Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ahol meghalt a Holt-Maros

Élve temettek el védett állatokat a Holt-Maros rehabilitálatlan részének feltöltésekor a dózerek – kaptuk a hírt. A feltöltést a szegedi önkormányzati megrendelésre végeztető cég szerint erről szó sincs. A feltöltés folytatódik; természetvédők gondoskodhatnak a megszűnő vizes élőhely állatainak áttelepítéséről.
Holtág helyett vezérárok marad a Holt-Maros a Traktor utcával párhuzamos szakaszán Fotó: Schmidt Andrea
Feltöltik a Holt-Maros egy szakaszát. A holtág Traktor utcával párhuzamos részére nem terjedt ki a korábbi rehabilitáció, az „újjáélesztés".

Tekinthetjük szúnyogtermelő, szemetes, emberi használatra alkalmatlan területként – s tekinthetjük védett víziállatok, -növények élőhelyeként is. Vizes élőhelyként – melyből országszerte mind kevesebb van.

– A feltöltést, városi megrendelésre, mi bonyolítjuk le. A feltöltésre használt talajt egy velünk együttműködő csatornázó cég termeli ki és juttatja a kérdéses Holt-Maros-területre – ismerteti az ügyet Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója. Mindez azonban – lapunkhoz forduló, természetért aggódó környékbeliek szerint – barbár pusztítással történik. Sok állat nem is tud elmenekülni a dózerek elől, s valósággal élve temetik el őket – jelezték.

A környékbeliek az élvetemetés-ügytől függetlenül is megosztottak.
Lehetséges az áttelepítés

Hogyan tovább? Kardos Sándor, az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója azt mondja: mérlegelve, hogy a terület természetvédelmi, vagy emberi hasznosítás szempontjából értékesebb-e, azt látjuk, inkább az utóbbi szempontból. Ha máshol foglalna helyet a mocsár, s nem egy terjeszkedőben lévő városon belül, a zöld hatóság egészen más szemmel nézné a feltöltést. Lehetséges-e a megszűnő élőhelyű állatokat, vagy legalábbis azok egy részét áttelepíteni? Megkérdeztünk egy természetvédelmi szakembert, Kókai Károlyt, aki azt mondta: lehetséges; ilyen már számos esetben volt is az országban.  
„Végre megszűnik a szúnyogtermőhely!" – mondják sokan. Mások arra hívják föl a figyelmet: megszűnik a vízimadarak, teknősök, siklók, békák, gőték – egytől egyig védettek –, és a mocsári növényzet élőhelye. Ilyen élőlényeket, ennyire közel a városhoz, már sehol sem találni, s a gyerekek itt még ismeretséget köthetnek, szülői felügyelet mellett, a vízi, mocsári élővilággal. Egyszersmind azt is észlelhetik: mennyire tönkreteszi a környezetet a szemetelés.

– Élve eltemetés nem volt – cáfol a zrt. vezérigazgatója. A munkákról a cég egyeztetett Molnár Gyulával, a városrész képviselőjével, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportjának elnökével. A képviselő-ornitológus annak idején kérte a zrt.-t: a madarak költési idejében ne történjék feltöltés. – A kérést továbbítottuk a csatornázó cégnek, mely azt be is tartotta – mondja Terhes Csaba beruházásfelelős. A teknősök, siklók és társaik pedig – észlelve a dózerek közeledtét – elmenekülhetnek a rehabilitált Holt-Maros-rész vízutánpótlását biztosító vezérárok vizébe.

Arra is fölhívja a zrt. a figyelmet: nagyon sok idő nincs a feltöltés halogatására. Hiszen a környékbeli csatornázás most történik, a kitermelt földet pedig valahol el kell helyezni. Más esetben a feltöltés rengeteg pénzbe kerülne – így pedig ingyen van.

Kétéltűek veszélyben

A legnagyobb veszélyt a kétéltűekre jelenti a holtágfeltöltés – hívja föl a figyelmet Kókai Károly, az MME megyei csoportjának alelnöke. A nádas, sekély víz a legkitűnőbb szaporodóhely számukra. A zöld varangyok, a levelibékák például sok-sok kilométer távolból ide vándorolnak petézni; itt ebihalaik zavartalanul fejlődhetnek. S békává alakulva, szertevándorolva mentesítik a környékbeli kiskerteket a káros rovaroktól. A tarajos és a pettyes gőtéknek szintén nagyon jó szaporodóhelye a Holt-Maros. E lehetőség a holtágfeltöltéssel jórészt megszűnik. Nemzetközi természetvédelmi szervezetek szerint egyébként a kétéltűek világszerte veszélyeztetettek. Túl azon, hogy szaporodóhelyeiket fölszámolják – a fokozódó UV-sugárzás is pusztítja őket.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és távhőtámogatás: kedd a határidő

Az emelkedő távfűtési és gázárakhoz a kormány a rászoruló családoknak támogatást ad. Tovább olvasom