtér megtisztítására. Az újszegedi szakaszon Kasza Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjaival együtt szervezett hulladékgyűjtést, s – még a Hullámtér Egyesület megalakulása előtt – Silsong Jánosék is tartottak gyűjtőakciót a Csemetével és a SubArttal közösen, az új hídtól a Boszorkányszigetig.

Gyalogakácirtásba is kezd az egyesület, innovációval spékelve: mulcsozógépet szerez, melyben a Dalerd Zrt. segít, és a kidarabolt ágakból-gallyakból előállított mulcsot leteríti a hullámtéri gyalogösvényre, sármentes közlekedési lehetőséget teremtve. A gyalogakácirtás azért is fontos, mert ez az Amerikából ideszármazott növény – mely csak rendkívül kevés állatfajnak ad élőhelyet, emellett árvízveszélyes is – már-már elborítja az egész hullámteret. De hogyan lehet a gondoskodást kiterjeszteni a Tisza-part többi részére? Ha mindenki csak egy-egy kis szakaszért felelősséget vállal és azt tisztán tartja – a megtisztított kis szakaszok előbb-utóbb összeérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romantikus döcögés az Újszeged – Mezőhegyes vasútvonalon

Tizenegy megálló, hatvanhat kilométeren. Mindezt kilencvennyolc perc alatt teszik meg a 121-es… Tovább olvasom